ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούν να αποκρούσουν τους αμερικανικούς πυραύλους HIMARS;

Δεν πρόκειται για μυστικό στοιχείο τους, αλλά κυρίως για ανικανότητα των Ρώσων να αμυνθούν

Γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να καταστρέψει τους αμερικανικούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS της Ουκρανίας; Ένα ρωσικό αμυντικό blog έχει μια εξήγηση: Το HIMARS έχει ένα μυστικό χαρακτηριστικό που εμποδίζει το ρωσικό πυροβολικό να το στοχεύσει. Όχι ακριβώς, λένε δυτικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας: Ο πιο πιθανός λόγος είναι η ρωσική ανικανότητα.

Τον Σεπτέμβριο, το ρωσικό blog για θέματα αμύνης Avia έγραψε γιατί το ρωσικό πυροβολικό δεν μπόρεσε να χτυπήσει τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού M142 High Mobility της Ουκρανίας, τα οποία εκτοξεύουν πυραύλους καθοδηγούμενους από GPS που έχουν καταστρέψει ζωτικούς ρωσικούς στόχους, όπως αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις διοίκησης και γέφυρες.

Θεωρητικά, το τεράστιο οπλοστάσιο των οβίδων και των συστημάτων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σε θέση να καταστρέψει τα HIMARS χρησιμοποιώντας ραντάρ αντι-μπαταρίας για να παρακολουθεί την τροχιά των πυραύλων που εκτοξεύει πίσω στο σημείο εκτόξευσης.

Αλλά αυτοί οι έξυπνοι Αμερικανοί έχουν ένα κόλπο, σύμφωνα με την ανυπόγραφη ανάρτηση του ιστολογίου της Avia: Σχεδίασαν το HIMARS ώστε οι πύραυλοι του να αλλάζουν τροχιά και να ξεγελούν τα ραντάρ αντι-μπαταριών.

«Αυτό φαίνεται από τη διαδρομή πτήσης του πυραύλου, η οποία, στην πραγματικότητα, μετατοπίζει τις συντεταγμένες που ορίζονται από τα μέσα μάχης κατά εκατοντάδες μέτρα, καθιστώντας αδύνατη την πραγματοποίηση ακριβών χτυπημάτων», αναφέρει η ανάρτηση, δείχνοντας βίντεο με την Ουκρανία να πυροδοτεί πυραύλους.

«Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανικός στρατός, το οποίο δείχνει ότι μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος αλλάζει σχεδόν αμέσως διαδρομή πτήσης», αναφέρει η ανάρτηση.

«Αυτό διακρίνει ιδιαιτέρως τα αμερικανικά συστήματα από τα συμβατικά MLRS [συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, που διαθέτει και η Ελλάδα], όπου τα βλήματα πετούν κατά μήκος μιας βαλλιστικής τροχιάς με τις συντεταγμένες των εκτοξευτών», προσθέτει.

Τα πυρά με αντι-μπαταρίες — η χρήση πυροβολικού για να εξουδετερώσει άλλο πυροβολικό — είναι δύσκολη διαδικασία ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Αλλά οι ανεπαρκείς δυνατότητες των ρωσικών αντι-μπαταριών επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, το ρωσικό ραντάρ αντι-μπαταρίας Zoopark-1 μπορεί να ανιχνεύσει πυραύλους σε εμβέλεια από 9 έως 13 μίλια, ενώ οι πύραυλοι HIMARS έχουν εμβέλεια περίπου 50 μίλια.

«Το ραντάρ πρέπει να εντοπίσει το βλήμα καθώς εκτοξεύεται για να προσπαθήσει να προβλέψει την τροχιά του και να σχεδιάσει την πιθανή προσέγγισή του πριν προχωρήσει προς τα πίσω για να φτάσει σε πιθανό σημείο εκτόξευσης», είπε στο Insider ο Σάμιουελ Κράνι-Έβανς, ειδικός σε θέματα χερσαίων πολεμικών μαχών στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute. «Επομένως, αν δεν εντοπίσει τον πύραυλο από το σημείο εκτόξευσης επειδή δεν βρίσκεται εντός εμβέλειας, δεν μπορεί να προσφέρει λύση στόχευσης».

Επιπλέον, τα ραντάρ αντι-μπαταριών έχουν ρυθμιστεί για σάρωση για εισερχόμενους πυραύλους που διέρχονται από έναν συγκεκριμένο τομέα σε συγκεκριμένο ύψος.

«Εκτός και αν το ραντάρ κοιτάζει στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, δεν θα ανιχνεύσει μια εκτόξευση HIMARS», δήλωσε ο κ. Κράνι-Έβανς. «Αμφιβάλλω ότι οι Ρώσοι έχουν αρκετά ραντάρ αντι-μπαταριών για να παρέχουν συνεχή κάλυψη και έτσι θα ήταν περιορισμένες στην ικανότητά τους να παρέχουν επίμονη παρακολούθηση ακόμα κι αν μπορούσαν να φτάσουν εντός της εμβέλειας των πυραύλων».

Προβλήματα ευελιξίας

Τα ραντάρ αντι-μπαταριών δίνουν επίσης μια κατά προσέγγιση θέση της συστοιχίας πυροδότησης. Αν και αυτό μπορεί να είναι αρκετά καλό για να ρίξετε ένα γενικό μπαράζ και να ελπίζετε να χτυπήσετε κάτι, δεν είναι αρκετό για μια ακριβή βολή.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κινητό πυροβολικό, όπως τα HIMARS που τοποθετούνται σε φορτηγά και τα θωρακισμένα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, που χρησιμοποιούν τακτικές «ρίξε και φύγε» για να ρίξουν μια βολή και να μετακινηθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτή η τακτική απαιτεί να εκτοξεύονται πυρά με αντι-μπαταρία μέσα σε λίγα λεπτά από την ανίχνευση εισερχόμενου βλήματος – και η δομή διοίκησης της Ρωσίας ήταν πολύ αργή για να το κάνει αυτό.

«Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν μια πολύ αργή διαδικασία στόχευσης που συχνά δεν είναι σε θέση να λάβει υπόψη κινούμενους στόχους ή μια μεταβαλλόμενη κατάσταση», εξήγησε ο κ. Κράνι-Έβανς. «Εάν δεν πυροβολήσουν αμέσως στην ύποπτη τοποθεσία HIMARS ή εάν η αποστολή πυροσβεστικής έχει χαμηλή προτεραιότητα για οποιονδήποτε λόγο, δεν θα μπορέσουν να εμπλακούν».

Αν και αυτό το άρθρο της Avia φαίνεται αβάσιμο, γενικά τα ρωσικά αμυντικά ιστολόγια – τα οποία συχνά έχουν συνδέσμους με τη ρωσική κυβέρνηση και τον στρατό – μπορεί να είναι αρκετά διαφωτιστικά.

Το άρθρο για τα HIMARS αποκαλύπτει το βάθος της ρωσικής απογοήτευσης για τα νέα όπλα της Ουκρανίας που παρέχονται από τη Δύση. Όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν τον Φεβρουάριο, το πιο σύγχρονο πυροβολικό τους υπερτερούσε τα παλαιότερα όπλα της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως.

Το άρθρο υποδηλώνει επίσης ότι κάποιος στη Μόσχα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους. Αντί να διορθώσουν τον κακό εξοπλισμό ή τις αναποτελεσματικές διαδικασίες, βρίσκουν ευκολότερο να αποδώσουν την ήττα στα μυστικά όπλα του εχθρού.

Πηγή: Insider

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση