ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η τουρκική διάσταση του πραξικοπήματος στην Γουινέα

Γαλλοτουρκικός ανταγωνισμός στην Αφρική

Την προηγούμενη Κυριακή οι ειδικές δυνάμεις της Γουινέας προχώρησαν σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση του Alpha Condé. Μετά την σύλληψη του Προέδρου της χώρας, ο οποίος σφράγισε την τελευταία δεκαετία της Γουινέας, οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν την έναρξη μιας μεταβατικής περιόδου, στο τέλος της οποίας η αφρικανική χώρα θα αποκτήσει νέο πολίτευμα και νέα διακυβέρνηση.

Το πραξικόπημα στην Γουινέα ηγήθηκε ο αντισυνταγματάρχης Mamady Doumbouya, ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της χώρας. Οι ειδικές δυνάμεις της Γουινέας αποτελούνται από 500 άνδρες με εκπαίδευση στο εξωτερικό, σε χώρες όπως την Γαλλία και το Ισραήλ. Ο κ. Doumbouya εκτός από το γεγονός ότι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου γαλλικού πανεπιστημίου είναι παντρεμένος με Γαλλίδα που υπηρετεί στην γαλλική χωροφυλακή. Ο φιλόδοξος πραξικοπηματίας στο παρελθόν εκπαιδεύτηκε στο Ισραήλ και υπηρέτησε στο Αφγανιστάν. Ξένα δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως μισθοφόρο της Γαλλίας, ο οποίος επέστρεψε στην χώρα του το 2018 ύστερα από κάλεσμα του Προέδρου Condé.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ξένες ανοιχτές πηγές φέρνουν στο προσκήνιο και μια άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία. Γαλλικά δημοσιεύματα για το πραξικόπημα στην Γουινέα μας πληροφορούν για τον αντίκτυπο του γαλλοτουρκικού ανταγωνισμού στην Μαύρη Ήπειρο. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα «Jeune Afrique», σε νέο δημοσίευμα της που εστιάζει στο παρασκήνιο του πραξικοπήματος στην Γουινέα, μεταδίδει την πληροφορία ότι πριν από λίγους μήνες, ο τέως Πρόεδρος της χώρας ζήτησε την βοήθεια του Προέδρου της Τουρκίας για την δημιουργία μιας νέας προεδρικής φρουράς.

Σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, στις αρχές του 2021 στο στρατόπεδο του Σορονκόνι της Γουινέας, Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν περίπου 100 νέους, οι οποίοι προοριζόντουσαν για την νέα προεδρική φρουρά της χώρας. Η «Jeune Afrique» σχετίζει αυτήν την εξέλιξη με τα φιλικά δεσμά που διατηρούσε ο κ. Condé με τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι οι Τούρκοι εκπαιδευτές έφτασαν στην Γουινέα ύστερα από προσωπική εντολή του Προέδρου της Τουρκίας.

Η χρονική συγκυρία των προαναφερόμενων εξελίξεων είναι σημαντική. Πρόκειται για μια περίοδο που οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας συνεχίζουν την πορεία τους πάνω σε τεντωμένο σχοινί, με τις δυο νατοϊκές δυνάμεις να αναζητούν το τελευταίο διάστημα τρόπους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Η εμπλοκή της Τουρκίας λοιπόν, στην κρίση της Γουινέας ήρθε σε μια στιγμή που ένας ντόπιος στρατιωτικός, ο οποίος διατηρεί πολυδιάστατες σχέσεις με το Παρίσι, αποφάσισε να καταλάβει την εξουσία. Με αυτόν τον τρόπο, ο γαλλοτουρκικός ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική έκανε αισθητή την παρουσία του και στην «μακρινή» Γουινέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση