ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με πυρηνικά στη Βαλτική απειλεί η Μόσχα

Η Μόσχα κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν τις σκέψεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ

REUTERS

Η Μόσχα κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν τις σκέψεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα ζουν με πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους απέναντι από τα σύνορά τους. «Δεν θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για καθεστώς αποπυρηνικοποίησης στη Βαλτική, αφού θα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δήλωσή του μεταφράστηκε ως απειλή εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί πύραυλοι Ισκαντέρ, ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το Καλίνινγκραντ είναι παραθαλάσσια πόλη της Βαλτικής, ανάμεσα στη Λιθουανία και στην Πολωνία, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από το Βερολίνο.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προτάσεις για διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων γενοκτονίας από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τον όρο «γενοκτονία», γεγονός που χαρακτηρίστηκε «εντελώς απαράδεκτο» από τη Μόσχα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε αποστάσεις από τους χαρακτηρισμούς Μπάιντεν.

«Αισθάνομαι αναγκασμένος να είμαι προσεκτικός με τη χρήση των λέξεων, γιατί ο ρόλος μου είναι να βοηθώ στην ειρήνευση ή τουλάχιστον στον τερματισμό του πολέμου», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση πως ο ρωσικός στρατός έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τις ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν και ειδικοί του ΟΑΣΕ, όπως ανακοινώθηκε για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η Ρωσία επιμένει στις δικές της καταγγελίες για βασανιστήρια εις βάρος Ρώσων αιχμαλώτων από Ουκρανούς. Σύμφωνα με την ανακριτική επιτροπή που έχει συσταθεί από τις ρωσικές αρχές, ο ουκρανικός στρατός παρέδωσε Ρώσους αιχμαλώτους από το Νικολάγεφ και τη Ζαπορίζια σε ουκρανική μυστική υπηρεσία, όπου «υπέστησαν φυσική βία και βασανιστήρια για να δώσουν ψευδείς δηλώσεις». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση