ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ικανοποίηση εκφράζει το Ισραήλ για την επίθεση στη Συρία

Παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Κύπρο

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στο Ισραήλ σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και τα πλήγματα που δέχθηκε πριν από λίγες ώρες η Συρία. Το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις και στην Κύπρο, τις οποίες σχετίζει με τη νέα, μεγάλη επίθεση που δέχθηκε η γειτονική Συρία.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει επισήμως αναλάβει την ευθύνη της νέας, νυχτερινής αεροπορικής επιδρομής στην Συρία, τα ισραηλινά μέσα θεωρούν δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ισραήλ στα νέα, αποτελεσματικά πλήγματα που δέχθηκε η Συρία. Ο ισραηλινός τύπος εστιάζει στην αναποτελεσματικότητα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων της Συρίας, τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται με το επεισόδιο στα Κατεχόμενα, το οποίο παρακολουθεί από κοντά το Τελ Αβίβ.

Πλήγμα στο ρωσικό σύστημα

«Οι αεροπορικές επιδρομές (στη Συρία) συνέβησαν λίγες ώρες μετά από δορυφορικές εικόνες από τον εντοπισμό τεσσάρων ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-300 κοντά στο Masyaf, από την εταιρία ImageSat International, όχι μακριά από εκεί που εμφανίστηκαν οι αεροπορικές επιδρομές», τονίζει η Jerusalem Post σε σχετικό δημοσίευμα.

«Τα S-300 παραδόθηκαν στη Συρία από τη Ρωσία το φθινόπωρο του 2018 μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λαττάκεια που οδήγησε στη συντριβή ενός ρωσικού αεροπλάνου με τα S-200. Το οπλικό σύστημα παραδόθηκε από τη Ρωσία ως μήνυμα στο Ισραήλ», τονίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος υπογραμμίζονται τα εξής: «Τα πράγματα άλλαξαν στις 30 Ιουνίου, όταν οι φωτογραφίες έδειξαν τέσσερες μπαταρίες S-300 και ένα σύστημα ραντάρ να έχουν τεθεί σε λειτουργία. Το ραντάρ έχει ακτίνα ανίχνευσης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και οι πύραυλοι μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους μέχρι 200 χιλιόμετρα».

Τα ερωτήματα

Η ισραηλινή εφημερίδα, λοιπόν, θέτει το εξής σημαντικό ερώτημα: «Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι νέες αεροπορικές επιδρομές στόχευαν μια περιοχή ακριβώς κάτω από τη μύτη των S-300. Εάν το σύστημα ήταν λειτουργικό, όπως ανέφεραν ορισμένες αναφορές, τότε γιατί οι αεροπορικές επιδρομές μπόρεσαν να πλήξουν τόσο κοντά στο σύστημα; Αυτό εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η αεροπορική άμυνα της Συρίας εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματική».

Η Jerusalem Post προσθέτει και τα εξής: «Οι αεροπορικές επιδρομές της Δευτέρας ήταν ευρείας εμβέλειας, σε μια περιοχή άνω των 160 χιλιομέτρων, σε έκταση από τη Χομς μέχρι τη Δαμασκό. Η ισχύς τους αυξάνει το διακύβευμα. Φαίνεται επίσης να δείχνουν ότι το σύστημα S-300 είτε δεν ήταν αποτελεσματικό είτε δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Μπορεί να ήταν λειτουργικό, αλλά για οποιονδήποτε λόγο το συριακό καθεστώς και ο Ρώσος σύμμαχός του επέλεξαν να κρατήσουν τους εκτοξευτές στην ίδια θέση, ορατοί από τους δορυφόρους. Αυτό είναι επίσης, ένα μήνυμα από το συριακό καθεστώς ότι οι εκτοξευτές είναι έξω και ότι όλοι γνωρίζουν πού βρίσκονται».

Τι ακολουθεί

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, το ισραηλινό δημοσίευμα προσθέτει τα εξής: «Οι αεροπορικές επιδρομές της 1ης Ιουλίου μπορεί να είναι μια καμπή ή το πρελούδιο για αυτό που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Αυτό που δείχνουν ξεκάθαρα είναι ότι η Συρία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να χρησιμοποιήσει το πιο προηγμένο σύστημα εναέριας άμυνας».

Το ενδιαφέρον για τα Κατεχόμενα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γειτονικό Ισραήλ σχεδόν όλες οι τελευταίες αναλύσεις για τις εξελίξεις στη Συρία συνοδεύονται με ρεπορτάζ που αφορούν τις εξελίξεις που τρέχουν στα Κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση