ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Γερμανία επιδιώκει την απεξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια

Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση του Υπουργείου, έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας

ΚΥΠΕ

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας επιδιώκει να περιορίσει μέχρι το καλοκαίρι κατά το ήμισυ τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά και να μειώσει στο 30% την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το τέλος του έτους, όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel.

Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση του Υπουργείου, έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, σε ό,τι αφορά τόσο το ρωσικό αέριο όσο και το κάρβουνο.

Ήδη οι εταιρείες ενέργειας RWE και Uniper βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την ενοικίαση τριών ειδικών πλοίων που μπορούν να μετατρέψουν το LNG σε αέριο (τα επονομαζόμενα Floating Storage and Regasification Units).

Ο αρμόδιος Υπουργός, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είχε ήδη προαναγγείλει τη χρήση τέτοιων πλωτών τερματικών σταθμών για υγροποιημένο φυσικό αέριο, στην περιοχή του Wilhelmshaven, ωστόσο δεν αναμενόταν τόσο πρόωρα η λειτουργία τους. Στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει πιθανά σημεία στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, όπου αυτές οι πλωτές μονάδες μπορούν να τεθούν σε λειτουργία ήδη από τον επόμενο χειμώνα.

Επίσης στην έκθεση σημειώνεται ότι στο τέλος του τρέχοντος μήνα η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο θα έχει μειωθεί από το 55% στο 40%, κάτι που έχει να κάνει και με το γεγονός ότι προμηθευτές από τη Ρωσία, ιδίως η Gazprom, έχουν σταματήσει την προσφορά στην spot αγορά φυσικού αερίου, γεγονός που η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει σε υποδείξεις από το Κρεμλίνο.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι ένα μεγάλο μέρος των 46 δις. κυβικών μέτρων που προμηθεύεται ετησίως η Γερμανία από τη Ρωσία, έχει αντικατασταθεί ήδη με προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ και με τη χρήση των νέων πλωτών τερματικών σταθμών, θα μπορούσε να προμηθεύεται τον ερχόμενο χειμώνα 7,5 δις. κυβ. μέτρα αερίου από άλλες περιοχές του κόσμου.

Μέσω της εξοικονόμησης στην κατανάλωση αερίου, μεταξύ άλλων και με την αντικατάσταση των μονάδων παραγωγής αερίου και άνθρακα, το μερίδιο του φυσικού αερίου που λαμβάνει από τη Ρωσία η Γερμανία, μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να μειωθεί στο 30%, σημειώνεται στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομίας, που προβλέπει ότι σε μεγάλο βαθμό η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια μπορεί να έχει επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2024, κάτι που προϋποθέτει όμως την αύξηση της χρήσης υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, εκεί η διαδικασία απεξάρτησης φαίνεται να προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς, καθώς αναμένεται μέσω αλλαγών στις σχετικές συμβάσεις να μειωθούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα μέσα του έτους κατά το ήμισυ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους επιδιώκεται η απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο. Λόγω του ότι τα διυλιστήρια στις περιοχές Schwedt και Leuna προμηθεύονται το πετρέλαιο από τη Ρωσία μέσω αγωγών, η διαδικασία αυτή προϋποθέτει ότι θα χρησιμοποιηθούν στο εξής λιμάνια, όπως του Danzig, για αυτό και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας διεξάγει συνομιλίες με την πολωνική κυβέρνηση, ενώ από τα δυτικά θα πρέπει η μεταφορά του πετρελαίου να γίνεται οδικώς.

Ως προς το κάρβουνο, σε μεγάλο βαθμό τα εργοστάσια έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, με στόχο να τις έχουν διακόψει πλήρως μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Αντίστοιχα, οι βιομηχανίες χάλυβα πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να μειώσουν στο 25% την εξάρτησή τους από τον ρωσικό άνθρακα.

Τέλος, το περιοδικό σημειώνει ότι οι αλλαγές αυτές με στόχο την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, με τους ειδικούς να προβλέπουν μεγαλύτερη ύφεση και από αυτή που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι ένα άμεσο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, αντί της σταδιακής μεταστροφής, θα είχε ακόμη πιο σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση