ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Χρήματα ναι, γρήγορη ένταξη στην Ε.Ε. όχι

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρότεινε χθες ο Γερμανός καγκελάριος

ΠΗΓΗ: Reuters

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρότεινε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του για τις θέσεις που σκοπεύει να υπερασπιστεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και η αναζωογόνηση της ουκρανικής οικονομίας θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Οφείλουμε, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, να θέσουμε τα θεμέλια ενός ταμείου αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ενωση και τα κράτη-μέλη», ανέφερε σχετικά. Στην ίδια ομιλία, ο Γερμανός καγκελάριος συνέπεσε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην εκτίμηση πως η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είναι μακρινή, πιθανόν δε να απέχει αρκετές δεκαετίες. «Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δίκιο που υπογραμμίζει ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων ή ετών», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι μια διαδικασία-εξπρές προς όφελος της Ουκρανίας «θα έθετε ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων», οι οποίες εδώ και χρόνια επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε, προ ημερών, να δημιουργηθεί μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» εκτός Ε.Ε. για χώρες, όπως η Ουκρανία, που επιθυμούν να ενταχθούν.

Οι γαλλογερμανικές ιδέες για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» δεν φαίνεται να ενθουσιάζουν το Κίεβο. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα καυτηρίασε χθες την «αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων» από «κάποιες πρωτεύουσες», λέγοντας ότι αυτή η τακτική «πληγώνει τους Ουκρανούς» και «πρέπει να σταματήσει».

Πάντως, ο Ολαφ Σολτς, από το βήμα της γερμανικής Βουλής, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του βαρέος εξοπλισμού, μέχρις ότου ο Ρώσος πρόεδρος υποχρεωθεί να αναθεωρήσει, και ότι «δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα επιβληθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία».

Πίεση στον Σρέντερ

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ να παραιτηθεί από το Δ.Σ. της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, υπό την απειλή ότι διαφορετικά θα περιληφθεί σε ευρωπαϊκή «μαύρη» λίστα. Ο Σρέντερ είναι επίσης πρόεδρος του κονσόρτσιουμ που κατασκεύασε τον Nord Stream 2.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση