ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιενί Σαφάκ: Το Ισραήλ αλλάζει στρατηγική, ικανοποιημένη η Άγκυρα

Πρώτη αναφορά τουρκικού μέσου σε ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας σε Ιορδανία και Αίγυπτο

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του τουρκικού φιλοκυβερνητικού τύπου. Ο τουρκικός τύπος εστιάζει τις τελευταίες ώρες στα νέα μηνύματα που φτάνουν από το Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε χθες την νύχτα η «Κ», ισραηλινά μέσα μεταδίδουν την είδηση ότι το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο να συζητήσει με την Άγκυρα την προοπτική της δημιουργίας ενός τουρκο-ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου, το οποίο μελλοντικά θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη δια μέσου της Τουρκίας.

Ικανοποίηση στην Άγκυρα

Σήμερα, η φιλοκυβερνητική Γιενί Σαφάκ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προβολή της ισχύς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποχρέωσε το Ισραήλ να αλλάξει στρατηγική και να συνεργαστεί με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, για την αλλαγή της στρατηγικής του Ισραήλ στο ζήτημα της ενέργειας σημαντική καμπή αποτέλεσε το λεγόμενο σύμφωνο της Τουρκίας με την Λιβύη.

Επισημαίνοντας τον ρόλο του φυσικού αερίου στο νέο παγκόσμιο και μεσογειακό ενεργειακό πλαίσιο, η Γιενί Σαφάκ τονίζει ότι μελλοντικά η Τουρκία θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί για την μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Η Τουρκία θα εξασφαλίσει και θα εγγυηθεί την ασφάλεια των αποθεμάτων φυσικού αερίου, τα οποία θα μεταφέρονται από την Α. Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Μη βιώσιμο το East Med

Παράλληλα, η Γιενί Σαφάκ θεωρεί ότι το σχέδιο του East Med δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Για το συγκεκριμένο σχέδιο η τουρκική εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο, στο οποίο εντάχθηκαν χώρες και κυβερνήσεις που στρέφονται με ανταγωνιστικά αντανακλαστικά κατά της Τουρκίας.

Το επίμαχο σχόλιο-πρόβλεψη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρει το σχόλιο της Γιενί Σαφάκ για τον ρόλο της Αιγύπτου και της Ιορδανίας στην νέα ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Η τουρκική εφημερίδα προϊδεάζει για ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας σε αυτές τις δυο χώρες, δίχως να παρουσιάζει λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες. Αυτή η αλλαγή εξουσίας σε Αίγυπτο και Ιορδανία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στο ενεργειακό ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση