ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Ρούμπιο στα παπούτσια του Κίσινγκερ

Καλείται να συνδυάσει καθήκοντα ΥΠΕΞ και συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας με έναν απρόβλεπτο προϊστάμενο

Kathimerini.gr

Από το πρωί της Πέμπτης κυκλοφορούσαν επίμονες φήμες στην Ουάσιγκτον ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να απολύσει εντός της ημέρας τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτς. Ωστόσο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους δεν είχε τίποτα να πει επ’ αυτού στους διαπιστευμένους συντάκτες κατά την τακτική τους ενημέρωση, καθώς ουδείς την είχε ενημερώσει. Κάποια στιγμή, ένας δημοσιογράφος διάβασε από το κινητό του την ανάρτηση του προέδρου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έκανε γνωστή την αποπομπή του Γουόλτς. «Λοιπόν, αυτό είναι το θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», αρκέστηκε να σχολιάσει με έναν τόνο μοιρολατρίας η Μπρους.

Τι ήταν εκείνο που ερέθισε τον Τραμπ ώστε να προχωρήσει στην εκπαραθύρωση του Γουόλτς, αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους από τους στενούς συνεργάτες του; Το ερώτημα απασχολούσε χθες τα μεγαλύτερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Προφανώς το διαβόητο Signalgate, όπου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας περιέλαβε κατά λάθος έναν δημοσιογράφο σε διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης για απόρρητα θέματα, έπαιξε ένα ρόλο, αλλά όχι τον αποκλειστικό. Επιτέλους, από τις 24 Μαρτίου που ξέσπασε το σκάνδαλο έχει περάσει πολύς καιρός και σε αυτό το διάστημα ο Τραμπ, παρότι εκνευρίστηκε για την αρνητική δημοσιότητα, κάλυψε δημοσίως τον Γουόλτς κατ’ επανάληψη.

Επικαλούμενη κορυφαίους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, η ιστοσελίδα Axios υποστηρίζει ότι ο μέχρι προχθές σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας πλήρωσε την κακή σχέση του με κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την «υπεροπτική» στάση του έναντι της Σούζι Γουάιλς, προσωπάρχη του Τραμπ. Αρκετά μέσα δίνουν πολιτικό χαρακτήρα στην αποπομπή, τονίζοντας ότι ο Γουόλτς εθεωρείτο «γεράκι», υποστηρίζοντας πιο επιθετικές πολιτικές από εκείνες του Τραμπ έναντι της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, βέβαια, φρόντισε να γλυκάνει το χάπι της αποπομπής πλέκοντας το εγκώμιο του Γουόλτς και προτείνοντάς τον για πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. Την ίδια στιγμή, διόρισε προσωρινό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πολιτικός που θα συνδυάζει τα δύο αξιώματα μετά τον Χένρι Κίσινγκερ. Η πρόκληση είναι τεράστια για τον κουβανέζικης καταγωγής πολιτικό, αφενός γιατί θα έχει έναν ευμετάβλητο προϊστάμενο, που εύκολα αλλάζει γνώμη για καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αφετέρου γιατί ορισμένες από τις πιο κρίσιμες διεθνείς αποστολές αυτής της κυβέρνησης (Ουκρανικό, Μεσανατολικό) έχουν ανατεθεί εργολαβικά στον ειδικό απεσταλμένο και στενό φίλο του προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ.

Μιλώντας στο Fox News, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι ο Τραμπ θα αποφασίσει σύντομα αν θα συνεχίσει τη μεσολάβηση στο Ουκρανικό και κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να συνειδητοποιήσουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται μια αποφασιστική πρόοδο «πολύ σύντομα», διαφορετικά η υπομονή του θα εξαντληθεί. Ταυτόσημη ήταν η θέση που εξέφρασε στο ίδιο κανάλι ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις προοπτικές ειρήνευσης. «Δεν πάει πουθενά… Δεν θα τελειώσει σύντομα», είπε ο Βανς.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο καλεί τον κρατικό φορέα διαχείρισης κονδυλίων για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση (CPB) να κόψει τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις για τον τηλεοπτικό σταθμό PBS και τον ραδιοφωνικό NPR, κρίνοντας ότι ασκούνται σε «αριστερή προπαγάνδα». Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η δημόσια ραδιοτηλεόραση των ΗΠΑ χρηματοδοτείται σε ποσοστό μόλις 15% από το κράτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η περικοπή που προωθεί ο Τραμπ θα είναι ανώδυνη για τα δύο δίκτυα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε χθες την πρόθεσή του να καταργήσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο δεν εννοεί να συμμορφωθεί στις αξιώσεις του για το πρόγραμμα σπουδών και τον φοιτητικό ακτιβισμό.

Χθες επρόκειτο να κατατεθεί ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δαπάνες για την Αμυνα αυξάνονται κατά 13%, εκείνες για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (όπου περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης) κατά 65%, ενώ οι υπόλοιπες μειώνονται αθροιστικά κατά 23%. Ενδεικτικό της επιμονής του προέδρου στο μεταναστευτικό ήταν το χθεσινό αίτημα της κυβέρνησής του στο Ανώτατο Δικαστήριο να άρει τη νομική προστασία περίπου 350.000 ανθρώπων που προέρχονται από τη Βενεζουέλα, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την απέλασή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση