ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάλυση: Η διπλωματική επιτυχία Πούτιν, τα κέρδη Ερντογάν και Άσαντ

Τι αναφέρει το κείμενο της ρωσοτουρκικής συμφωνίας και ποια τα πεδία που δεν καλύπτονται

Λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση του προέδρου της Συρίας στον Τούρκο ομόλογό του, η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία για το βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας, το οποίο πριν από λίγες ημέρες ήλεγχαν οι Κούρδοι, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις. Μπορεί για τον Μπασάρ Αλ Ασάντ η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι μια δύναμη που κλέβει τον πλούτο και τα εδάφη της Συρίας, ωστόσο, ο στενότερος σύμμαχος της Δαμασκού, η Μόσχα, έχει άλλη άποψη. Οι έξι ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων στο Σότσι έδειξαν ότι Ρωσία και Τουρκία εμφανίζονται αποφασισμένες για να δώσουν συνέχεια στη συνεργασία τους στην κρίση της Συρίας.
Ύστερα από έξι ώρες διαπραγματεύσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκαν ενώπιον των καμερών και ανακοίνωσαν μια νέα συμφωνία για τη Συρία. Το κείμενο της συμφωνίας διάβασαν στα ρωσικά και στα τουρκικά οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το ρωσοτουρκικό μνημόνιο

Συγκεκριμένα, το νέο κείμενο της ρωσοτουρκικής συμφωνίας είναι:

1. Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση της πολιτικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. 
2. Τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και να εμποδίσουν τις αυτονομιστικές ατζέντες στο έδαφος της Συρίας.
3. Στο πλαίσιο αυτό θα διατηρηθεί το καθιερωμένο status quo στην περιοχή όπου διεξάγεται αυτήν τη στιγμή η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» και καλύπτει μια περιοχή από το Tel Abyad μέχρι το Ras Al Ayn, με βάθος 32 χλμ.
4. Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαιώνουν τη σημασία της Συμφωνίας Αδάνων, με τη Ρωσική Ομοσπονδία να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας υπό τις παρούσες (νέες) συνθήκες.
5. Από τις 12:00 το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου 2019 η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες της Συρίας θα εισέλθουν στη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων έξω από την περιοχή των επιχειρήσεων για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των μελών της YPG και των όπλων τους σε περιοχή με βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 150 ώρες. Με την ολοκλήρωση της απόσυρσης, κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες θα ξεκινήσουν στα δυτικά και στα ανατολικά της περιοχής, σε βάθος 10 χλμ., με εξαίρεση την πόλη Qamishli.
6. Τα μέλη του YPG και τα όπλα τους θα αφαιρεθούν από το Manbij και το Tal Rifat.
7. Και οι δύο πλευρές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις διεισδύσεις τρομοκρατικών στοιχείων.
8. Θα ξεκινήσουν κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο.
9. Θα δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός παρακολούθησης και επαλήθευσης για την επίβλεψη και τον συντονισμό της εφαρμογής του παρόντος μνημονίου.
10. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης στη συριακή διαμάχη στο πλαίσιο του μηχανισμού της Astana και θα υποστηρίξουν τη δραστηριότητα της συνταγματικής επιτροπής.

Ικανοποίηση στη Μόσχα, πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Η νέα συμφωνία της Ρωσίας και της Τουρκίας για το βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας έχει ομοιότητες με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Τουρκία και ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες και λήγει σήμερα στις 22:00 ώρα Συρίας. Για ακόμη μία φορά η Τουρκία δίνει τη συγκατάθεσή της για ένα μεταβατικό σχέδιο με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεσμεύεται για τον περιορισμό της επιθετικότητάς της. Την ίδια ώρα, η νέα συμφωνία ξεχωρίζει με τρία βασικά σημεία.

Πρώτο, με τη νέα συμφωνία η κυβέρνηση Ερντογάν λαμβάνει την επίσημη συγκατάθεση και του ρωσικού παράγοντα για την πολυπόθητη ζώνη ασφαλείας στο βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας. Παρά το γεγονός ότι η νέα ζώνη θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη ζώνη στα αρχικά τουρκικά σχέδια, ο κ. Ερντογάν είναι πλέον σε θέση να «αφηγηθεί» στην τουρκική κοινή γνώμη μια νέα διπλωματική και στρατιωτική επιτυχία. Επίσης, αναπτύσσει δυναμική το τουρκικό σχέδιο προώθησης Σύρων μεταναστών και προσφύγων στις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της η Άγκυρα

Δεύτερο, Ρωσία και Συρία σημειώνουν αξιοσημείωτη πρόοδο και επιτυχία με τη νέα συμφωνία. Με εξαίρεση τις περιοχές που ελέγχει η Τουρκία, οι δυνάμεις της Συρίας επιστρέφουν σε όλα τα εδάφη και σύνορα της χώρας. Η Τουρκία δεσμεύεται για την πολιτική λύση του προβλήματος και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Επίσης, αναγνωρίζει τη σημασία της Συνθήκης των Αδάνων. Η δε Ρωσία εξασφαλίζει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή και ενισχύει τη θέση της, καθώς και εκείνη της Δαμασκού. Επιπλέον, η Ρωσία εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία της με μια νατοϊκή δύναμη στα συριακά εδάφη.

Τέλος, παρά τα προαναφερόμενα, η νέα ρωσοτουρκική συμφωνία δεν καλύπτει σημαντικά πεδία και χαρακτηρίζεται από ασάφειες. Ποιο θα είναι το μέλλον του Μάνμπιτς, του Κομπάνι; Ποια θα είναι η στάση των Κούρδων; Πώς θα προωθηθεί ο διάλογος των Κούρδων με την Δαμασκό; Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και ο εξωτερικός παράγοντας στις νέες εξελίξεις; Η τουρκική επιθετικότητα ενδέχεται να συνεχιστεί μετά από ένα χρονικό διάστημα; Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X