Στις 18 Νοεμβρίου, η Φινλανδία εγκαινίασε έναν νέο ιστότοπο ο οποίος ενημερώνει τους πολίτες πώς να αντέξουν για τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση κάποιας κρίσης ή πολέμου. Την ίδια ημέρα, η Σουηδία άρχισε να αποστέλλει ενημερωτικά φυλλάδια στα 5,2 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, τα οποία καλούσαν τους πολίτες να δώσουν «μεγαλύτερη έμφαση στην προετοιμασία για πόλεμο». Το σουηδικό φυλλάδιο ενημέρωσης παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εκκένωση ενός χώρου, τον τρόπο τερματισμού της αιμορραγίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για τον πόλεμο.
Οι δύο αυτές καμπάνιες της Φινλανδίας και της Σουηδίας έκαναν τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στη Γηραιά ήπειρο. Μια μέρα μετά την είδηση, η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά αμερικανικούς πυραύλους στο έδαφος της Ρωσίας, περνώντας τον πόλεμό σε νέα φάση, την οποία αναλυτές χαρακτήρισαν «επικίνδυνη».
«Εξαιτίας όλων αυτών, η Φινλανδία συνεχίζει να επικοινωνεί τη λεγόμενη ετοιμότητα των 72 ωρών στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις εφημερίδες. Eχω ακούσει ότι ακόμη και στα σχολεία διδάσκουν τα παιδιά γι’ αυτό», δήλωσε στο Bloomberg η 31χρονη Λότα-Σοφία Σάσκο, η οποία ζει σε μια πόλη στη νότια Φινλανδία. «Είναι πολύ έντονο στα μέσα ενημέρωσης αυτή τη στιγμή, και αυτό έχει σίγουρα αλλάξει τη νοοτροπία μου», πρόσθεσε.
Ερείπια πόλης στην ανατολική Ουκρανία – Φωτ.: Shutterstock
Στην κοντινή Λιθουανία, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της χώρας, η Maxima, έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για τα σούπερ μάρκετ της, ώστε να παραμείνουν ανοιχτά σε περίπτωση διακοπής των επικοινωνιών. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει καταλόγους με βασικά προϊόντα για τις αποθήκες της.
Στην Πολωνία, το κοινοβούλιο ψήφισε μέσα στον Νοέμβριο νόμο που απαιτεί από τις τοπικές αρχές να διατηρούν αρκετά τρόφιμα και νερό, επίσης για 72 ώρες. Αλλα μέτρα περιλαμβάνουν ένα σύστημα εκκένωσης πολιτών καθώς και την κατασκευή νέων καταφυγίων.
Στη Δανία, η κυβέρνηση δημιούργησε φέτος ένα ειδικό υπουργείο αντιμετώπισης κρίσεων και άρχισε επίσης να συμβουλεύει τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό για 72 ώρες. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα δημιούργησε ένα ειδικό σύστημα έκτακτης ανάγκης στο οποίο οι Δανοί από το επόμενο έτος θα μπορούν να χρησιμοποιούν κάρτες για ψώνια και φάρμακα για μια εβδομάδα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή διακοπής του διαδικτύου.
«Πρόκειται για μια προετοιμασία που αφορά τα χειρότερα δυνατά σενάρια», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.
Το ενημερωτικό φυλλάδιο που μοίρασε η σουηδική κυβέρνηση. Σε αυτό, οι πολίτες καλούνται να δώσουν «μεγαλύτερη έμφαση στην προετοιμασία για πόλεμο» – Φωτ.: Shutterstock
Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης και στην επισιτιστική ασφάλεια. Ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία διατηρούσαν και συντηρούσαν τα αποθέματά τους σε τρόφιμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, άλλες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν αυτή την πρακτική. Τώρα επανέρχονται. Η Νορβηγία δήλωσε τον Ιούνιο ότι συγκεντρώνει σιτηρά, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το «αδιανόητο», ενώ η Σουηδία σχεδιάζει να ξαναχτίσει τα αποθέματά της, μαζί με σπόρους και λιπάσματα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες φέρονται να έχουν παρθεί και στη Φινλανδία.
Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Γηραιά ήπειρος έχει εισέλθει σε μια νέα πραγματικότητα. «Πάνω από τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την απειλή πυρηνικών, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιστρέφει στις “ρίζες” της ως ένας οργανισμός που “γεννήθηκε” μέσα από συγκρούσεις με στόχο να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο», σχολιάζει το Bloomberg.
«Αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικές εντάσεις που δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στις 14 Νοεμβρίου. «Oλα αυτά καθιστούν πιο σημαντικό από ποτέ να είναι η ένωσή μας προετοιμασμένη για αυτό το νέο, πιο αβέβαιο μέλλον», πρόσθεσε.