
Kathimerini.gr
«Είναι ώρα για ειρήνη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά της αμερικανικής βάσης Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, που ήρθε ως αντίποινα στην επίθεση των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τα χαράματα της Κυριακής.
Σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «πολύ αδύναμη και αναμενόμενη απάντηση», ενώ ευχαρίστησε το Ιράν για την «έγκαιρη προειδοποίηση» πριν από την επίθεση. Η Τεχεράνη υποστήριξε νωρίτερα ότι επρόκειτο για στοχευμένη και «ισοδύναμη» απάντηση.
«Το Ιράν απάντησε στην εξολόθρευση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων με μια πολύ αδύναμη απάντηση, την οποία αναμέναμε και αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά. Εκτοξεύθηκαν 14 πύραυλοι – 13 καταρρίφθηκαν και ένας είχε μη απειλητική τροχιά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι ΚΑΝΕΝΑΣ Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και σχεδόν καμία ζημιά δεν προκλήθηκε […]. Θέλω να ευχαριστήσω το Ιράν που μας ειδοποίησε εγκαίρως, γεγονός που κατέστησε δυνατό να μη χαθούν ζωές και να μην τραυματιστεί κανείς. Ισως το Ιράν μπορεί τώρα να προχωρήσει προς την ειρήνη και την αρμονία στην περιοχή, και θα ενθαρρύνω με ενθουσιασμό το Ισραήλ να κάνει το ίδιο. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!», έγραψε ο Τραμπ ενώ σε άλλη ανάρτηση σημείωσε πως «είναι ώρα για ειρήνη».
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Axios, το Ιράν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την κυβέρνηση του Κατάρ για την επίθεση, ενώ και η διοίκηση Τραμπ είχε λάβει «προειδοποίηση», γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποφυγής απωλειών και κλιμάκωσης.
«Δεν θα ανεχθούμε καμία επίθεση»
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν δήλωσε ότι ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν ήταν ίσος με τις βόμβες που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στην επίθεση του Σαββάτου. Τόνισε επίσης ότι η βάση που επλήγη βρίσκεται μακριά από αστικές περιοχές στο Κατάρ, και η ενέργεια «δεν συνιστά απειλή» για τον «φιλικό και αδελφικό» λαό του Κατάρ.
«Δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν και δεν θα ανεχθούμε καμία επίθεση από κανέναν και σε καμία περίπτωση», διαμήνυσε από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.
ما تعرّض به کسی نکردیم
— KHAMENEI.IR | فارسی (@Khamenei_fa) June 23, 2025
و به هیچ وجه تعرّض احدی را هم قبول نمیکنیم
و تسلیم تعرّض هیچ کس نمیشویم؛
این منطق ملّت ایران است.#بشارت_فتح #الله_اکبر pic.twitter.com/gMKCAyf2mc
Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) έκανε λόγο για «ισχυρή και καταστροφική πυραυλική επίθεση» κατά της βάσης Αλ Ουντέιντ, την οποία χαρακτήρισε τη «μεγαλύτερη στρατηγική εγκατάσταση της τρομοκρατικής στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ» στη Δυτική Ασία. Διαμήνυσε πως «κάθε επίθεση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ασφάλειας του Ιράν θα απαντάται».
Η κυβέρνηση του Κατάρ ανακοίνωσε ότι τα αντιαεροπορικά της συστήματα αναχαίτισαν επιτυχώς τους πυραύλους και δεν σημειώθηκαν απώλειες. Καταδίκασε ωστόσο με έντονο τρόπο την ιρανική επίθεση και διακήρυξε το δικαίωμα της χώρας να απαντήσει αναλόγως.
Η δήλωση δημοσιοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά την επίθεση, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για εκ των προτέρων γνώση.
«Θα συνεχιστούν τα αντίποινα»
Το Ιράν θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του απαντήσεις για την επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία υπό όρους.
«Το Ιράν έχει την απαραίτητη λογική και ψυχραιμία για να ξεκινήσει διπλωματικές διεργασίες αφού πρώτα τιμωρήσει τον επιτιθέμενο», δήλωσε. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «αν θέλουν διαπραγματεύσεις, πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».
Βίντεο από την επίθεση
A state of panic and fear swept through residents in Qatar following the interception of Iran’s missiles launched toward U.S. bases. pic.twitter.com/Lk37N9TpC7
— Suppressed News. (@SuppressedNws) June 23, 2025
Footage captures the launch of PATRIOT interceptors in Qatar, engaging incoming Iranian ballistic missiles targeting Al Udeid Air Base. pic.twitter.com/AOvcTRTpu0
— GMI (@Global_Mil_Info) June 23, 2025
Ο πρόεδρος Τραμπ παρακολουθούσε τις εξελίξεις από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, μαζί με τον υπουργό Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Νταν Κέιν.
Οπως έχει προειδοποιήσει, «οποιαδήποτε αντίποινα θα απαντηθούν με δύναμη μεγαλύτερη από αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις του Σαββάτου».
Λόγω της έντασης, το Κατάρ είχε ανακοινώσει προσωρινό κλείσιμο του εναέριου χώρου του, ενώ ακολούθησαν το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η βάση Αλ Ουντέιντ είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση στη Μέση Ανατολή. Πολλά αεροσκάφη και προσωπικό είχαν ήδη αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα.
ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα προειδοποίησαν τους υπηκόους τους στο Κατάρ να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος, καθώς η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.
ΗΠΑ: Χωρίς απώλειες η ιρανική επίθεση
Κανένα μέλος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κατά την ιρανική πυραυλική επίθεση στη βάση στο Κατάρ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Σε επιφυλακή η βάση Αϊν αλ Ασάντ στο Ιράκ
Δεν εντοπίστηκε ιρανική επίθεση σε καμία άλλη αμερικανική στρατιωτική βάση πέραν της Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των ΗΠΑ. Οπως σημείωσε, δεν υπήρξε πλήγμα στις εγκαταστάσεις της βάσης στο Κατάρ.
Την ίδια ώρα, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη βάση Αϊν αλ Ασάντ στο Ιράκ, λόγω φόβων για ενδεχόμενη επίθεση.
Η βάση αυτή φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις και είχε στο παρελθόν υπάρξει στόχος ιρανικών πυραύλων.
Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει την επίθεση στο Κατάρ
Με σκληρή γλώσσα καταδίκασε η Σαουδική Αραβία την ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Κατάρ, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Ριάντ τόνισε ότι «εκφράζει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή του στο αδελφό κράτος του Κατάρ» και προσέθεσε πως «θέτει όλες του τις δυνατότητες στη διάθεση του Κατάρ για την υποστήριξη κάθε μέτρου που θα λάβει».
Γαλλία: Επικίνδυνη κλιμάκωση η ιρανική επίθεση στο Κατάρ
Ο πορόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εκφράζει «πλήρη αλληλεγγύη» προς το Κατάρ μετά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της βάσης Αλ Ουντέιντ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης και υπογράμμισε: «Η δίνη του χάους πρέπει να σταματήσει».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό χαρακτήρισε τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Κατάρ «επικίνδυνη κλιμάκωση» και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσιγκτον δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων το Παρίσι για τις αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς πυρηνικούς στόχους.