ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ζητεί ο Κόντε

Εχοντας ξεπεράσει τις 13.000 νεκρούς, η Ιταλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.

Kathimerini.gr

«Δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα βιβλίου Ιστορίας». Με αυτά τα λόγια ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έστειλε το μήνυμά του για την ανάγκη έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα του, με συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Εχοντας ξεπεράσει τις 13.000 νεκρούς, η Ιταλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Κόντε εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομόλογων και έδωσε δέκα ημέρες προθεσμία στις ευρωπαϊκές αρχές να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα δράσει μονομερώς. Στη χθεσινή του συνέντευξη επανήλθε στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι «με τα ευρωομόλογα οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από το ιταλικό χρέος» και προσέθεσε: «Δίνουμε μάχη εναντίον ενός κοινού και αόρατου εχθρού. Ολοι πλήττονται, όλοι είναι στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μιας μεμονωμένης χώρας».

Δύο αεροπλάνα που μετέφεραν μάσκες και στολές προστασίας, καθώς και υδροαλκοολικό τζελ, το ένα από την Τουρκία και το άλλο από την Κίνα, έφτασαν χθες στην Ιταλία και στην Ισπανία, προσφέροντας βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η χειρονομία αλληλεγγύης από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν εκδηλώθηκε όταν στην ίδια την Τουρκία επιταχύνεται η επέκταση της νόσου. Η χώρα έχει καταγράψει επισήμως περί τις 13.500 κρούσματα, εκ των οποίων τα 2.700 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 214 (46 χθες).

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στην Ισπανία, καθώς οι νεκροί αυξήθηκαν χθες κατά 864 (περισσότεροι από κάθε άλλη μέρα έως σήμερα) για να φτάσουν τις 9.053. Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε, γεγονός που άνοιξε μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας. Επιτάχυνση στη διάδοση της νόσου εμφανίζεται και στη Γαλλία, όπως και στη Βρετανία, όπου οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 563 μέσα σε μία ημέρα. Η κυβέρνηση Τζόνσον δέχεται οξεία κριτική για τις καθυστερήσεις στη γενίκευση των διαγνωστικών ελέγχων, την οποία είχε υποσχεθεί.

Στο Βερολίνο ανακοινώθηκε η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος των διακοπών του Πάσχα, δηλαδή μέχρι τις 19 Απριλίου.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για την ιχνηλάτηση του ιού, μέσω των καταγεγραμμένων επαφών κάθε ανθρώπου που έχει ήδη προσβληθεί με άλλα άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση