ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπορρέλ: Είμαι αποφασισμένος να κάνω το παν για τη διατήρηση της JCPOA

Τα όσα δήλωσεο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τη διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αποφασισμένος να κάνει το παν για τη διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ ως συντονιστή της Μικτής Επιτροπής, με αφορμή την 5η επέτειο της συμφωνίας JCPOA.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει: "σήμερα, κατά την πέμπτη επέτειο της JCPOA, η διατήρηση της συμφωνίας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η JCPOA ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 και στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ψήφισμα 2231). Είναι ένα ιστορικό πολυμερές επίτευγμα για την παγκόσμια μη διάδοση πυρηνικών όπλων και συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια", τονίζει ο Μπορρέλ.

"Η JCPOA παραμένει το μόνο εργαλείο που παρέχει στη διεθνή κοινότητα τις απαραίτητες εγγυήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αποτελείται από δεσμεύσεις που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια που πρέπει να εφαρμόσει το Ιράν με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα με σκοπό την εξομάλυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν. Η συμφωνία προβλέπει επίσης άνευ προηγουμένου παρακολούθηση και επαλήθευση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και συγχαίρω τη συνεχή επαγγελματική, τεχνική και αμερόληπτη εργασία του οργανισμού. Η πλήρης εφαρμογή της JCPOA από όλες τις πλευρές παραμένει ζωτικής σημασίας", ξεκαθαρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Δυστυχώς, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τον Μάιο του 2018 να αποσυρθούν από τη JCPOA και από τότε δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία συνάντηση ή δραστηριότητα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη JCPOA συνεχίζουν να εργάζονται συλλογικά για να αντιμετωπίσουν, στο πλαίσιο της συμφωνίας, υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική εφαρμογή, καθώς και τις ευρύτερες επιπτώσεις της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από την JCPOA και της εκ νέου επιβολής κυρώσεων", αναφέρει.

"Ως συντονιστής της κοινής επιτροπής JCPOA, είμαι αποφασισμένος να κάνω ό, τι είναι δυνατόν μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του JCPOA και τη διεθνή κοινότητα για να διατηρήσουμε τη συμφωνία. Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει ξανά ευκαιρία στο μέλλον για τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο", καταλήγει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση