ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:38
 

Η Ρωσία ανοίγει νέο μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Μόσχα ασκεί κριτική στην Άγκυρα για την συμφωνία με την Λιβύη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες φέρνουν στο προσκήνιο ρεπορτάζ από τον διεθνή τύπο και πληροφορίες από την Άγκυρα και την Μόσχα, τα οποία εστιάζουν στην νέα κίνηση της Ρωσίας σχετικά με την νέα συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη. Η Ρωσία σε σχετική τοποθέτηση της άσκησε κριτική στην Τουρκία σχετικά με την νέα συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τα υδάτινα σύνορα των δυο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο δημοσιεύματα του ξένου τύπου όσο και πληροφορίες από τις δυο πρωτεύουσες δείχνουν ότι η νέα κίνηση της Μόσχας δεν είναι τυχαία. Έρχεται στο προσκήνιο την στιγμή που η νέα συμφωνία της Ρωσίας με την Τουρκία για το βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Όπως έχει μεταδώσει η «Κ», η Άγκυρα προειδοποιεί την Μόσχα ότι θα δώσει συνέχεια στην επιχείρηση της στο βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας, σε περίπτωση που η Ρωσία δεν τηρήσει τις δικές της υποσχέσεις. Η Μόσχα απαντά στην Άγκυρα υπενθυμίζοντας ότι η ρωσική πλευρά λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες στα πλαίσια της συμφωνίας του Οκτωβρίου.

Το ρωσικό σχέδιο για την Λιβύη

Την ίδια ώρα, η Μόσχα ζητά από την Άγκυρα να μην ανεβάσει τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ρωσικό αίτημα έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Πληροφορίες που φτάνουν σε δυτικά μέσα δείχνουν ότι το ρωσικό αίτημα είναι κομμάτι των νέων σχεδιασμών της Ρωσίας για την Λιβύη. Αυτήν την στιγμή η Ρωσία στέλνει μισθοφόρους και πολεμοφόδια στην Λιβύη. Ξένα μέσα παρατηρούν αυξημένη ρωσική παρουσία στα εδάφη της Λιβύης. Η Μόσχα έχει αναπτύξει τον διάλογο της με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος από τις αρχές του Απριλίου επιχειρεί να καταλάβει την Τρίπολη.

Τόσο οι τουρκικές όσο και οι δυτικές πηγές συμπεραίνουν ότι στόχος της Ρωσίας στην Λιβύη είναι μια νέα «μοιρασιά», παρόμοια με αυτήν της Συρίας. Με άλλα λόγια, στο άμεσο μέλλον, η Ρωσία δεν αποκλείεται να στοχεύει σε ένα νέο πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο στην Λιβύη, στο οποίο, η ίδια θα ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, και φυσικά της πηγές ενέργειες με βάση την συνεργασία της με τον στρατηγό Χαφτάρ. Η δε, Τουρκία και οι συμμαχικές χώρες θα αναλάβουν το έργο της προστασίας και ελέγχου των ισλαμιστικών στοιχείων που δραστηριοποιούνται κυρίως στα βορειοδυτικά παράλια της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Πιθανή η κλήση του στο ΤΑΕ για κατάθεση

«Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σας, που φαίνεται πολύπλευρη και στοχευμένη. Μια ερώτηση, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:32

Οι Τούρκοι και εμείς

«Εφ’ όσων δεν έχετε κάτι να πείτε γιατί γράφετε κ Γεωργιάδη; Για αυτοπροβολή; Να μη σας ξεχάσουν; ...»
Λευκωσιατης  |  16:10

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X