ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόσοβο: Παραίτηση του Χαραντινάι λόγω κλήσης του στη Χάγη

«Θέλω να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του πρωθυπουργού και του πολίτη Ράμους Χαραντινάι. Γι’ αυτό παραιτούμαι» δήλωσε ο Χαραντινάι

Newsroom Κ, Αθήνα

Παραιτήθηκε ο Ράμους Χαραντινάι από πρωθυπουργός του Κοσόβου, για να μεταβεί ως κατηγορούμενος στη Χάγη. Οπως μετέδωσε η σερβική ραδιοτηλεόραση (RTS), ο Χαραντινάι ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι κλήθηκε από το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK στη Χάγη, να παρουσιαστεί υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου, και γι’ αυτόν τον λόγο παραιτείται από τη θέση του πρωθυπουργού.

«Θέλω να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του πρωθυπουργού και του πολίτη Ράμους Χαραντινάι. Γι’ αυτό παραιτούμαι. Στη Χάγη θα μεταβεί ο πολίτης του Κοσόβου και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε ο Χαραντινάι, εξηγώντας του λόγους που τον αναγκάζουν να παραιτηθεί. Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο συστάθηκε μετά την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 2011, καθώς ο οργανισμός είχε καταγράψει εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου από Αλβανούς, μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, του UCK. Το δικαστήριο έχει αρχίσει φέτος να ανακρίνει ορισμένους πρώην μαχητές της πάλαι ποτέ σερβικής επαρχίας. Ο Χαραντινάι ήταν μεταξύ των ηγετικών στελεχών του UCK στη διάρκεια του πολέμου. Οπως θυμίζει η ιστοσελίδα Balkan Insight, παρόμοιο σενάριο είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2005, όταν ο Χαραντινάι, ο οποίος ήταν και τότε πρωθυπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση, παραιτήθηκε αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Χαραντινάι απηλλάγη από τις κατηγορίες το 2008, λόγω έλλειψης επαρκώς αποδεικτικών στοιχείων. Στη συνέχεια, αθωώθηκε για δεύτερη φορά από το δικαστήριο του ΟΗΕ, τον Νοέμβριο του 2012.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X