ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Κόσοβο: Παραίτηση του Χαραντινάι λόγω κλήσης του στη Χάγη

«Θέλω να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του πρωθυπουργού και του πολίτη Ράμους Χαραντινάι. Γι’ αυτό παραιτούμαι» δήλωσε ο Χαραντινάι

Newsroom Κ, Αθήνα

Παραιτήθηκε ο Ράμους Χαραντινάι από πρωθυπουργός του Κοσόβου, για να μεταβεί ως κατηγορούμενος στη Χάγη. Οπως μετέδωσε η σερβική ραδιοτηλεόραση (RTS), ο Χαραντινάι ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι κλήθηκε από το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK στη Χάγη, να παρουσιαστεί υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου, και γι’ αυτόν τον λόγο παραιτείται από τη θέση του πρωθυπουργού.

«Θέλω να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του πρωθυπουργού και του πολίτη Ράμους Χαραντινάι. Γι’ αυτό παραιτούμαι. Στη Χάγη θα μεταβεί ο πολίτης του Κοσόβου και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε ο Χαραντινάι, εξηγώντας του λόγους που τον αναγκάζουν να παραιτηθεί. Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο συστάθηκε μετά την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 2011, καθώς ο οργανισμός είχε καταγράψει εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου από Αλβανούς, μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, του UCK. Το δικαστήριο έχει αρχίσει φέτος να ανακρίνει ορισμένους πρώην μαχητές της πάλαι ποτέ σερβικής επαρχίας. Ο Χαραντινάι ήταν μεταξύ των ηγετικών στελεχών του UCK στη διάρκεια του πολέμου. Οπως θυμίζει η ιστοσελίδα Balkan Insight, παρόμοιο σενάριο είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2005, όταν ο Χαραντινάι, ο οποίος ήταν και τότε πρωθυπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση, παραιτήθηκε αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Χαραντινάι απηλλάγη από τις κατηγορίες το 2008, λόγω έλλειψης επαρκώς αποδεικτικών στοιχείων. Στη συνέχεια, αθωώθηκε για δεύτερη φορά από το δικαστήριο του ΟΗΕ, τον Νοέμβριο του 2012.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

#PoliticsBlog Ο κατατρεγμένος Τζο στη μεγάλη αγκαλιά του Μακαριότατου

«Ευτυχώς που παρατήσατε τις αναλύσεις για την healthy σας και τις κατηγορίες για τον Άντρο! Για αλλαγή ...»
Yiannos  |  12:24

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X