ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κίνα μεσολαβητής και στο Ουκρανικό

Μετά την επιτυχή μεσολάβηση μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, το Πεκίνο ετοιμάζεται να παρέμβει στην ουκρανική κρίση

REUTERS, A.P.

Μια νέα εποχή στην κινεζική εξωτερική πολιτική, όπου ο ασιατικός γίγαντας δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομική διπλωματία, όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά θα παρεμβαίνει ενεργά σε διεθνείς κρίσεις, φαίνεται να αναγγέλλει η τρίτη προεδρική θητεία του Σι Τζινπίνγκ που άρχισε χθες.

Σε «Ατσάλινο Τείχος» θα μεταβληθεί ο κινεζικός στρατός, διαμηνύει ο Σι Τζινπίνγκ μετά την επανεκλογή του για πέντε ακόμη χρόνια στο αξίωμα του προέδρου.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, ο μακροβιότερος πρόεδρος από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, το 1949, τόνισε ότι η Κίνα «οφείλει να συμμετάσχει ενεργά στη μεταρρύθμιση της διεθνούς τάξης και τη δημιουργία ενός συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης». Στην ομιλία του, διεκτραγώδησε τα δεινά που υπέστη η Κίνα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης, τόνισε ότι η άνοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία «έθεσε τέλος στην εθνική ταπείνωση» και δρομολόγησε «τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους σε μη αναστρέψιμη τροχιά». Την περασμένη Παρασκευή, η Κίνα πέτυχε μια μεγάλη διπλωματική νίκη με την επιτυχή μεσολάβησή της στη διένεξη μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν υπέγραψαν στο Πεκίνο συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεών τους, επιβεβαιώνοντας τον ενεργό ρόλο της Κίνας σε μία περιοχή του κόσμου, τη Μέση Ανατολή, όπου μετά την κρίση του Σουέζ, το 1956, τον πρώτο λόγο είχαν Ουάσιγκτον και Μόσχα.

Με τον αέρα αυτής της πρόσφατης επιτυχίας της, η Κίνα φαίνεται έτοιμη να επιχειρήσει μια δεύτερη, ακόμη πιο δύσκολη και σημαντική για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, μεσολάβηση, αυτή τη φορά στο Ουκρανικό. Επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων του Σι Τζινπίνγκ, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ο ηγέτης της Κίνας είναι πιθανό να επισκεφθεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, αποδεχόμενος πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την πλευρά της, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Σι σχεδιάζει τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο παρουσίασε πρόταση 12 σημείων για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Η κινεζική πρόταση ήταν αρκετά αόριστη ως προς τις παραμέτρους μιας ειρηνευτικής λύσης, αλλά συνάντησε την επιφυλακτική επιδοκιμασία Μόσχας και Κιέβου, με κάθε πλευρά να θέτει τους δικούς της (αμοιβαία αποκλειόμενους) όρους. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να «αδειάσουν» εκ των προτέρων την κινεζική πρωτοβουλία, προειδοποιώντας ότι η Κίνα ετοιμάζεται να προσφέρει όπλα και πολεμοφόδια στη Ρωσία, αλλά ο Ζελένσκι αμφισβήτησε αυτό το σενάριο.

Στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του, ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της Ταϊβάν. «Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων, να αντιταχθούμε σθεναρά στις επεμβάσεις ξένων και στις δραστηριότητες αποσχιστικών κύκλων της Ταϊβάν και να προωθήσουμε με αποφασιστικότητα την εθνική ενοποίηση», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος. Στην ίδια ομιλία, διακήρυξε ότι θα κάνει το παν ώστε να γίνει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός το «Ατσάλινο Σινικό Τείχος» που θα περιφρουρεί αποτελεσματικά «την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας».

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ παρουσίασε τη νέα «Ολοκληρωμένη Επιθεώρηση» της βρετανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, που περιγράφει την Κίνα ως «ιστορικών διαστάσεων πρόκληση». Η διατύπωση αυτή απογοήτευσε τους πιο σκληροπυρηνικούς κύκλους των Συντηρητικών που επιθυμούσαν να χαρακτηριστεί ευθέως η Κίνα ως υπ’ αριθμόν ένα «απειλή», κάτι που υποστήριζε και η βραχύβια στο αξίωμά της πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας. Η κατάθεση του νέου πλαισίου εξωτερικής πολιτικής στη Βουλή των Κοινοτήτων βρήκε τον Σούνακ στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, όπου συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Αντονι Αλμπανέζε τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή της αντικινεζικής συμμαχίας AUKUS.

Ατελείωτες εκατόμβες

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι πολύνεκρες συγκρούσεις στο Μπαχμούτ της επαρχίας Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Τόσο οι αμυνόμενοι όσο και οι επιτιθέμενοι περιέγραφαν χθες την κατάσταση στο Μπαχμούτ ως «πολύ δύσκολη», εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελική έκβαση της αναμέτρησης. «Ολες οι προσπάθειες κατάληψης της πόλης αναχαιτίζονται με πυροβολικό, άρματα μάχης και άλλα όπλα», δήλωσε ο αρχηγός των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, υποστράτηγος Ολέξι Σίρκσι. «Οσο πλησιάζουμε στο κέντρο της πόλης, τόσο πιο σκληρή είναι η μάχη, αλλά προχωράμε και θα συνεχίσουμε να προχωράμε», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ετοιμάζεται να ζητήσει τη σύλληψη Ρώσων για βίαιο εκπατρισμό παιδιών της Ουκρανίας και για καταστροφή υποδομών της από τον ρωσικό στρατό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X