ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

G7: Συμφωνία για 50 δισ. στην Ουκρανία από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο της G7 για την Ουκρανία βασίζεται σε ένα πολυετές δάνειο με τη χρήση κερδών από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια

Οι ηγέτες της ομάδας G7 συμφώνησαν για την παροχή δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.

Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 που διεξάγεται στη νότια Ιταλία με τη συμμετοχή για δεύτερη συνεχόμενη φορά του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το σχέδιο της G7 για την Ουκρανία βασίζεται σε ένα πολυετές πακέτο δανείων με τη χρήση κερδών από τα περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της, οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η πηγή δήλωσε επίσης ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα φθάσει στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά είμαι βέβαιη ότι αυτές τις δύο ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι στους προσκεκλημένους της G7 κατά την έναρξη των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε διπλωματική πηγή της G7 στο Reuters. Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα φθάσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να πάρει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι «εγκληματικές» και θα οδηγήσουν σε «πολύ επώδυνη» ρωσική απάντηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  ΗΠΑ  |  Ουκρανία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση