ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πούτιν απειλεί με «σκληρή απάντηση» – Με εντολή Μόσχας το μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία

Οι απαντήσεις μας θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές που δεχόμαστε, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος

Kathimerini.gr

Για «σκληρή απάντηση» της Ρωσίας προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, στον απόηχο της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας το Σάββατο, την οποία χαρακτήρισε εκ νέου «τρομοκρατική ενέργεια» από την πλευρά της Ουκρανίας.

«Είναι προφανές πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές», δήλωσε ο Πούτιν.

«Με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έβαλε τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθείς διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι απλώς αδύνατον να αφήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα αναπάντητα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Σχετικά με το μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο και άλλες πόλεις σήμερα το πρωί, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις κατά ενεργειακών, στρατιωτικών και επικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας, ως αντίποινα της επίθεσης στην γέφυρα.

«Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό», είπε ο Πούτιν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, όμως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Τα πλήγματα «πέτυχαν τους στόχους τους»

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι προσπαθεί να διενεργήσει επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού στη Ρωσία και εναντίον του αγωγού αερίου TurkStream.

Επανέλαβε, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, τον ισχυρισμό του πως η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ βρίσκονται πίσω από τις ανεξήγητες ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream που διέρχονται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.

Μερικά δευτερόλεπτα αφότου ο Πούτιν επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως τα ρωσικά πλήγματα «πέτυχαν τους στόχους τους».

«Ο στόχος των πληγμάτων έχει επιτευχθεί. Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί», ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του πως τα μαζικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας είναι μόνο «το πρώτο επεισόδιο» και κάλεσε για την «πλήρη διάλυση» της ουκρανικής πολιτικής εξουσίας.

«Το πρώτο επεισόδιο έχει παιχθεί, θα υπάρξουν και άλλα», έγραψε στο Telegram, έπειτα από τη συνάντηση του Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Πούτιν. «Κατά τη γνώμη μου, ο στόχος πρέπει να είναι η συνολική διάλυση του πολιτικού καθεστώτος της Ουκρανίας», είπε.

Χωρίς ρεύμα και νερό περιοχές στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί έχουν καταγραφεί πολλαπλές επιθέσεις στο κέντρο του Κιέβου αλλά και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, σε μια «προσπάθεια αφανισμού της Ουκρανίας» όπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιπλέον, διάφορες περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε περισσότερες από 12 ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί.

Ειδικότερα, οι κυβερνήτες των επαρχιών του Χαρκόβου και του Σούμι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, του Ζιτομίρ, στο βορειοδυτικό, και του Χμελνίτσκιι, στο δυτικό, ανέφεραν όλοι «διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος» στα δίκτυα κοινής ωφελείας, μετά τα ρωσικά «πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές».

Στέλνει στρατό ο Λουκασένκο

Την ίδια ώρα, σε μια ακόμη σαφή ένδειξη κλιμάκωσης του πολέμου, ο Λευκορώσος πρόεδρος και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι Μινσκ και Μόσχα θα αναπτύξουν από κοινού στρατιωτικές μονάδες.

Όπως είπε, Μόσχα και Μινσκ θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα, προσθέτοντας ότι εδώ και δύο ημέρες (σ.σ. δηλαδή μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας) οι δύο χώρες προχωρούν από κοινού στη συγκέντρωση στρατευμάτων.

Η συνεργασία Ρωσίας – Λευκορωσίας βρίσκεται σε ισχύ από την έναρξη της εισβολής, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί λευκορωσικές βάσεις για την αποστολή στρατού και εξοπλισμού στη βόρεια Ουκρανία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα εμπλοκή του στρατού του Μινσκ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X