ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Άρχισαν τα «δημοψηφίσματα» εν μέσω αντιδράσεων και ρωσικών απειλών

Στο Ντονέτσκ η ψηφοφορία θα γίνει από πόρτα σε πόρτα

Άρχισαν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορωσικές δυνάμεις, εν μέσω διεθνών επικρίσεων.

Από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη, οι επαρχίες του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια – οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 15% του ουκρανικού εδάφους – καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενωθούν με τη Ρωσία ή όχι.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται προαποφασισμένο και θα οδηγήσει σε μια de facto προσάρτηση των περιοχών από τη Ρωσία. Το 2014, στο αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Κριμαία το 97% των ψηφοφόρων δήλωσε υπέρ της προσάρτησης.

Η Ρωσία θεωρεί ήδη το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ ως ανεξάρτητα κράτη. Η Ουκρανία και η Δύση, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι όλα τα τμήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έχουν καταληφθεί παράνομα.

Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει, με περίπου μόνο το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% εκείνης της Ζαπορίζια να κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.

Ψηφοφορία από πόρτα σε πόρτα

Η Μόσχα και οι φιλορωσικές αρχές των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δημοψηφίσματα που προανήγγειλε η Ρωσία θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

«Η ψηφοφορία ξεκινά αύριο και τίποτα δεν θα την εμποδίσει», είπε χθες στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Απειλές για ανάπτυξη πυρηνικών στις κατεχόμενες περιοχές

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε νωρίτερα μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία».

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα θα λάβουν χώρα και πως «δεν υπάρχει επιστροφή». «Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτές στη Ρωσία».

Πρόσθεσε πως η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων τα οποία βασίζονται σε νέες αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτή την προστασία».

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα μπορούσε να αφορά και στις προσαρτημένες ζώνες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε εξάλλου ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».

Αντιδράσεις από τη Δύση

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των ψευδο-δημοψηφισμάτων καθώς δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές και μεγάλο μέρος του πληθυσμού που υπήρχε εκεί πριν τον πόλεμο έχει διαφύγει.

Το Κίεβο αναφέρει ότι η Ρωσία σκοπεύει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων ως ένα δείγμα λαϊκής στήριξης και μετά θα τα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να προχωρήσει στην προσάρτηση των εδαφών, όπως έγινε και με την Κριμαία.

Παράλληλα, τα δημοψηφίσματα έχουν καταδικάσει διεθνείς ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως επίσης και το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Χτυπήματα από πυραύλους στις κατεχόμενες περιοχές

Επί του πεδίου, οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν, ενώ ο Πούτιν επιχειρεί να επιταχύνει το σχέδιο προσάρτησης, παρά τις ήττες που υπέστη τον Σεπτέμβριο, λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών στις περιοχές του Χαρκόβου, του Ντονμπάς και της Χερσώνας.

Η πόλη της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, επλήγη από εννέα πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατηγόρησαν, από την πλευρά τους, το Κίεβο ότι βομβάρδισε μια αγορά, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός καμένου λεωφορείου και ενός πτώματος στη μέση του δρόμου.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας που ξεκίνησε αυτό τον μήνα και οι πρόσφατες νίκες θεωρείται ότι οδήγησαν στην ταχεία αυτή ανακοίνωση των δημοψηφισμάτων, τα οποία βρίσκονταν στο τραπέζι από τις φιλορωσικές αρχές τους εδώ και μήνες. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία οι άνθρωποι της περιοχής να εκφράσουν την άποψή τους.

Με τον Πούτιν να ανακοινώνει μερική επιστράτευση 300.000 ατόμων, η Μόσχα φαίνεται ότι προσπαθεί με τις κινήσεις τις αυτές να πάρει το πάνω χέρι στη διαμάχη.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X