ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πού είναι τελικά το πλοίο του Kάπτεν Κουκ;

H συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Αυστραλών ερευνητών για τον εντοπισμό του πλοίου του Τζέιμς Κουκ, Endeavour, διαλύθηκε

H συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Αυστραλών ερευνητών για τον εντοπισμό του πλοίου του Τζέιμς Κουκ, Endeavour, διαλύθηκε μετά την ανακοίνωση του αυστραλιανού Ναυτικού Μουσείου για τη φερόμενη ανακάλυψη του ναυαγίου. Ο διευθυντής του μουσείου, Κέβιν Σάμπτιον, ανακοίνωσε ότι είναι ικανοποιημένος που ένα ναυάγιο στα ανοιχτά του Ρόουντ Aϊλαντ στις ΗΠΑ είναι «ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης ενός από τα πιο σημαντικά πλοία στη ναυτική ιστορία της Αυστραλίας». Ωστόσο, ο Rhode Island Marine Archaeology Project (Rimap), ο αμερικανικός οργανισμός που συνεργάζεται με το μουσείο, είπε ότι ο ισχυρισμός πως το Endeavour εντοπίστηκε αποτελεί παραβίαση της σύμβασής τους και κατηγόρησε τα «αυστραλιανά συναισθήματα ή την πολιτική» για την «πρόωρη» ανακοίνωση της ανακάλυψης.

Το μουσείο απάντησε στους ισχυρισμούς λέγοντας ότι δεν παραβίασε καμία συμφωνία και πως ο Σάμπτιον είναι «βέβαιος» ότι το ναυάγιο είναι το Endeavour. Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη, ο Σάμπτιον απέτισε φόρο τιμής στον Rimap και στην επικεφαλής του, δρα Κάθι Αμπάς, για τη «δέσμευσή τους στην αναζήτηση και την ιστορία του ναυαγίου». Ωστόσο, η Αμπάς είπε ότι ο Rimap ήταν ο επικεφαλής οργανισμός για τη μελέτη και ότι ενώ το ναυάγιο ήταν παρόμοιο με «αυτό που θα περίμενε κανείς από το Endeavour», δεν υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα δεδομένα» που να το αποδεικνύουν. Σε ανακοίνωσή του το αυστραλιανό μουσείο είπε ότι συνεργάστηκε με την Αμπάς για 22 χρόνια και αναγνωρίζει ότι «δικαιούται να έχει τη δική της γνώμη σχετικά με τον τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει».

Το πλοίο, με αρχικό όνομα Earl of Pembroke, μετονομάστηκε σε Endeavour το 1768 από το βασιλικό ναυτικό της Βρετανίας και προετοιμάστηκε για ένα μεγάλο επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό. Από το 1768 έως το 1771 έπλευσε στον Νότιο Ειρηνικό, κυρίως για να καταγράψει τη διέλευση της Αφροδίτης στην Ταϊτή το 1769. Στη συνέχεια, ο καπετάνιος Τζέιμς Κουκ ταξίδεψε με αυτό γύρω από τον Νότιο Ειρηνικό αναζητώντας τη «Μεγάλη Νότια Γη», χαρτογραφώντας τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας και την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, πριν διεκδικήσει τη γη για τη Μεγάλη Βρετανία στις 22 Αυγούστου 1770. Το πλοίο πουλήθηκε αργότερα σε ιδιώτες, μετονομάστηκε σε Lord Sandwich και βυθίστηκε σκόπιμα το 1778 στο λιμάνι του Νιούπορτ από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

Πηγή: THE GUARDIAN

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση