ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τιμές στη Βενεζουέλα διπλασιάζονται κάθε 26 ημέρες

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας υποφέρουν, καθώς υπάρχει έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και τρεχούμενου νερού

Kathimerini.gr

Η θλιβερή κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας της Βενεζουέλας επιβεβαιώθηκε χθες από τα προκαταρκτικά στοιχεία που συγκεντρώνει η κεντρική τράπεζα της χώρας για την ανάπτυξη. Πηγές των πρακτορείων Bloomberg και Reuters αποκάλυψαν χθες πως το ΑΕΠ της Βενεζουέλας υποχώρησε κατά 16,6% το 2017, αντανακλώντας τη συρρίκνωση της οικονομίας επί τέταρτο συναπτό έτος.

Κατά τραγική ειρωνεία, η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας αυτά των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας, που είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο. Ο υπερπληθωρισμός έχει οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια τον πληθυσμό της χώρας, ενώ έχουν μεταναστεύσει πάνω από 2 εκατ. πολίτες από το 2014. Μετά την υποτίμηση του μπολιβάρ κατά 96% τον Αύγουστο –κόβοντας πέντε μηδενικά από την ισοτιμία του με το δολάριο– οι τιμές υπολογίζεται πως έχουν αυξηθεί κατά 187.400% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη Cafe Con Leche του Bloomberg.

Οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να σχηματίσουν ακριβή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, διότι η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν δίνει στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για τον πληθωρισμό, τις αυτοκτονίες ή τα κρούσματα ΗIV στη χώρα. Πριν από την υποτίμηση τον Αύγουστο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολόγιζε πως ο πληθωρισμός θα έφθανε το 1.000.000%, ενώ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 18% στο διάστημα του 2018.

Χθες διέρρευσαν στοιχεία για την πτώση του ΑΕΠ πέρυσι, επειδή η Βενεζουέλα φαίνεται να συμμορφώνεται με την προειδοποίηση του ΔΝΤ για την επιβολή κυρώσεων. Το Ταμείο έδωσε προθεσμία στο Καράκας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να υποβάλει στοιχεία για την οικονομία, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει από το 2016. Οπότε, όπως τονίζει το πρακτορείο Bloomberg, οι εμπειρογνώμονες της κεντρικής τράπεζας εργάζονται μερόνυχτα για να συγκεντρώσουν μια σειρά μακροοικονομικών δεικτών. Μεταξύ των κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν στη Βενεζουέλα είναι η στέρηση των δικαιωμάτων ψήφου ή ακόμη και η αποβολή από το Ταμείο, στερώντας έτσι τη δυνατότητα στο Καράκας να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη φερεγγυότητα της χώρας, ιδιαίτερα εάν οι επενδυτές απαιτήσουν την πρόωρη εξόφληση των ομολόγων της. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γκάρι Ράις, είπε πως το Ταμείο βρίσκεται σε επαφές με το Καράκας, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα «παραγωγικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την καταπίεση των πολιτών και την κακοδιαχείριση της οικονομίας συνεχίζει να εξαπλώνεται. Υπάρχει έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και τρεχούμενου νερού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές στη Βενεζουέλα διπλασιάζονται κάθε 26 ημέρες, κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο Reuters, κάθε πολίτης έχασε 11 κιλά, κατά μέσον όρο, πέρυσι, ενώ 60% δήλωσαν πως ξυπνούν πεινασμένοι. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού τρώει δύο γεύματα ή και λιγότερο την ημέρα. «Τα εισοδήματα έχουν εκμηδενιστεί», είχε δηλώσει η Μαρία Πονς, μία από τις ερευνήτριες του Καθολικού Πανεπιστημίου Αντρές Μπέλο στο Καράκας. «Το χάσμα μεταξύ τιμών και μισθών είναι τόσο γενικευμένο, που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας πολίτης στη χώρα που να μην είναι φτωχός». Η υποτίμηση του μπολιβάρ κατά 95% και η μετονομασία του σε «εθνικό μπολιβάρ» έχει ως σκοπό να δώσει μια λύση στη μάστιγα του υπερπληθωρισμού. Βραχυπρόθεσμα αναμένεται να διευκολύνει τις συναλλαγές, επειδή δεν θα είναι απαραίτητη μια ολόκληρη δέσμη χαρτονομισμάτων για να αγοράσει κανείς ένα κοτόπουλο ή ένα κιλό πατάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X