
Kathimerini.gr
Νέα μόδα ενέσκηψε στα ιδιωτικά σχολεία, και δη στα νηπιαγωγεία. «Sleepovers» είναι το trend που ξεκίνησε από τις διοικήσεις των σχολείων, και με το οποίο ενθουσιάζονται οι γονείς. Τα πιτσιρίκια για ένα σχεδόν 24ωρο ζουν στο σχολείο, είτε για να βιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων, είτε ως ανάμνηση της σχολικής ζωής κατά την αποφοίτηση, είτε… χωρίς λόγο. Μάλιστα το πρώτο sleepover φαίνεται πως οργανώθηκε προ εικοσαετίας, αλλά ήρθε η στιγμή να πάρει έκταση.
«Τα Χριστούγεννα η διεύθυνση του σχολείου ανακοίνωσε στους εκπαιδευτικούς ότι είχε μια ιδέα διαφορετική για το χριστουγεννιάτικο πάρτι: να κάνουμε sleepover party –έτσι το είπε– για να περιμένουμε όλο το βράδυ μαζί με τα παιδιά τον Αγιο Βασίλη που θα φέρει τα δώρα», αναφέρει στην «Κ» η Α., νηπιαγωγός σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της).
«Ολοι οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να είμαστε στις 5 το απόγευμα στο σχολείο για να υποδεχθούμε τα παιδιά και τους γονείς που θα τα έφερναν για να τα αφήσουν. Κάθε εκπαιδευτικός ανέλαβε ένα ρόλο στο πάρτι της βραδιάς πριν γίνει το sleepover. Δύο συνάδελφοι είχαν ντυθεί “αγιοβασιλίτσες”. Στέκονταν μπροστά στην είσοδο, να κερνούν τους γονείς καθώς τους υποδέχονταν. Οι γονείς δεν θα έπρεπε να παραμείνουν πολλή ώρα στον χώρο, ούτε να μπουν μέσα στις τάξεις, ώστε να μη δημιουργηθεί ένταση και εκνευρισμός στα παιδιά από τον αποχωρισμό».
Οι γονείς πήγαν στο σχολείο τα πράγματα των παιδιών τους λίγες ημέρες νωρίτερα και οι εκπαιδευτικοί τα αποθήκευσαν έως τη βραδιά του sleepover, για να μην τα βλέπουν τα παιδιά και αναστατώνονται θέλοντας να τα ανοίξουν ή να τα δείξουν στους συμμαθητές τους. «Κάθε παιδί μπορούσε να φέρει μόνο ένα κουκλάκι, πολλά όμως δεν μπορούσαν να κοιμηθούν χωρίς όλα τους τα ζωάκια», λέει η Α.
Στο summer camp
«Επί πέντε χρόνια, στο summer camp πασίγνωστου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Θεσσαλονίκης, κάναμε sleepover, το οποίο συνεχίζεται με τεράστια απήχηση από τότε. Εγώ ήμουν στο νηπιαγωγείο. Πηγαίναμε Παρασκευή στις 8 το πρωί και φεύγαμε Σάββατο στη 1 το μεσημέρι. Και προφανώς μας ανάγκαζαν να κοιμόμαστε σε βάρδιες, δηλαδή 2-3 ώρες ο κάθε εκπαιδευτικός, για να προσέχουμε τα παιδιά. Επέστρεφα κυριολεκτικά άρρωστη στο σπίτι, δεν μιλάω μεταφορικά. Ηθελα τουλάχιστον δύο μέρες για να μπορέσω να συνέλθω», λέει άλλη εκπαιδευτικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα sleepovers οργανώνονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Για παράδειγμα, ένα σχολείο οργάνωσε θερινό sleepover αποφοίτησης. Οι μαθητές πήγαν στη θάλασσα για μπάνιο και μετά επέστρεψαν στο σχολείο για παιχνίδι και δραστηριότητες, πριν πέσουν για ύπνο. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση να είσαι υπεύθυνος για τόσο μικρά παιδιά για τόσες ώρες. Στην τάξη μου ήταν 25 νήπια. Πολλά πλάνταζαν στο κλάμα, καθώς δεν είχαν συνηθίσει να κοιμούνται μακριά από το σπίτι. Ουσιαστικά πρέπει να είσαι 24 ώρες άυπνος. Μάλιστα υπάρχει οδηγία από τα σχολεία να μην ενημερώσουν τους γονείς όταν κλαίει το παιδί τους, αλλά να περιμένουμε να ηρεμήσει», παρατηρεί η Α. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις από τους σχολάρχες, που επενδύουν στην εργασιακή ανασφάλεια, για να συμμετάσχουν στο sleepover. «Για να διαπιστώσει κάποιος την πίεση και τον εκφοβισμό από γονείς και διοίκηση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, θα αναφέρω ότι ένα βράδυ τσίμπησαν κουνούπια ένα παιδάκι και στάλθηκε επιστολή στον διευθυντή ότι εγώ δεν φρόντισα να πασαλείβω τα παιδιά με εντομοαπωθητικό συνεχώς. Αντιλαμβάνεστε ότι μου έγιναν δριμύτατες παρατηρήσεις με σαφείς αιχμές για το μέλλον της εργασιακής μας συνεργασίας», τονίζει στην αναφορά της η δεύτερη εκπαιδευτικός.
Σπάνια πρακτική
Η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών παρατηρεί ότι «τέτοιου τύπου δραστηριότητες είναι σπάνιες σε σχολεία σε διεθνές επίπεδο. Γενικώς, υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα των ειδικών για τη διοργάνωση sleepovers, κυρίως για λόγους ασφάλειας. Σε ΗΠΑ και Βρετανία, όπου οργανώνονται κάποιες τέτοιες δράσεις, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ αυστηρά».
Ενδεικτικά, λαμβάνονται ειδικά μέτρα πυρασφάλειας και γίνεται σύνταξη πρωτοκόλλων για τυχόν κινδύνους και πρόνοιες. Χαρακτηριστικά πρέπει να ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τους μαθητές σε σχέση με τον ύπνο, για τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά ζητήματα συμπεριφοράς, αλλεργίες και δυσανεξίες, νυχτερινές τάσεις (υπνοβασία, ενούρηση) καθώς και οι ειδικές ανάγκες κάποιων παιδιών.