ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι «παλιοί», τα νέα πρόσωπα και ο podcaster

Τέσσερις υποψήφιοι που τράβηξαν τα βλέμματα την προεκλογική περίοδο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων φτάνει στο τέλος της, οι έδρες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων (που μαζί συναποτελούν το αμερικανικό Κογκρέσο) έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται στους υποψηφίους από χθες το βράδυ. Ορισμένες από αυτές κερδήθηκαν από «παλιούς γνώριμους», ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώθηκαν «ιστορικές πρωτιές». Ακόμη, σχολιαστές που περιέγραφαν κατά τους περασμένους μήνες την αναμέτρηση ως «τις εκλογές των podcast» θα έχουν πολλούς λόγους να πιστεύουν πως η κρίση τους επιβεβαιώθηκε.

Η γερουσιαστής Σάρα ΜακΜπράιντ έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγεται στο Κογκρέσο.

Κομβικός ρόλος

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι κατάφερε από νωρίς να εξασφαλίσει άλλη μια τετραετία στη Γερουσία όπου εκπροσωπεί την πολιτεία της Καλιφόρνιας, ενισχύοντας τη μακρά της ιστορία στο Κογκρέσο. Η Πελόζι εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1987, όταν και έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο θεσμικό αξίωμα. Εκεί διακρίθηκε ως μία από τις μαχητικότερες ομιλήτριες και το 2003 τέθηκε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών. Εκπροσωπώντας μία περιφέρεια που περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του Σαν Φρανσίσκο, η Πελόζι είχε κομβικό ρόλο στη διαχείριση σημαντικών πολιτικών θεμάτων, ενώ ήταν ο άνθρωπος που ενθάρρυνε τον Τζο Μπάιντεν να ξανασκεφτεί την απόφασή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αποδεικνύοντας την επιρροή που ασκεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Η γερουσιαστής Σάρα ΜακΜπράιντ κέρδισε με διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων τη μοναδική έδρα της πολιτείας του Ντέλαγουερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγεται στο Κογκρέσο. «Η σημερινή μέρα είναι μία απόδειξη ότι εδώ στην πολιτεία μας κρίνουμε τους υποψηφίους με βάση τις ιδέες τους και όχι με βάση το φύλο τους», δήλωσε μετά την επικύρωση της επιτυχίας της. Ευχαρίστησε ακόμη τους φίλους, την οικογένεια αλλά και τον σύζυγό της, Αντι Κρέι, που πέθανε από καρκίνο το 2014, λίγες μόλις ημέρες μετά τον γάμο τους. Βασικές της προτεραιότητες στη θητεία της στο Κογκρέσο θα είναι η επέκταση της πρόσβασης σε χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς και τις Αμερικανίδες, η προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με σημαντική διαφορά (σχεδόν 9%), ο Αντι Κιμ κέρδισε την έδρα του γερουσιαστή για την πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ και διαδέχτηκε τον ισχυρό Δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ που καταδικάστηκε νωρίτερα φέτος για διαφθορά και δωροληψία. Η εκστρατεία του Κιμ κορυφώθηκε με τη νίκη που κατάφερε να πετύχει επί της πρώτης κυρίας του Νιου Τζέρσεϊ, Τάμι Μέρφι, και να ανατρέψει μια μακροχρόνια πηγή εκλογικής δύναμης για τις δημοκρατικές και ρεπουμπλικανικές πολιτικές μηχανές της πολιτείας. Γιος μεταναστών, ο 42χρονος Κιμ θα γίνει ο πρώτος Κορεάτης – Αμερικανός στην ιστορία της Γερουσίας αλλά και το τρίτο νεότερο μέλος όταν ορκιστεί.

Η διαμάχη του με τον αντίπαλό του, τον Ρεπουμπλικανό Κέρτις Μπασό, είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των μέσων για το επίπεδο και τον πολιτισμό της. Οταν ο οικοδεσπότης ενός δημοφιλούς πόντκαστ έκανε μία ειρωνική αναφορά στην καταγωγή του Κιμ, ο Μπασό είχε σπεύσει να τον υποστηρίξει λέγοντας πως «ο Κιμ είναι ένας καλός άνθρωπος και ένας πατριώτης που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο κοινό καλό». Λίγο καιρό αργότερα ο Κιμ ήταν εκεί για να κρατήσει σταθερό το πόντιουμ του αντιπάλου του όταν αυτός αισθάνθηκε αδιαθεσία και πήγε να πέσει.

Ισως η περιγραφή των φετινών εκλογών ως «εκλογών των podcast» να είναι μία υπερβολή, δεν είναι όμως μία αβάσιμη πρόταση. Αυτές οι ζωντανές συνομιλίες έχουν εκτοξευτεί σε ακροαματικότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αποτελούν αυτή τη στιγμή ίσως την πιο υποτιμημένη μορφή διαδικτυακής ενημέρωσης.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επινίκια ομιλία του ευχαρίστησε τον «παντοδύναμο Τζο Ρόγκαν». Στενοί σύμμαχοι του 45ου (και πλέον 47ου) προέδρου των ΗΠΑ πιστεύουν πως οφείλει τουλάχιστον ένα μέρος της νίκης του σ’ αυτόν. Ο Ρόγκαν ειδικεύεται στις πολύ μεγάλες (για αρκετούς ακροατές ατελείωτες) συζητήσεις «ελεύθερης φόρμας» που συχνά κρατούν για ώρες. Προηγούμενοι καλεσμένοι του έχουν υπάρξει ο Ελον Μασκ και ο αμφιλεγόμενος διανοούμενος Τζόρνταν Πίτερσον, ενώ για να αλλάξει το κλίμα παρεμβάλλει συχνά κωμικούς ή αθλητές πολεμικών τεχνών.

Λάτρης των ψυχεδελικών ναρκωτικών, της υψηλής τεχνολογίας και της πολιτικής παλαιάς σχολής, ο Τζο Ρόγκαν είναι πάντοτε ανοιχτός στην αντίθετη άποψη κι εκεί οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του. Οι καλεσμένοι που σέβεται περισσότερο είναι οι ξερόλες διάσημοι «alpha males» (σ.σ. άντρακλες) αλλά και μία σειρά από πρόσωπα πρόθυμα να αναλύσουν επί ώρες τις επισκέψεις εξωγήινων στον πλανήτη μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Εκλογές  |  USelections  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και πώς η ανάλυση των γεγονότων μας επιτρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν τα πράγματα
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ