ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Επιτήρηση με drones στη Σιγκαπούρη

Τα μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη θα διαπιστώνουν αν υπάρχουν απαγορευμένες συναθροίσεις

Kathimerini.gr

Πείραμα διάρκειας 3,5 μηνών για τη χρήση αυτόνομων drones που θα διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν απαγορευμένες συναθροίσεις διεξάγεται από τον Μάιο στη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία κατασκευής υποστηρίζει ότι τα μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη, βάρους 10 κιλών, υποκαθιστούν το έργο που δεν θα μπορούσε να γίνει με αστυνομικές περιπολίες ή οχήματα, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

Η βιομηχανία των drones (τηλεκατευθυνόμενων μικρών αεροσκαφών) αντιμετωπίζει την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης των πτήσεων, η οποία προσκρούει στη διστακτικότητα των ρυθμιστικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο ότι ως ανοικτό «εργαστήριο» για μία από τις πρώτες δοκιμές των νέων δυνατοτήτων είναι η Σιγκαπούρη, μια πόλη-νησί όπου η επιτήρηση είναι αυστηρή, η προστασία της ιδιωτικής σφαίρας ατροφική και η δίψα για νέες τεχνολογίες μεγάλη.

Κάπως έτσι έφθασαν στη Σιγκαπούρη οι «ντουλάπες» της ισραηλινής εταιρείας Airobotics, μεγάλα κυβικά κοντέινερ ύψους δύο μέτρων, από την πάνω πλευρά των οποίων ξεπροβάλλουν drones που πραγματοποιούν αυτοματοποιημένες πτήσεις. Η αστυνομία της πόλης διαθέτει ήδη drones, αλλά τα νέα μοντέλα παρέχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού τους και λειτουργίας τους χωρίς χειριστή, επιτρέποντας στους αστυνομικούς να παρακολουθούν από τις κάμερές τους χωρίς να ασχολούνται με τις πρακτικές πτυχές της πτήσης τους.

Η Σιγκαπούρη χειρίστηκε αποτελεσματικά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχοντας διδαχθεί από τις εμπειρίες του ιού SARS, το 2003. Εν συνεχεία όμως τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο μυστήριο που απαιτεί drones ή άλλου είδους εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας ώστε να επιλυθεί: Η εύπορη οικονομία του νησιού συντηρείται με τη βοήθεια μεταναστών, οι οποίοι συχνά διαβιούν σε συνθήκες συνωστισμού, που καθιστούν απαγορευτική την τήρηση αποστάσεων και οδήγησαν στη διάδοση του ιού.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, οι δοκιμαστικές πτήσεις των drones συνδέθηκαν με τον κορωνοϊό. «Ιδιαίτερα για την COVID, αυτό που κάνουμε είναι να βοηθάμε την αστυνομία να διατηρεί τις επιχειρήσεις της στα φυσιολογικά επίπεδα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Αirobotics Ραν Κράους. «Η πανδημία δημιούργησε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να είναι δύσκολο για την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Οι δοκιμές γίνονται σε βιομηχανική περιοχή στα δυτικά του νησιού σε συνεργασία με την υπηρεσία τεχνολογίας της αστυνομίας (HTX). Τα αυτόνομα drones φορτίζουν και αλλάζουν μόνα τους τις μπαταρίες τους και προσαρμόζουν πάνω τους τον κατάλληλο εξοπλισμό ανάλογα με την αποστολή, π.χ, εκτός από κάμερες, όργανα μέτρησης θερμοκρασίας ή άλλων παραμέτρων, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την επιτήρηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Λόγω κορωνοϊού, επιταχύνθηκε η αδειοδότηση της χρήσης τέτοιων drones για επιθεώρηση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Τέξας, ενώ πάλι στη Σιγκαπούρη, η ινδική εταιρεία F-Drones πήρε άδεια για μεταφορά βιταμινών, μέσω drone, σε πλήρωμα καραβιού που βρίσκεται σε καραντίνα στη θάλασσα, 2,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ