ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εικόνες από τον Αρη» στην Ινδονησία: Ο ουρανός βάφτηκε... κόκκινος

Το απόκοσμο φαινόμενο απαθανάτισε το απόγευμα του Σαββάτου μία κάτοικος του χωριού Μεκάρ Σαρί της επαρχίας Τζάμπι

Kathimerini.gr

Κατακόκκινος «βάφτηκε» ο ουρανός σε μία επαρχία της Ινδονησίας το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος της νησιωτικής χώρας. Το κόκκινο χρώμα του ουρανού προκαλείται από την ομίχλη που δημιουργεί ο καπνός, με τα φετινά επίπεδα της να είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.

Το απόκοσμο φαινόμενο απαθανάτισε το απόγευμα του Σαββάτου μία κάτοικος του χωριού Μεκάρ Σαρί της επαρχίας Τζάμπι, δηλώνοντας ότι ο καπνός εκείνη τη μέρα ήταν «εξαιρετικά πυκνός», με αποτέλεσμα να της προκαλέσεις «πόνους στα μάτια και τον λαιμό».

Ακολούθως, η 21χρονη κοινοποίησε τις φωτογραφίες που τράβηξε με το κινητό της στο Facebook, με πολλούς χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, να αμφισβητούν τη γνησιότητα τους. Εντούτοις, φωτογραφίες του ίδιου φαινομένου κοινοποίησε και ένας χρήστης του Twitter, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι ο Άρης, είναι η Τζάμπι».

Σχετικά με το φαινόμενο, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας ανέφερε ότι δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν αρκετά «καυτά σημεία» με «πυκνή συσσώρευση καπνού» στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Τζάμπι. Το «κοκκίνισμα» του ουρανού εξήγησε με δηλώσεις του ο καθηγητής Κο Τιε Γιονγκ από το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Σιγκαπούρης, αναφέροντας ότι το παράξενο αυτό φαινόμενο έχει να κάνει με ορισμένους τύπους σωματιδίων που εμφανίζονται στην ατμόσφαιρα όταν υπάρχει ομίχλη.

«Στην ομίχλη που δημιουργεί ο καπνός, τα σωματίδια που υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα έχουν μέγεθος περίπου ενός μικρομέτρου, όμως δεν είναι αυτά που αλλάζουν το χρώμα του φωτός που βλέπουμε. Υπάρχουν ακόμη μικρότερα σωματίδια, γύρω στα 0.05 μικρομέτρα η λιγότερο, τα οποία παρότι δεν αποτελούν μεγάλο μέρος της ομίχλης, είναι αρκετά αυξημένα όταν υπάρχει η τελευταία. Μολαταύτα, είναι αρκετά ώστε να δημιουργούν μία παραπάνω τάση διάχυσης κόκκινου φωτός συγκριτικά με το μπλε, και για αυτό βλέπετε περισσότερο κόκκινο από μπλε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι το γεγονός πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κοντά στο μεσημέρι, ενδέχεται να έκανε τον ουρανό να φαίνεται ακόμη πιο κόκκινος. «Εάν ο ήλιος είναι πάνω και κοιτάζετε προς το μέρος του, θα βλέπετε την γραμμή του ήλιου, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού να φαίνεται κόκκινο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  Καιρός  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση