ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νεκροί 150 αντάρτες Χούθι σε αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ

Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει σε περισσότερους από 1.100 τον αριθμό των ανταρτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες

ΚΥΠΕ

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που πολεμά στην Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε 150 αντάρτες Χούθι σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της στρατηγικής πόλης Μαρίμπ, ενώ ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών κάλεσε σε συνέχιση των μαχών.

Οι επιδρομές "κατέστρεψαν 13 στρατιωτικά οχήματα και σκότωσαν 150 τρομοκράτες" τις τελευταίες 24 ώρες στην αλ-Αμπντίγια, ανέφερε ο συνασπισμός σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των ανταρτών Αμπντελμαλέκ αλ-Χούθι κάλεσε να συνεχιστούν οι μάχες κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδιδόταν τηλεοπτικά με αφορμή την μουσουλμανική εορτή της Ημέρας του Προφήτη, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες συμπαθούντες των σιιτών ανταρτών παρέλασαν στους δρόμους των πόλεων που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει σε περισσότερους από 1.100 τον αριθμό των ανταρτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον συνασπισμό. Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση αυτών των στοιχείων από ανεξάρτητη πηγή. Οι Χούθι σπανίως ανακοινώνουν θύματα στις τάξεις τους.

Εδώ και μία εβδομάδα ο σαουδαραβικός συνασπισμός ανακοινώνει καθημερινά τον θάνατο πάνω από εκατό ανταρτών στην περιοχή αυτή, καθώς οι Χούθι προελαύνουν προς την Μαρίμπ. Η πόλη, το τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία στην βόρεια Υεμένη, βρίσκεται στο επίκεντρο αιματηρών μαχών.

Στο Twitter, οι Χούθι υποστήριξαν χθες Κυριακή ότι κατέλαβαν νέα εδάφη γύρω από την Μαρίμπ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής αλ-Αμπντίγια, η οποία είναι στόχος καθημερινών επιθέσεων από τον συνασπισμό.

Περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της πόλης Μαρίμπ, η αλ-Αμπντίγια βρίσκεται στην επαρχία Μαρίμπ, μια πλούσια σε πετρέλαιο και γεωγραφικά στρατηγική περιοχή μεταξύ βόρειας και νότιας Υεμένης. Μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά το 2014, οι αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος εδαφών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία από το 2015 ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού που πολεμά στη χώρα στηρίζοντας φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Ο πόλεμος έχει καταστρέψει τη φτωχή χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, προκαλώντας τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλούς άμαχους, και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Απειλούμενα από λιμό μεγάλης κλίμακας, περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Υεμένης εξαρτώνται από διεθνή βοήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση