ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: «Έπεσε» η Μπαχμούτ στα χέρια των μισθοφόρων Wagner

Ήταν η πιο μακρά και φονική μάχη αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Oι μισθοφόροι της Wagner υποστήριξαν σήμερα πως κυρίευσαν το κτίριο του δημαρχείου της Μαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας πως η κατάληψή του σημαίνει πως είναι πλέον «δική της» η πόλη «από νομική άποψη».

«Από νομική άποψη, η Μπαχμούτ καταλήφθηκε. Ο εχθρός είναι συγκεντρωμένος σε δυτικές περιοχές» της πόλης, ανέφερε ο επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν, μέσω Telegram.

Σε βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση ο κ. Πριγκόζιν επιδεικνύει ρωσική σημαία με γραμμένη επιγραφή προς τιμή ρώσου στρατιωτικού μπλόγκερ, μέγα υποστηρικτή της εισβολής —της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», κατά το Κρεμλίνο— στην Ουκρανία, ο οποίος σκοτώθηκε χθες Κυριακή σε έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη. «Οι διοικητές των μονάδων που πήραν το κτίριο του δημαρχείου και όλο το κέντρο θα υψώσουν αυτήν τη σημαία», διαβεβαίωσε.

 

Ο εξέχων ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεγκ Ζντάνοφ δήλωσε ότι οι μάχες έχουν κατακλύσει το κέντρο της Μπαχμούτ. Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αποκρούσει 25 εχθρικές επιθέσεις, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει το εργοστάσιο μετάλλων AZOM, το οποίο τα ουκρανικά στρατεύματα υπερασπίζονταν επί ημέρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλαυναν αργά τους τελευταίους μήνες στον βορρά και στον νότο, αποκόπτοντας οδούς εφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων, κατόπιν κατέλαβαν το ανατολικό της τμήμα.

Την 20ή Μαρτίου, ο κ. Πριγκόζιν δήλωνε πως η Βάγκνερ πήρε το 70% της Μπαχμούτ.

Το Κίεβο χαρακτηρίζει τη μάχη στην Μπαχμούτ απαραίτητη για την καθήλωση των ρωσικών δυνάμεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο.

«Περιορισμένη» στρατηγική αξία

Η Μπαχμούτ, που είχε κάπου 70.000 κατοίκους πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, αποτελεί θέατρο ακατάπαυστων εχθροπραξιών εδώ και μήνες. Εξαιτίας της διάρκειας της μάχης και του γεγονότος πως και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες εκεί, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική αξία στις επιχειρήσεις για τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα όμως αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν τη στρατηγική αξία της πόλης μάλλον περιορισμένη. Την άποψη αυτή μοιράζεται επίσης ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ορισμένοι αναλυτές αντιτείνουν πως αν οι δυνάμεις της Μόσχας την καταλάβουν, θα ανοίξει ο δρόμος για να κινηθούν προς άλλες δυο πόλεις-ουκρανικά οχυρά, τη Σλοβιάνσκ και την Κραματόρσκ, συνεχίζοντας την προσπάθεια για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλο το Ντονμπάς (την ανατολική Ουκρανία), κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του Κρεμλίνου αφότου διέταξε την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022.

«Εάν πέσει το Μπαχμούτ, δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αποφασιστική νίκη για τη μία ή την άλλη πλευρά», είχε δηλώσει ο Σον ΜακΦέιτ, βετεράνος του αμερικανικού στρατού και επίκουρος καθηγητής στο Syracuse University’s Maxwell School of Citizenship and Public Affairs.

Σε παρόμοια εκτίμηση είχε καταλήξει και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), αναφέροντας πως εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την πόλη, πιθανότατα δεν θα διαθέτουν τις απαραίτητες δυνάμεις για να προχωρήσουν περαιτέρω, καθώς δεν έχουν τη μαχητική ισχύ και τις ενισχύσεις που χρειάζονται για να εκμεταλλευτούν μια σημαντική νίκη.

«Φόρος τιμής» στον στρατιωτικό μπλόγκερ που σκοτώθηκε σε έκρηξη από «επίθεση» με εκρηκτικό μηχανισμό στην Αγία Πετρούπολη

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέτισε σήμερα το βράδυ φόρο τιμής σε έναν στρατιωτικό μπλόγκερ, ο οποίος στήριζε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια «επίθεση» στην Αγία Πετρούπολη με το ρωσικό ΥΠΕΞ να καταδικάζει την απουσία αντίδρασης από τη Δύση.

Ο στρατιωτικός μπλόγκερ, Βλάντεν Τατάρσκι, ένθερμος υπερασπιστής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σκοτώθηκε σήμερα και άλλοι 25 τραυματίστηκαν από την πυροδότηση ενός «εκρηκτικού μηχανισμού» που είχε τοποθετηθεί σε μια καφετέρια στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Τατάρσκι, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μαξίμ Φόμιν, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στην εφαρμογή Telegram και ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους μπλόγκερ επί στρατιωτικών θεμάτων. Στο ιστολόγιό σχολίαζε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τατάρσκι ήταν μεταξύ των εκατοντάδων παρευρισκομένων σε μια τελετή στο Κρεμλίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο για την κήρυξη της προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων επαρχιών της Ουκρανίας, που κατέχει μερικώς η Μόσχα. Την προσάρτηση καταδίκασαν ως παράνομη οι περισσότερες χώρες στον ΟΗΕ.

Μπλόγκερς όπως ο Βλάντεν Τατάρσκι «ήταν υπέρμαχοι της αλήθειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, προσθέτοντας ότι η απουσία αντίδρασης στον θάνατο του Τατάρσκι από δυτικές κυβερνήσεις, «παρά την ανησυχία που εκφράζουν για την ευημερία των δημοσιογράφων και για την ελευθερία του Τύπου, λέει πολλά».

«Ρώσοι δημοσιογράφοι αισθάνονται διαρκώς την απειλή αντιποίνων από το καθεστώς του Κιέβου», τόνισε η Ρωσίδα διπλωμάτις προσθέτοντας: «Χάρη στους Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές, ο κόσμος βλέπει τις πραγματικές εικόνες των επιχειρήσεων και αποκαλύπτει τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Ο Βλάντλεν Τατάρσκι ήταν «επικίνδυνος» για την Ουκρανία και σκοτώθηκε «εν ώρα καθήκοντος», σύμφωνα με την Ζαχάροβα.

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X