ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με αργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός στην Ευρώπη

Όγδοη σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σε «αγώνα δρόμου» έχει καταστεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα όλο ένα και αυξάνονται στην γηραιά ήπειρο, με αρκετές φωνές να κάνουν λόγο για την βραδύτητα του ρυθμού με τον οποίο λαμβάνει χώρα ο εμβολιασμός στην Ευρώπη.

Τα Κράτη-Μέλη της Ένωσης ακολουθούν κατά κύριο λόγο την ίδια γραμμή σχετικά με τις ομάδες πληθυσμού οι οποίες θα λάβουν το εμβόλιο, ενώ η Ε.Ε. συντονίζει την αγορά των δόσεων και την στρατηγική του εμβολιασμού. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών, προκαλούν αντιδράσεις.

Κύπρος: 8η στον εμβολιασμό σε αναλογία πληθυσμού

Στη χώρα μας, όπως ενημέρωσε κατά την συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, ο Επιστημονικό Συνεργάτης των Ιατρικών Υπηρεσιών για θέματα εμβολιασμού, κ. Χρίστος Πέτρου, το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την COVID-19 υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, είχαν εμβολιαστεί συνολικά 6.035 άτομα

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εμβολιασμοί στις στέγες ευγηρίας και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, ενώ έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και των επαγγελματιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι «μέχρι την περασμένη Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, είχαν εμβολιαστεί συνολικά 6.035 άτομα», με την Κύπρο να κατατάσσεται 8η στις χώρες της Ε.Ε. στη χορήγηση εμβολίων, σε αναλογία πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι οι μισές δόσεις των εμβολίων που λαμβάνει η χώρα μας κατακρατούνται ούτως ώστε να δοθούν στα ίδια άτομα για τη 2η δόση. Σημείωσε δε, πως η χορήγηση της 2ης δόσης θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, μετά και την συμπλήρωση τριών εβδομάδων από τη χορήγηση της 1ης δόσης.

Ελλάδα: Στόχος η συλλογική ανοσία μέχρι το καλοκαίρι

Κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους πολίτες την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης επιβεβαίωσε την άφιξη των πρώτων εμβολίων της Moderna στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός στην χώρα «προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια», ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 65.000 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, το 0,6% δηλαδή του πληθυσμού της Ελλάδας.

«Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων» σημείωσε ο κ. Ταραντίλης, καταλήγοντας ότι στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι «να έχει επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέχρι το καλοκαίρι».

Γερμανία: Πρόθυμο να εμβολιαστει το 65% των πολιτών

Σύμφωνα με έρευνες, το 65% των πολιτών της Γερμανία είναι έτοιμοι να λάβουν το εμβόλιο, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, απάντησε ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, το πρόγραμμα του εμβολιασμού στη χώρα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, με προτεραιότητα να δίνεται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 και όσους παρέχουν φροντίδα σε ηλικιωμένους.

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, άνω των 600.000 ατόμων, βάση των δεδομένων που διατηρεί το ινστιτούτο Robert Koch (RKI). Η Γερμανία αναμένεται να λάβει σύμφωνα με την Ε.Ε., 56 εκατ. δόσεις των εμβολίων, με μόνο 1,3 εκατ. δόσεις να έχουν παραληφθεί, αν και πιστεύεται ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί άλλες 2,68 εκατ. δόσεις.

Γαλλία: Γραφειοκρατία και σκεπτικισμός

Κατά την πρώτη εβδομάδα του εμβολιασμού στην χώρα είχαν λάβει το εμβόλιο μόλις 530 άτομα, με τον αριθμό μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας να αυξάνεται στις 45.500. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του εμβολιασμού στην Γερμανία, είχαν εμβολιαστεί 250 χιλιάδες άτομα.

Όπως αναφέρει το BBC, ο πρωταρχικός λόγος για την καθυστέρηση φαίνεται να είναι ο δυσκίνητος, υπερβολικά συγκεντρωτικός χαρακτήρας της γραφειοκρατίας στον τομέα της υγείας, καθώς κάθε άτομο πρέπει να δηλώνει τη συγκατάθεση του για να εμβολιαστεί στον προσωπικό του ιατρό, τουλάχιστον πέντε μέρες πριν λάβει το εμβόλιο.

Το 58% των Γάλλων πολιτών τάσσεται κατά του εμβολιασμού

Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο παρατηρείται στη χώρα, είναι το υψηλό επίπεδο σκεπτικισμού γύρω από το θέμα του εμβολιασμού. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τις οποίες επικαλείται το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το 58% των Γάλλων πολιτών τάσσεται κατά του εμβολιασμού. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν η γαλλική κυβέρνηση να είναι «υπερβολικά προσεκτική», τονίζουν επικριτές της κυβέρνησης.

Μετά όμως και από την αντίδραση του προέδρου Μακρόν για τον αργό ρυθμό του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί, ενώ οι γαλλικές ιατρικές υπηρεσίες στοχεύουν στην διάνοιξη 500-600 κέντρων εμβολιασμού μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ισπανία: Η «γεωγραφική ανισότητα»

Βάση των στοιχείων που έχει δώσει στην δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας, μέχρι την Κυριακή είχαν διανεμηθεί συνολικά 743.925 δόσεις των εμβολίων σε όλη την Ισπανία, με 277.976 άτομα να έχουν εμβολιαστεί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός 2,3 εκατ. πολιτών εντός 12 εβδομάδων, με προτεραιότητα να δίνεται σε ηλικιωμένους, στα κέντρα φροντίδας και στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων που διανέμονται στις 17 περιφέρειες της χώρας, γίνεται βάση αναλογίας πληθυσμού, κάτι που προκαλεί «γεωγραφική ανισότητα».

Στοιχεία των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας καταδεικνύουν ότι ενώ στην περιφέρεια της Αστουρίας, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, είχαν εμβολιαστεί το 55% του πληθυσμού, στην περιφέρεια της Μαδρίτης είχαν λάβει το εμβόλιο μόλις το 5% των πολιτών. Επιπρόσθετα, μερικές περιφέρειες κατακρατούν εμβόλια με σκοπό της παροχής τους κατά την δεύτερη δόση. Τέλος, αρκετές περιοχές έχουν προβεί σε εμβολιασμούς σε εθνικές αργίες, ενώ άλλες όχι.

Αν και ο εμβολιασμός στη χώρα παραμένει εθελοντικός, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προχώρησε στην δημιουργία μητρώου με τα ονόματα όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις.

Με πληροφορίες: BBC, Politico, RKI, Καθημερινή, ΚΥ.Π.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση