ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καταιγίδα» ήταν και ξέσπασε

Η ακτινογραφία του χειρουργικού κτυπήματος κατά της Συρίας από θάλασσα και αέρα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τελικά ο τριεθνής δυτικός συνασπισμός, (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) δεν έκανε την έκπληξη διαψεύδοντας έτσι τους λιγοστούς αισιόδοξους, που είχαν απομείνει μετά την έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή το βράδυ. Με εξαίρεση τον όγκο πυρός που εναπόθεσαν σε συγκεκριμένους στόχους ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, τα παρεμφερή χαρακτηριστικά των αεροπορικών και πυραυλικών επιδρομών, περισσότερο οδηγούν στο συμπέρασμα για επιχείρηση αυστηρής προειδοποίησης προς το καθεστώς Άσαντ, παρά για επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού που ήταν το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού. Επί του προκειμένου ενδεικτικές είναι οι απόψεις που εκφράζονται, από πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές. Η επίσημη τοποθέτηση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, περί προειδοποίησης της Ρωσικής πλευράς στη Συρία, επιδέχεται ποικιλότροπων ερμηνειών για τις πραγματικές επιδιώξεις του δυτικού συνασπισμού, αλλά και αν η «Καταιγίδα» πέρασε χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιστροφής της. Σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο αναλυτές συμφωνούν πως η επιχείρηση – προειδοποίηση του καθεστώτος Άσαντ , είχε σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη, πριν ένα περίπου χρόνο και πάλι για το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού.

Αναμενόμενο κτύπημα

Η έναρξη των επιχειρήσεων στις 4 ή ώρα τα ξημερώματα Σαββάτου, δεν έπιασε στον ύπνο την περιοχή. Αυτό φάνηκε και από τις απώλειες που άφησαν πίσω τους οι πύραυλοι. Στη Λευκωσία οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν να ήταν γνωστή η έναρξη των επιθέσεων, τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν θέτοντας τις αρχές της Δημοκρατίας σε συναγερμό. Η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη στην «Κ» με το πρώτο φως της ημέρας είναι ενδεικτική του κλίματος. Η Λευκωσία παρακολουθούσε την όλη κατάσταση προτού ξεκινήσει, χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν ήταν θέμα τακτικής- χειρισμού του όλου θέματος, όπως πληροφορείται η «Κ». Στις επαφές που είχαν προηγηθεί σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και από πλευράς ΥΠΑΜ, η Λευκωσία είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος θα ήταν κάτω από την πυραυλική ομπρέλα προστασίας που είχε στηθεί στην περιοχή, από τις στρατιωτικές δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού. Κάτι που είχε γίνει και το 2013 στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η καταιγίδα με αριθμούς

Στην επίθεση ΗΠΑ-Βρετανίας και Γαλλίας χρησιμοποιήθηκαν 103 πύραυλοι διαφόρων τύπων, έναντι 59 στην προηγούμενη επίθεση κατά της Συρίας πριν από νέα χρόνο. Από Ρωσικής πλευράς έγινε λόγος για αναχαίτιση 71 πυραύλων από τους 103, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αντίδραση από την πλευράς του δυτικού συνασπισμού. Για το αυστηρό μήνυμα προς το καθεστώς Άσαντ το κύμα επιθέσεων ξεκίνησε από τέσσερα διαφορετικά σημεία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολής Μεσογείου.

Βρετανικά Tornado GR4

Την πιο ξεκάθαρη εικόνα για την παρουσία που είχε στην επιχείρηση έδωσε η Βρετανία. Από την Βάση του Ακρωτηρίου απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά Tornado GR4 με τη συνοδεία ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager. Τα τέσσερα μαχητικά έφεραν από 2 πυραύλους Shadow Storm, σύνολο 8, με τους οποίους έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση, μια πρώην βάση πυραύλων περίπου δεκαπέντε μίλια δυτικά του Homs, όπου το καθεστώς εκτιμάται ότι διατηρούσε χημικά όπλα.

Βομβαρδιστικά Β-1

Από αέρος πάντα οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το τετρακινητήριο βομβαρδιστικό Β-1 το οποίο μπορεί να αναπτύξει πυραύλους JASSM, με εμβέλεια άνω των 230 μιλίων κάτι που σημαίνει ότι το αεροσκάφος δεν είναι αναγκασμένο να εκτίθεται στην αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας. Ανεπίσημα το βομβαρδιστικό Β-1 ξεκίνησε την επίθεση από την αμερικανική αεροπορική βάση Al Uldeid στο Κατάρ.

Πύραυλοι Tomahawk

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, πύραυλοι Tomahawk εκτοξεύθηκαν από πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ από την Ερυθρά Θάλασσα. Χωρίς να προσδιορίζεται το πλοίο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως πρέπει να πρόκειται για το USS Donald Cook που έχει την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Tomahawk και βρίσκεται στην περιοχή.

Γαλλικά Rafale


Η γαλλική συμμετοχή στο χτύπημα κατά της Συρίας, εκδηλώθηκε από αέρος και θαλάσσης. Τέσσερα μαχητικά Rafale απογειώθηκαν από τη στρατιωτική βάση Saint-Dizier, στην ανατολική Γαλλία φέροντας πυραύλους Storm Shadow με εμβέλεια άνω των 259 μιλίων.

Η φρεγάτα Aquitaine

Η Γαλλία στη επιχείρηση χρησιμοποίησε και φρεγάτες που φαίνεται να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Από το Παρίσι δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν. Στρατιωτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για 16 εκτοξευτήρες πυραύλων σε κάθε πλοίο και με εμβέλεια 1000 χιλιόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση