ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλία: «Ωρα μηδέν» για το συνταξιοδοτικό σχέδιο του Μακρόν

Kathimerini.gr

Κορυφώνεται σήμερα στη Γαλλία η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο προβλέπει την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Επειτα από μια περίοδο παρατεταμένων κινητοποιήσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, η Γερουσία υιοθέτησε το σχέδιο νόμου –με 193 ψήφους υπέρ και 114 κατά–, κάτι το οποίο, όμως, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, κρίνοντας από τη συντηρητική πλειοψηφία που υπάρχει στο Σώμα της Γερουσίας. Πλέον το νομοσχέδιο «μεταφέρεται» στην Εθνοσυνέλευση, με την τύχη του εκεί να μοιάζει αβέβαιη.

Ο πρόεδρος Μακρόν, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, είχε συνάντηση με ορισμένους από τους ηγέτες που μετέχουν στην κεντρώα κυβερνητική συμμαχία του για να συζητήσουν τα δεδομένα της «περίπλοκης» αυτής συγκυρίας που διαμορφώνεται στην Εθνοσυνέλευση.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί της Εθνοσυνέλευσης

Η συμμαχία του Μακρόν απώλεσε πέρυσι την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, με την κυβέρνηση τελικά να εξαρτάται από τις ψήφους των συντηρητικών βουλευτών. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και της άκρας Δεξιάς έχουν ξεκάθαρη θέση κατά της πρωτοβουλίας Μακρόν για το συνταξιοδοτικό, την ώρα που οι συντηρητικοί βουλευτές είναι διχασμένοι, με συνέπεια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να φαντάζει αβέβαιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει διαμηνύσει πως προτίθεται να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, έτσι ώστε, όπως υποστηρίζει, «οι εργαζόμενοι να συνεισφέρουν με περισσότερα χρήματα στο ασφαλιστικό σύστημα», το οποίο –σύμφωνα με την κυβέρνηση– «πρόκειται να παρουσιάσει έλλειμμα».

Ο Μακρόν έχει αναγάγει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε πυλώνα της προσπάθειάς του να καταστήσει τη γαλλική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα βρίσκονταν στις «αγωνιστικές επάλξεις» μέχρι και χτες το βράδυ, καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου και κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για «αντιδημοκρατικές» πρακτικές.

Περίπου 500.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου που πραγματοποιήθηκαν στη γαλλική επικράτεια την Τετάρτη, ενώ φοιτητές καλούσαν σε πορεία προς την Εθνοσυνέλευση για σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα συνεχίζουν την απεργία τους.

Οι δύο επιλογές του Μακρόν

Η πλευρά Μακρόν είχε δηλώσει την πρόθεση του προέδρου να προχωρήσει κανονικά η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο σώμα της Γερουσίας, παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία εγγύηση και βεβαιότητα ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, με τον ίδιο να προσθέτει πως «είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε αυτή την πλειοψηφία» μέσα στις επόμενες ώρες.

Αλλωστε μια έγκριση από την Εθνοσυνέλευση θα νομιμοποιούσε πολιτικά πολύ περισσότερο το σχέδιο Μακρόν για το συνταξιοδοτικό. Από την άλλη, αν η κυβέρνηση ήθελε να υπερκεράσει τον κίνδυνο απόρριψης από τη Βουλή, ο πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να «επιβάλει» το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία, αξιοποιώντας συνταγματική πρόβλεψη. 

Μια τέτοια επιλογή -σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico- ενδεχομένως να έφερνε τον Μακρόν αντιμέτωπο με μια νέα αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, ενώ, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η επίκληση αυτής της συνταγματικής «δυνατότητας» του προέδρου δεν κρίνεται πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής από την πλειοψηφία του γαλλικού λαού.

Το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία έχει ανέβει με αφορμή το συνταξιοδοτικό, σε μια περίοδο εκτεταμένων «αναταραχών» σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Στη Βρετανία, την Τετάρτη, εκπαιδευτικοί, γιατροί και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς απεργούσαν με αίτημα υψηλότερους μισθούς.

Την ίδια ώρα, η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας «συμμαχούσε» με τα συνδικάτα, ανακοινώνοντας μια «ιστορική» συμφωνία με σκοπό τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και με κεντρικό πολιτικό άξονα την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους πιο υψηλόμισθους.

 

Με πληροφορίες από Associated Press και Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση