ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανικό: Πόκερ και μπλόφες ανάμεσα σε Μακρόν – Πούτιν

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και η επίλυση της ουκρανικής κρίσης ενδεχομένως θα χρειαστεί μήνες επίμονων διαβουλεύσεων, αλλά η προοπτική της αποκλιμάκωσης είναι ανοιχτή

Kathimerini.gr

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και η επίλυση της ουκρανικής κρίσης ενδεχομένως θα χρειαστεί μήνες επίμονων διαβουλεύσεων, αλλά η προοπτική της αποκλιμάκωσης είναι ανοιχτή. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν από το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ύστερα από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις του (κράτησαν σχεδόν έξι ώρες) της προηγούμενης βραδιάς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση Μακρόν – Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για δύο σημαντικές δεσμεύσεις του Ρώσου ηγέτη: ότι «δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κλιμάκωση» έναντι της Ουκρανίας και ότι δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει ρωσική βάση στη Λευκορωσία μετά τη λήξη των κοινών, στρατιωτικών γυμνασίων των δύο χωρών, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Προηγουμένως, το Κρεμλίνο είχε διαψεύσει ισχυρισμό ανώνυμου Γάλλου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Μακρόν ότι θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στα ουκρανικά σύνορα. «Η πληροφορία αυτή είναι λάθος στην ουσία της, καθώς Μόσχα και Παρίσι δεν θα μπορούσαν να κλείσουν μια τέτοια συμφωνία», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

«Η Γαλλία είναι ηγετική δύναμη της Ε.Ε. και μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν παίζει ηγετικό ρόλο εκεί. Σε αυτό το μπλοκ κάνει κουμάντο μια πολύ διαφορετική χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τη Λευκορωσία μετά το τέλος των γυμνασίων.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Μακρόν στον διάλογο που είχε με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του, στο ενδεχόμενο «φινλανδοποίησης» (ουδετερότητας) της Ουκρανίας. Σε μια έμμεση απάντηση, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντιμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει με τον Γάλλο ηγέτη, αλλά όχι να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της.

Επειτα από το Κίεβο, επόμενος σταθμός του Εμανουέλ Μακρόν ήταν το Βερολίνο όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Ο Σολτς δέχθηκε επικρίσεις από το σύνολο σχεδόν του γερμανικού Τύπου για το γεγονός ότι στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προεξοφλήσει ότι δεν θα λειτουργήσει σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση