ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα διαμάχη μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε.

Ποιο θα είναι το διπλωματικό καθεστώς του μπλοκ στη Βρετανία

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. σχετικά με το καθεστώς του πρέσβη της Ένωσης στο Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να δώσει στον αντιπρόσωπο της Ε.Ε. στο Λονδίνο, Τζοάο Βαλέ ντε Αλμέιδα πλήρες διπλωματικό καθεστώς που παρέχεται στους πρέσβεις άλλων χωρών.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι ο πρέσβης της Ε.Ε. και οι αξιωματούχοι του δεν πρέπει να έχουν τα προνόμια και τις ασυλίες που παρέχονται στους διπλωμάτες βάσει της Σύμβασης της Βιέννης, λόγω του ότι η Ε.Ε. δεν είναι κράτος, αλλά διεθνής οργανισμός. Ως έχει, ο πρέσβης δεν θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά του στη Βασίλισσα, όπως και οι άλλοι διπλωματικοί αρχηγοί διπλωματικών αποστολών.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. την επόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, όταν θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 142 αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο. Σε όλες έχει δοθεί πλήρης διπλωματική ασυλία από τις χώρες που τις φιλοξενούν.

Τα Διπλωματικά δικαιώματα

Σε επιστολή που επικαλείται το BBC, o Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Τζόζεπ Μπόρελ,  έχει εκφράσει τις «σοβαρές ανησυχίες» προς τον βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ρααμπ.

«Οι ρυθμίσεις που προτείνονται δεν αντανακλούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ΕΕ ούτε ανταποκρίνονται στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια σημαντική τρίτη χώρα», αναφέρει στην επιστολή ο Μπορέλ.

Όπως σημείωσε στο BBC το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, η χώρα θέλει να αντιμετωπίζει την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. μόνο ως εκπρόσωπο ενός διεθνούς οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι διπλωμάτες της Ε.Ε. δεν θα έχουν την πλήρη προστασία της Σύμβασης της Βιέννης, δίνοντάς τους ασυλία από την κράτηση, την ποινική δικαιοδοσία και τη φορολογία.

Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα που παρέχονται στο προσωπικό διεθνών οργανισμών είναι ad-hoc και δεν διέπονται από παγιωμένους κανονισμούς.

Με πληροφορίες: BBC, Politico

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση