ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλικές εκλογές: Ποιοι είναι οι «Οράτιοι» της Μαρίν Λεπέν

Οι μυστηριώδεις σύμβουλοι που φτιάχνουν το προφίλ της

Kathimerini.gr

Με κατακόκκινο φόρεμα και με φόντο τη γαλλική σημαία, η Μαρίν Λεπέν μίλησε ενώπιον 4.000 ενθουσιωδών οπαδών της στην Αβινιόν, όπου την περασμένη Κυριακή ήρθε τρίτη, και καταϊδρωμένη, με τις μισές ψήφους από τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν που ψηφίστηκε από το 37% των πολιτών.

LE POINT, LE MONDE

Επιχειρηματίες, δικαστικοί και ανώτατα στελέχη της διοίκησης την προετοιμάζουν για το ντιμπέιτ με τον Μακρόν.

 

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αλιεύσει ψήφους από τα αριστερά, υπερασπίστηκε «τον λαό ενάντια στην ολιγαρχία» και τον κάλεσε να υψώσει τείχος απέναντι στον Μακρόν, κατηγορώντας τον ότι εννοεί «να υποδουλώσει τον άνθρωπο στον βασιλιά-χρήμα».

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις της ακροδεξιάς υποψήφιας οφείλουν πολλά στη λέσχη των «Οράτιων», όπως αυτοαποκαλούνται. Πρόκειται για διευθυντές επιχειρήσεων, δικαστικούς και ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που προσφέρθηκαν να τη βοηθήσουν μετά τις εκλογές του 2017, εξοπλίζοντάς τη με προγραμματικές θέσεις και αναμορφώνοντας το προφίλ της επί το προεδρικότερον.

Εντατικά μαθήματα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικών Μέσων, από το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, η Λεπέν θα αποσυρθεί στο σπίτι ενός από τους μυστικοσυμβούλους της, στη δυτική Γαλλία, για να προετοιμαστεί από κάμποσους «Οράτιους» ενόψει του κρίσιμου ντιμπέιτ της Τετάρτης με τον Εμανουέλ Μακρόν. Στην αντίστοιχη τηλεοπτική αναμέτρηση του 2017 είχε υποστεί πανωλεθρία, γι’ αυτό τα φροντιστήρια θα είναι εντατικά. Θα περιλαμβάνουν και πολλές αναμετρήσεις-πρόβες με έναν «κλώνο» του Μακρόν –ίδια ηλικία, ίδια κοψιά, ίδια μόρφωση και γλώσσα– πάντα από το think tank που περιβάλλει εδώ και πέντε χρόνια την υποψήφια πρόεδρο.

Ο όρος «Οράτιοι» παραπέμπει σε μια φατρία της αρχαίας Ρώμης, η οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία της, έδωσε το αίμα της για να σωθούν οι Ρωμαίοι από τα στρατεύματα της αντίπαλης πόλης Αλβα Λόγκα. Οι σύγχρονοι «Οράτιοι» προτιμούν να κρύβονται στο σκοτάδι καθώς το να συνεργάζεσαι με τη Λεπέν δεν είναι (ακόμη;) καλή σύσταση για τους προϊσταμένους σου ή για τους υποψήφιους πελάτες σου. Για αρκετό καιρό οι Γάλλοι γνώριζαν μόνον έναν εξ αυτών, που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος Τύπου της λέσχης. Πρόκειται για τον οικονομολόγο Ζαν Μεσιά, ο οποίος όμως σε αυτή την καμπάνια εγκατέλειψε τη Λεπέν για να προσκολληθεί στον πιο σκληροπυρηνικό Ερίκ Ζεμούρ.

Στην τελική ευθεία των εκλογών έγιναν γνωστά λίγα ονόματα της λέσχης, με κυριότερο εκείνο του Ζαν-Πολ Γκαρό, πρώην δικαστή και πρώην βουλευτή της Κεντροδεξιάς, ο οποίος προαλείφεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ολοι αναγνωρίζουν ότι οι «Οράτιοι» διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια της Λεπέν να αποκτήσει πιο μετριοπαθές, αποδεκτό και προεδρικό προφίλ (ή προσωπείο). Η συνέχεια στη μικρή οθόνη, την επόμενη Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση