
Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος πάπας, Λέων 14ος, κατά κόσμον, Ρόμπερτ Πρέβοστ, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «ζήτω ο πάπας».
«Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου πάπα μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε. Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε, ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα», συνέχισε.
The first American Pope, Pope Leo XIV, is Robert Prevost from Chicago, and he gets emotional on the balcony of St. Peter's Basilica at the Vatican.
— Art Candee (@ArtCandee) May 8, 2025
He is 69 years old and is viewed as a centrist, but is progressive on some key social issues.
Like Pope Francis who championed… pic.twitter.com/SqXqIk0Vdo
«Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε “μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος”. Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός. Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη. Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν. Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος», κατέληξε ο νέος ποντίφικας.
Ο Λέων 14ος είπε επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμα τους. Την πρώτη ευλογία του ποντίφικα έλαβαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που έσπευσαν στο Βατικανό, με σημαίες από σχεδόν όλες τις καθολικές χώρες.
Μένει να φανεί επίσης αν ο νέος πάπας θα μεταβεί στη Νίκαια στα τέλη Μαΐου για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο –όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φραγκίσκο– επ’ ευκαιρία των 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν συμφωνηθεί και μένει να καθοριστεί αν ο νέος πάπας θα παρευρεθεί ή θα επιλέξει να στείλει κάποιον εκπρόσωπό του.
Το προφίλ του νέου ποντίφικα
Ο πάπας Λέων ΙΔʼ είναι ο 267ος ποντίφικας και ο πρώτος Αμερικανός στην ιστορία που εκλέγεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου. Γεννημένος στο Σικάγο το 1955, σε ηλικία 69 ετών καλείται να ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μια περίοδο έντονων μετασχηματισμών – τόσο εντός του Βατικανού όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρότι είχε εκφραστεί σκεπτικισμός για το ενδεχόμενο εκλογής Αμερικανού, ο Πρέβοστ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Θεωρείται εκκλησιαστικός ηγέτης με παγκόσμια εμπειρία και «υπερεθνικό» προφίλ. Έζησε πάνω από 20 χρόνια στο Περού, όπου εργάστηκε ως ιεραπόστολος, εφημέριος και τελικά επίσκοπος, ενώ απέκτησε και υπηκοότητα της χώρας.
Μοναχός Αυγουστινιανός, με διδακτορικό Κανονικού Δικαίου από το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη, διακρίθηκε για την απλότητα, τη διοικητική ικανότητα και την αφοσίωση στον διάλογο με τους πιστούς. «Ο επίσκοπος δεν είναι μικρός πρίγκιπας μέσα στο βασίλειό του», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πέρυσι στη Vatican News.
Μέχρι τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου, κατείχε ένα από τα σημαντικότερα αξιώματα του Βατικανού: ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον ορισμό και την εποπτεία επισκόπων παγκοσμίως.
Αν και συχνά χαρακτηρίζεται συγκρατημένος και διακριτικός, αναμένεται να συνεχίσει τη συμμετοχική προσέγγιση του προκατόχου του, με την ενίσχυση της παρουσίας των λαϊκών πιστών στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν θα επιδείξει την ίδια ανοχή απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, καθώς σε ομιλία του το 2012 είχε εκφράσει ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ και η δυτική κουλτούρα «καλλιεργούν συμπάθεια για πρακτικές αντίθετες προς το Ευαγγέλιο», κάνοντας αναφορά στον «ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής» και τις «εναλλακτικές οικογένειες».
Ο Πρέβοστ, όπως και πολλοί άλλοι καρδινάλιοι, έχει δεχθεί επικρίσεις για τον χειρισμό περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, χωρίς να έχει δοθεί πλήρης λογαριασμός για τις αποφάσεις του.
Μιλά ισπανικά και ιταλικά, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο ως ηγέτης των Αυγουστινιανών και, παρότι προέρχεται από τις ΗΠΑ, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Αμερικής.
Η εκλογή του πάπα Λέοντα ΙΔʼ φέρνει στο προσκήνιο έναν άνθρωπο που συνδυάζει τη μοναχική αυστηρότητα, τη θεσμική εμπειρία και την προσωπική ταπεινότητα – χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν την πορεία του στην κορυφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.