ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας

Οι 133 καρδινάλιοι εξέλεξαν τον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ για νέο Πάπα

Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ εξελέγη νέος πάπας και ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – Eλαβε το παπικό όνομα Λέων ΙΔʼ (Leo XIV) – Είναι ο πρώτος Αμερικανός στην Iστορία που ανέρχεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου.

 

21:41

Φρ. Μερτς: Αποτελείτε άγκυρα δικαιοσύνης και συμφιλίωσης

«Θερμά συγχαρητήρια» προς τον νεοεκλεγέντα πάπα Λέοντα 14ο εξέφρασε πριν από λίγο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.

«Μέσω του αξιώματός σας, δίνετε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ελπίδα και καθοδήγηση σε εκατομμύρια πιστούς σε όλον τον κόσμο. Για πολλούς, αποτελείτε άγκυρα δικαιοσύνης και συμφιλίωσης. Σας εύχομαι δύναμη, υγεία και την ευλογία του Θεού για το έργο που έχετε μπροστά σας», αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο κ. Μερτς.

21:40

Το μήνυμα του Πέδρο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την ελπίδα πως ο πάπας Λέων ΙΔ΄ θα μπορέσει να συμβάλει στην «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Είθε ο ποντίφικας να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη από ελπίδα και ενότητα», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

21:29

Μήνυμα Πούτιν προς τον πάπα Λέοντα ΙΔ'

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχάρη τον πάπα Λέοντα ΙΔ' για την εκλογή του, όπως αναφέρουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα το Κρεμλίνο.

«Είμαι βέβαιος ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και η αλληλεπίδραση που έχει καθιερωθεί μεταξύ Ρωσίας και Βατικανού θα αναπτυχθεί περαιτέρω στη βάση των χριστιανικών αξιών που μας ενώνουν», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

21:28

Μηνύματα από Ζελένσκι, Μακρόν και Κόστα

Η εκλογή του πάπα Λέοντα ΙΔʼ προκάλεσε άμεσα διεθνή ανταπόκριση. Πολιτικοί ηγέτες από την Ευρώπη και τον κόσμο έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο ποντίφικα και να τονίσουν τη σημασία της εκλογής του σε μια ταραγμένη εποχή.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

O Ουκρανός πρόεδρος συνεχάρη θερμά τον πάπα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης του Βατικανού απέναντι στη ρωσική εισβολή: «Συγχαρητήρια στην Αγιότητά Του, πάπα Λέοντα ΙΔʼ, για την εκλογή του στην Έδρα του Αγίου Πέτρου και την έναρξη της παποσύνης του. Η Ουκρανία εκτιμά βαθύτατα τη συνεπή στάση της Αγίας Έδρας υπέρ του διεθνούς δικαίου, την καταδίκη της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και την υπεράσπιση των αθώων αμάχων.
Σε αυτή τη καθοριστική στιγμή για τη χώρα μας, ελπίζουμε στη συνέχιση της ηθικής και πνευματικής στήριξης του Βατικανού στις προσπάθειες της Ουκρανίας για δικαιοσύνη και βιώσιμη ειρήνη. Εύχομαι στην Αγιότητά Του σοφία, έμπνευση και δύναμη – πνευματική και σωματική – για την επιτέλεση της ευγενούς αποστολής του. Ad multos annos!»

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για ιστορική στιγμή: «Ιστορική στιγμή για την Καθολική Εκκλησία και τα εκατομμύρια των πιστών της. Προς τον πάπα Λέοντα ΙΔʼ και όλους τους Καθολικούς στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, απευθύνω ένα μήνυμα αδελφοσύνης. Σε αυτή την 8η Μαΐου, είθε το νέο παποσύνη να είναι ένα pontificat ειρήνης και ελπίδας».

Αντόνιο Κόστα

Ο Αντόνιο Κόστα σημείωσε τον ρόλο του ποντίφικα στην ενότητα και την ηθική καθοδήγηση: «Καλωσορίζω θερμά την εκλογή του νέου πάπα Λέοντα ΙΔʼ – μια στιγμή ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Σε εποχές διαίρεσης και αβεβαιότητας, η πνευματική του ηγεσία μπορεί να εμπνεύσει ενότητα, συμπόνια και ειρήνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αγία Έδρα μοιράζονται βαθιά δέσμευση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για το κοινό καλό».

21:15

Ποιος είναι ο νέος πάπας

Το επίσημο βιογραφικό του νέου πάπα, που δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου του Βατικανού, αποτυπώνει την πορεία ενός ανθρώπου με ισχυρή αποστολική ταυτότητα, διεθνή εμπειρία και μακρόχρονη σχέση με τη Λατινική Αμερική.

Τα βασικά στοιχεία για τον νέο ποντίφικα:

  • Είναι 69 ετών και ο πρώτος Αμερικανός που εκλέγεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου.
  • Ανήκει στο Τάγμα των Αυγουστινιανών, και είναι ο πρώτος Αυγουστινιανός πάπας στην ιστορία.
  • Γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόι, από γονείς γαλλικής, ιταλικής και ισπανικής καταγωγής.
  • Έχει δύο αδερφούς, τον Λουίς Μαρτίν και τον Τζον Τζόζεφ.
  • Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εισήλθε στο νοβιτιάτο στο Σεντ Λούις προτού συνεχίσει τη θεολογική του εκπαίδευση στο Σικάγο.
  • Σε ηλικία 27 ετών στάλθηκε στη Ρώμη για σπουδές κανονικού δικαίου, όπου και χειροτονήθηκε ιερέας.
  • Η σύνδεσή του με το Περού ξεκινά από το 1985, όταν υπηρέτησε ως ιεραπόστολος σε αποστολή Αυγουστινιανών στο Τσουλουκανάς, και αργότερα στο Τρουχίγιο.
  • Το 2015 διορίστηκε επίσκοπος του Τσικλάγιο, στο βορειοδυτικό Περού.
  • Το 2023 προήχθη σε αρχιεπίσκοπο, και το 2024 δημιουργήθηκε καρδινάλιος από τον πάπα Φραγκίσκο.
20:45

Πρώτη ομιλία πάπα Λέοντα ΙΔʼ στα ιταλικά και ισπανικά, όχι σε αγγλικά

Μολονότι ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας στην ιστορία της Εκκλησίας, ο πάπας Λέων ΙΔʼ μίλησε στα ιταλικά και στα ισπανικά, αλλά όχι με αγγλικά.

Μιλώντας αρχικά στα ιταλικά, ευχαρίστησε τους 132 καρδινάλιους για την εμπιστοσύνη τους, σημειώνοντας: «Μπορούμε όλοι να περπατήσουμε μαζί προς την πατρίδα που μας έχει ετοιμάσει ο Θεός», προκαλώντας έντονο χειροκρότημα. Απηύθυνε ειδικό χαιρετισμό στην Εκκλησία της Ρώμης, λέγοντας: «Μαζί πρέπει να αναζητήσουμε πώς να γίνουμε μια Εκκλησία που χτίζει γέφυρες, προωθεί τον διάλογο και είναι ανοιχτή για όλους».

Ξεκινώντας είχε πει: «Ειρήνη σε όλους σας», και αμέσως μετά πρόσθεσε στα ιταλικά: «Εύχομαι αυτό το μήνυμα ειρήνης να μπει στις καρδιές σας, να φτάσει στις οικογένειές σας και σε όλους τους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται». Έπειτα, ο πάπας Λέων ΙΔʼ στράφηκε στα ισπανικά, για να χαιρετίσει το Περού, όπου υπηρέτησε επί δύο δεκαετίες και το οποίο χαρακτήρισε «χώρο πίστης και πίστης που μου έδωσε πολλά». «Θα ήθελα ιδιαίτερα να χαιρετίσω τους συμπατριώτες μου από το Περού. Ήταν μεγάλη μου χαρά να εργαστώ εκεί».

20:40

Ο Πάπας Λέων XIV συγκινημένος στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

20:39

Ο πρώτος Αμερικανός πάπας στην ιστορία της Εκκλησίας

Ο πάπας Λέων ΙΔʼ, κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, είναι ο 267ος ποντίφικας και ο πρώτος Αμερικανός στην ιστορία που εκλέγεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου. Γεννημένος στο Σικάγο το 1955, σε ηλικία 69 ετών καλείται να ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μια περίοδο έντονων μετασχηματισμών – τόσο εντός του Βατικανού όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρότι είχε εκφραστεί σκεπτικισμός για το ενδεχόμενο εκλογής Αμερικανού, ο Πρέβοστ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Θεωρείται εκκλησιαστικός ηγέτης με παγκόσμια εμπειρία και «υπερεθνικό» προφίλ. Έζησε πάνω από 20 χρόνια στο Περού, όπου εργάστηκε ως ιεραπόστολος, εφημέριος και τελικά επίσκοπος, ενώ απέκτησε και υπηκοότητα της χώρας.

Μοναχός Αυγουστινιανός, με διδάκτορα Κανονικού Δικαίου από το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη, διακρίθηκε για την απλότητα, τη διοικητική ικανότητα και την αφοσίωση στον διάλογο με τους πιστούς. «Ο επίσκοπος δεν είναι μικρός πρίγκιπας μέσα στο βασίλειό του», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πέρυσι στη Vatican News.

Μέχρι τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου, κατείχε ένα από τα σημαντικότερα αξιώματα του Βατικανού: ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον ορισμό και την εποπτεία επισκόπων παγκοσμίως.

Αν και συχνά χαρακτηρίζεται συγκρατημένος και διακριτικός, αναμένεται να συνεχίσει τη συμμετοχική προσέγγιση του προκατόχου του, με την ενίσχυση της παρουσίας των λαϊκών πιστών στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν θα επιδείξει την ίδια ανοχή απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, καθώς σε ομιλία του το 2012 είχε εκφράσει ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ και η δυτική κουλτούρα «καλλιεργούν συμπάθεια για πρακτικές αντίθετες προς το Ευαγγέλιο», κάνοντας αναφορά στον «ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής» και τις «εναλλακτικές οικογένειες».

Ο Πρέβοστ, όπως και πολλοί άλλοι καρδινάλιοι, έχει δεχθεί επικρίσεις για τον χειρισμό περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, χωρίς να έχει δοθεί πλήρης λογαριασμός για τις αποφάσεις του.

Μιλά ισπανικά και ιταλικά, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο ως ηγέτης των Αυγουστινιανών και, παρότι προέρχεται από τις ΗΠΑ, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Αμερικής.

Η εκλογή του πάπα Λέοντα ΙΔʼ φέρνει στο προσκήνιο έναν άνθρωπο που συνδυάζει τη μοναχική αυστηρότητα, τη θεσμική εμπειρία και την προσωπική ταπεινότητα – χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν την πορεία του στην κορυφή της Εκκλησίας.

20:32

«Ειρήνη σε όλους σας» – τα πρώτα δημόσια λόγια του πάπα Λέοντα ΙΔʼ

Με απλά και συγκινητικά λόγια ξεκίνησε την παποσύνη του ο πάπας Λέων ΙΔʼ, ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απευθυνόμενος στους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στα εκατομμύρια πιστών παγκοσμίως: «Ειρήνη σε όλους σας», ήταν τα πρώτα του δημόσια λόγια ως ποντίφικας.

 

20:29

Δήλωση Τραμπ για την εκλογή Αμερικανού πάπα: «Μεγάλη τιμή – Ανυπομονώ να συναντήσω τον Λέοντα ΙΔʼ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την εκλογή του Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ως πρώτου Αμερικανού πάπα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «μεγάλη τιμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε δήλωσή του, ο Τραμπ ανέφερε: «Είναι τεράστια τιμή να συνειδητοποιεί κανείς ότι έχουμε τον πρώτο Αμερικανό πάπα στην ιστορία», προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί να συναντήσει τον πάπα Λέοντα ΙΔʼ», κάτι που – όπως είπε – «θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή».

20:27

Στο μπαλκόνι ο νέος ο νέος πάπας, Λέων ΙΔʼ

20:21

Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος πάπας Λέων ΙΔʼ

Ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ εξελέγη την Πέμπτη νέος πάπας και ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έλαβε το παπικό όνομα Λέων ΙΔʼ (Leo XIV), όπως ανακοίνωσε επισήμως ανώτερος καρδινάλιος στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο πάπας Λέων ΙΔʼ είναι ο πρώτος Αμερικανός στην ιστορία που ανέρχεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου, σε μία στιγμή που ενδέχεται να σηματοδοτήσει αλλαγές στην παγκόσμια φυσιογνωμία της Εκκλησίας.

20:20

Αμερικανός ο νέος πάπας: Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εισέρχεται σε νέα εποχή, με την εκλογή του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ ως νέου πάπα. Η ανακοίνωση έγινε πριν λίγο από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, με τη λατινική φράση: «Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam!»

 

20:17

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ είναι ο νέος πάπας

20:06

Live εικόνα από το μπαλκόνι όπου θα εμφανιστεί ο νέος πάπας

20:04

Πόσο χρόνο χρειάστηκαν τα προηγούμενα κονκλάβια;

  • Το 2013, ο πάπας Φραγκίσκος εξελέγη εντός δύο ημερών, μετά από πέντε γύρους ψηφοφορίας.
  • Το 2005, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ αναδείχθηκε επίσης σε δύο ημέρες, ύστερα από τέσσερις ψηφοφορίες.
  • Τον Οκτώβριο του 1978, ο Ιωάννης Παύλος Β’ εξελέγη μετά από οκτώ γύρους, σε διάστημα τριών ημερών.
  • Τον Αύγουστο του 1978, ο Ιωάννης Παύλος Α’ χρειάστηκε δύο ημέρες για να εκλεγεί.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν ένα μέτρο του χρόνου που απαιτείται συνήθως για την ανάδειξη πάπα, με τη σημερινή διαδικασία να κινείται εντός του αναμενόμενου πλαισίου.

19:55

Η μπάντα μαζί με την ελβετική φρουρά

REUTERS/Claudia Greco

19:54

Μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα: Ενας καρδινάλιος ξεκινά νέα ζωή ως πάπας

Καθώς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου αντηχούν οι πανηγυρισμοί και οι ιαχές «Habemus papam!», στο εσωτερικό της Καπέλα Σιξτίνα εξελίσσεται η επόμενη, λιγότερο ορατή αλλά απόλυτα τελετουργική φάση της ανάδειξης του νέου ποντίφικα.

Σύμφωνα με τον σχολιαστή του Sky News, Άλαστερ Μπρους, ο εκλεγείς καρδινάλιος –ο οποίος αποδέχθηκε την εκλογή του και δήλωσε το όνομα που επιλέγει ως πάπας– έχει ήδη οδηγηθεί στο «δωμάτιο των δακρύων» πίσω από την Αγία Τράπεζα. Εκεί, με έντονη συναισθηματική φόρτιση, ντύνεται με την λευκή παπική ενδυμασία, προετοιμαζόμενος για την πρώτη του εμφάνιση ως επίσκοπος Ρώμης και ανώτατος ποιμενάρχης της Εκκλησίας.

Μόλις φορέσει το άμφιο, ο νέος πάπας θα καθίσει μπροστά στην Αγία Τράπεζα, όπου όλοι οι υπόλοιποι 132 καρδινάλιοι θα προσέλθουν ένας-ένας για να του ορκιστούν πίστη και υπακοή ως επίγειος αντιπρόσωπος του Χριστού. Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο.

Το 2013 χρειάστηκε περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά από την εμφάνιση του λευκού καπνού μέχρι την παρουσίαση του πάπα Φραγκίσκου.

19:50

Το συγκεντρωμένο πλήθος φωνάζει «viva papa»

Το πλήθος φωνάζει «Viva papa», που σημαίνει «Ζήτω ο πάπας». Η μουσική συνεχίζει να παίζει από την μπάντα που βρίσκεται τώρα κάτω από το μπαλκόνι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

 

19:45

Στο «δωμάτιο των δακρύων» ο νέος πάπας

Ο εκλεγείς ποντίφικας οδηγήθηκε στο παρακείμενο «δωμάτιο των δακρύων», όπου φόρεσε τα λευκά παπικά ενδύματα – τελετουργικό που προηγείται της πρώτης του δημόσιας εμφάνισης.

Σε λίγο, ο ανώτερος καρδινάλιος θα βγει στο κέντρο του μπαλκονιού της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και θα αναγγείλει με τη φράση «Habemus Papam» το όνομα και το νέο παπικό προσωνύμιο του εκλεγέντος.

Η πρώτη του ευλογία αναμένεται εντός της ώρας, ολοκληρώνοντας μία από τις πιο έντονες στιγμές της καθολικής παράδοσης.

19:43

Περίπου 50.000 άνθρωποι στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου

Οι αρχές του Βατικανού ανακοίνωσαν πως περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, συμμετέχοντας στην ιστορική στιγμή της εκλογής του νέου πάπα.

Η ατμόσφαιρα παραμένει πανηγυρική, με το πλήθος να ξεσπά σε ζητωκραυγές, προσευχές και δάκρυα καθώς ο λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα επιβεβαίωσε την εκλογή. Η αστυνομία έχει λάβει μέτρα για τη διαχείριση της συγκέντρωσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

19:40

Εντός ολίγου η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου πάπα

Σε λίγη ώρα, ο νέος ποντίφικας θα σταθεί στο κέντρο του μπαλκονιού της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να αναγγείλει στα λατινικά την ιστορική φράση «Habemus papam» – «Έχουμε Πάπα» – αποκαλύπτοντας το όνομα και το παπικό προσωνύμιο του.

 

19:39

Οι «Ελβετοί» παρελαύνουν συνοδεία μπάντας

Οι άνδρες της Ελβετικής Φρουράς συνοδεία μπάντας έκαναν την εμφάνιση τους μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

19:35

Πανηγυρισμοί στο Βατικανό μετά τον λευκό καπνό

19:34

Η είδηση από τον λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου του Βατικανού

19:33

Απροετοίμαστοι αλλά εκστασιασμένοι οι πιστοί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου

19:32

O λευκός καπνός στην καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα

19:26

«Habemus papam»

Ο εκλεγείς ποντίφικας οδηγήθηκε αμέσως στο μικρό παρακείμενο δωμάτιο γνωστό ως «δωμάτιο των δακρύων», όπου φόρεσε για πρώτη φορά τα λευκά παπικά ενδύματα.

Εκεί παραδοσιακά ο νέος Πάπας περνά τις πρώτες στιγμές συγκίνησης και περισυλλογής πριν εμφανιστεί ενώπιον των πιστών.

Σε λίγη ώρα, ο πρωτοκαθήμενος καρδινάλιος θα σταθεί στο κέντρο του μπαλκονιού της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να αναγγείλει στα λατινικά την ιστορική φράση «Habemus papam» – «Έχουμε Πάπα» – αποκαλύπτοντας το όνομα και το παπικό προσωνύμιο του.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου Πάπα και η αποστολική του ευλογία αναμένονται εντός της επόμενης ώρας.

Το Βατικανό εισέρχεται έτσι σε μια νέα εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση