
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έρθει αντιμέτωπη με πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με έξι πηγές που επικαλείται το Politico.
Οπως σημειώνεται, αυτή θα είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από μία δεκαετία που πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρεθεί ενώπιον μιας τέτοιας διαδικασίας.
Το Politico σχολιάζει πως η εξέλιξη «έρχεται στη σκιά του ταραχώδους πρώτου έτους, της δεύτερης θητείας της Γερμανίδας πολιτικού», και θα την αναγκάσει να εμφανιστεί τη Δευτέρα στο Στρασβούργο για να συμμετάσχει σε σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα ακολουθήσει τρεις ημέρες αργότερα.
Αν και σε αυτή τη φάση η διαδικασία θεωρείται κυρίως συμβολική —οι περισσότερες πολιτικές ομάδες έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας—, «η πρωτοβουλία αποτυπώνει τη διογκούμενη δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες απέναντι στη φον ντερ Λάιεν, έπειτα από σειρά επίμαχων αποφάσεων και σκανδάλων», σημειώνει το Politico.
Αν η πρόταση δυσπιστίας εγκριθεί, αυτό θα σημάνει την παραίτηση ολόκληρης της Επιτροπής και θα πυροδοτήσει τη χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία τοποθέτησης 27 νέων επιτρόπων.
Πολιτικές αναταράξεις
Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων το βράδυ της Τετάρτης. Η συζήτηση έχει οριστεί για τη Δευτέρα, παρουσία της φον ντερ Λάιεν, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις των πολιτικών ηγετών των ομάδων.
Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή της δεξιάς Γκεόργκε Πιπερέα, ο οποίος συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών την περασμένη εβδομάδα, εκφράζοντας την αντίδρασή του για την υπόθεση των «κρυφών μηνυμάτων» ανάμεσα στη φον ντερ Λάιεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, το 2021 σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων στην Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ευρωομάδας των Συντηρητικών (ECR) απέσυραν τη στήριξή τους στην πρόταση «υπό την πίεση του κομματικού τους χώρου» σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τελικά συγκεντρώθηκαν 79 υπογραφές, εφτά περισσότερες από τις 72 που ήταν απαραίτητες για να τεθεί σε συζήτηση η πρόταση δυσπιστίας.