
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 50 Παλαιστινίων στη Γάζα σήμερα Τρίτη, ανέφεραν οι τοπικές υγειονομικές αρχές, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιτρέψει να εισέλθει ανεμπόδιστη βοήθεια στη Γάζα.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια, όπου γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των 18 νεκρών και σε σχολείο που στεγάζει οικογένειες εκτοπισμένων, μεταξύ άλλων περιοχών, σύμφωνα με γιατρούς της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος τη Δευτέρα προειδοποίησε όσους βρίσκονταν στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, να απομακρυνθούν στην ακτή, καθώς ετοιμαζόταν για «άνευ προηγουμένου επίθεση», δεν προέβη σε άμεσο σχόλιο.
Τα πλήγματα της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν στη Χαν Γιουνίς και σε περιοχές στα βόρεια, όπως η Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, η Νουσεϊράτ, η Τζαμπάλια και η πόλη της Γάζας, ανέφεραν οι γιατροί.
Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους τις τελευταίες οκτώ ημέρες καθώς η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει ενταθεί, όπως τονίζουν.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι επέτρεψε σε πέντε φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα έπειτα από αποκλεισμό άνω των δύο μηνών, κατά τους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος τροφίμων και άλλων προμηθειών στον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο ΟΗΕ έχει καταστήσει σαφές πως η Γάζα, με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, χρειάζεται τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθειας και εμπορικά αγαθά ημερησίως. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, τα φορτηγά με βοήθεια περίμεναν εβδομάδες και μήνες στα σύνορα της Γάζας για να εισέλθουν.
Αυξάνεται η πίεση από τη διεθνή κοινότητα
Ο πόλεμος, που διανύει πλέον τον 20ό του μήνα, έχει επιδεινώσει τις σχέσεις του Ισραήλ με μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, όπως και εκείνες με τον στενότερο σύμμαχο της χώρας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φαίνεται να αμφιταλαντεύονται.
Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι θα λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» κατά του Ισραήλ εάν δεν σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και δεν άρει τους περιορισμούς στη βοήθεια.
Σε ξεχωριστή δήλωση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες 20 χώρες, οι τρεις ηγέτες προειδοποίησαν ότι ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό και ότι πρέπει να επιτραπεί στον ΟΗΕ και τις ομάδες βοήθειας να πραγματοποιήσουν το έργο τους.
Απαντώντας στην κριτική των ηγετών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του έχει εμπλακεί σε έναν «πόλεμο του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα» και υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσει να αμύνεται με δίκαια μέσα μέχρι την ολοκληρωτική νίκη».
Στο πλαίσιο σχεδίου παροχής βοήθειας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, το νεοσύστατο Ανθρωπιστικό Ιδρυμα της Γάζας στοχεύει να ξεκινήσει τις εργασίες του στη Γάζα μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Καταστροφή και βία
Ο πόλεμος του Ισραήλ έχει καταστρέψει τη Γάζα, εκτοπίζοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους της και σκοτώνοντας περισσότερους από 53.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.
Ο πόλεμος ξέσπασε αφότου μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου του 2023, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και συνέλαβαν 251 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς.
Η ηγεσία του Ισραήλ έχει επιμείνει ότι μπορεί να απελευθερώσει τους ομήρους και να διαλύσει τη Χαμάς με τη βία. Ο Νετανιάχου τόνισε πως το Ισραήλ έχει στόχο να ελέγξει ολόκληρη τη Γάζα.
Η Χαμάς ανέφερε, από την πλευρά της, ότι θα απελευθερώσει τους ομήρους με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές.
Νέος γύρος έμμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κατάρ, για κατάπαυση του πυρός, δεν έφερε σημαντική πρόοδο.
Με πληροφορίες από Reuters