ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Γυναίκες θα πεθάνουν»: Ηχηρό μήνυμα Lancet κατά της άρσης του δικαιώματος στην άμβλωση

Οι δικαστές «θα έχουν αίμα στα χέρια τους»

ΑΜΠΕ

«Γυναίκες θα πεθάνουν», αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφασή του με την οποία νομιμοποίησε την άμβλωση στη χώρα, προειδοποίησε η ιατρική επιθεώρηση The Lancet στο κεντρικό της άρθρο, εκτιμώντας ότι οι δικαστές «θα έχουν αίμα στα χέρια τους».

Στις αρχές Μαΐου διέρρευσε στον Τύπο το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που συνέταξε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο προτίθεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 που εγγυήθηκε το δικαίωμα της πρόσβασης στην άμβλωση για όλες τις γυναίκες, ακόμη και στις πιο συντηρητικές χώρες.

«Το γεγονός είναι ότι, αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώσει αυτό το σχέδιο απόφασης, θα πεθάνουν γυναίκες», έγραψε το The Lancet στο κεντρικό του άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του. «Ο Αλίτο και οι σύμμαχοί του θα έχουν το αίμα γυναικών στα χέρια τους».

«Στις ΗΠΑ στις μαύρες γυναίκες παρατηρείται διπλάσιο ποσοστό από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε σχέση με τις μη ισπανόφωνες λευκές γυναίκες. Και το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας για τις μαύρες, για το οποίο οι επικίνδυνες αμβλώσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα, είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των λευκών γυναικών», συνέχισε η γνωστή ιατρική επιθεώρηση.

«Τι είδους κοινωνία έγιναν οι ΗΠΑ όταν μια μικρή ομάδα δικαστών μπορεί να τραυματίζει γυναίκες, οικογένειες και τις κοινότητές τους, την ώρα μάλιστα που έχουν εκλεγεί για να τις προστατεύουν;», διερωτήθηκε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές, αναμένεται να ανακοινώσει πριν τις 30 Ιουνίου την πολυαναμενόμενη απόφασή του για νομοσχέδιο του Μισισιπή, το οποίο περιορίζει σημαντικά το χρονικό περιθώριο στο οποίο μία γυναίκα μπορεί να κάνει άμβλωση.

Στο σχέδιο της απόφασης αναφέρεται ότι η απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, που βάσιζε το δικαίωμα στην άμβλωση στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, «στερείτο εξ αρχής θεμελίωσης» καθώς «δεν προστατεύεται από καμία διάταξη του Συντάγματος» των ΗΠΑ.

Αν το Δικαστήριο δεν αλλάξει απόφαση, οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην κατάσταση που ίσχυε πριν το 1973 όταν κάθε πολιτεία ήταν ελεύθερη να επιτρέπει ή να απαγορεύει την άμβλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση