ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουάσιγκτον: Προετοιμασία για νέες κυρώσεις στην Τουρκία

Προετοιμασίες στην Άγκυρα για το χειρότερο σενάριο στην υπόθεση των S400

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχει έντονη κινητικότητα και προετοιμασία για επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία για την υπόθεση των S400. Οι νέες κυρώσεις δεν αποκλείεται να αφορούν εκτός από εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης, εταιρίες και προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.

Η παραπάνω πληροφορία έρχεται από καλά ενημερωμένες τουρκικές πηγές, στην σκιά των νέων δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεοπτικά, επέμενε στην αγορά των ρωσικών πυραύλων και απέκλεισε το ενδεχόμενο της οπισθοχώρησης. Οι τουρκικές πηγές συμπεραίνουν ότι αυτή η στάση του Τούρκου Προέδρου έρχεται με βάση πληροφοριών που φτάνουν στην Άγκυρα και θέλουν την ηγεσία του Ντόναλτ Τραμπ να επιλέγει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Δύσκολες αποφάσεις μετά τις δημοτικές εκλογές

Εξαιτίας των νέων εξελίξεων, ένας τομέας της Τουρκίας, ο οποίος προετοιμάζεται για το χειρότερο ενδεχόμενο είναι αυτός της οικονομίας. Χθες, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το επιτόκιο στο 24%. Τούρκοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι την αμέσως επόμενη περίοδο, το επιτελείο της τουρκικής οικονομίας θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις εξαιτίας των νέων κυρώσεων της αμερικανικής πλευράς. Αυτές οι αποφάσεις αναμένονται αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Σχέδια της Τουρκίας για την εξασφάλιση των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S400 βρίσκονται στο επίκεντρο της διπλωματικής έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον των αναταραχών στην τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με τους Τούρκους οικονομολόγους δηλώσεις από τις δύο πλευρές για το επίμαχο ζήτημα των S400 πιέζουν την τουρκική λίρα.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες της Τουρκίας

Πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τον τερματισμό του προνομιακού καθεστώτος για τις τουρκικές εξαγωγές εκλαμβάνεται από τους Τούρκους ειδικούς ως μια επέκταση του ζητήματος των S400. Από την δική τους σκοπιά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δρομολογεί παρόμοια προσέγγιση με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε πέρσι για να απελευθερωθεί ο Αμερικανική Πάστορας Andrew Μπράνσον.

Σε κάθε περίπτωση με την παγκόσμια οικονομία να οδηγείται σταδιακά σε ύφεση και τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξάνονται, οι ελπίδες της Τουρκίας για την βελτίωση της οικονομίας μέσω μεγαλύτερων εξαγωγών περιορίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν, με Τούρκους οικονομολόγους, μετά τις δημοτικές εκλογές, το επίπεδο της αναμενόμενης υποτίμησης της λίρας θα εξαρτηθεί από την τουρκική κυβέρνηση. Θα μπορούσε είτε να περιοριστεί μέσω μιας αξιόπιστης εξωτερικής πηγής χρηματοδότησης, όπως το ΔΝΤ, η οποία θα μπορούσε να συμβαδίζει μόνο με τις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, ή να αποτελέσει κομμάτι της ελεύθερης πτώσης της λίρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X