ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ εκλάπη από ξενοδοχείο στην Οτάβα

Το προσωπικό του ξενοδοχείου δεν κατάλαβε πως το φωτογραφικό πορτρέτο που τράβηξε ο Γιουσούφ Καρς το 1941 λείπει παρά αρκετούς μήνες μετά την κλοπή του

Kathimerini.gr

Ένα από τα διασημότερα φωτογραφικά πορτρέτα του Ουίνστον Τσόρτσιλ εκλάπη και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από αντίγραφο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Οτάβας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η διεύθυνση του ξενοδοχείου, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έρευνα για τον εντοπισμό του.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου Chateau Laurier δεν κατάλαβαν πως το ιστορικό πορτρέτο είχε κάνει φτερά παρά μόνο αρκετούς μήνες μετά την κλοπή του, οπότε και συνειδητοποίησαν πως η κορνίζα ήταν διαφορετική από την υπόλοιπη συλλογή του διάσημου φωτογράφου Γιουσούφ Καρς.

Εκτιμάται πως το φωτογραφικό πορτρέτο εκλάπη στο διάστημα μεταξύ 25 Δεκεμβρίου 2021 και 6 Ιανουαρίου 2022. «Κάποιος ήθελε μάλλον αυτήν τη φωτογραφία είτε για την ιδιωτική συλλογή του είτε για να την πουλήσει», είπε η διευθύντρια του ξενοδοχείου, Ζενεβιέβ Ντιμά, ενώ, πελάτες του Chateau Laurier έστειλαν φωτογραφίες του έργου για να βοηθήσουν στον καθορισμό της ημερομηνίας της κλοπής.

Η αξία του ιστορικού πορτρέτου του Ουίνστον Τσόρτσιλ υπολογίζεται σε περίπου 100.000 δολάρια.

Το στιγμιότυπο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά του Ουίνστον Τσόρτσιλ και έχει αποτυπωθεί σε χαρτονομίσματα των πέντε στερλινών. Ο Τσόρτσιλ φωτογραφήθηκε σε αίθουσα του καναδικού κοινοβουλίου στην Οτάβα το 1941, δευτερόλεπτα αφότου ο Γιουσούφ Καρς τράβηξε το πούρο που είχε στο στόμα του. «Έμοιαζε τόσο εχθρικός, που θα μπορούσε να με φάει», είχε δηλώσει αργότερα ο φωτογράφος.

Αποτελεί «μέρος της ιστορίας του κ. Καρς, της ιστορίας του ξενοδοχείου, καθώς και της ιστορίας του Καναδά και της Βρετανίας εν καιρώ πολέμου», υπογραμμίζει η Ζενεβιέβ Ντιμά, η οποία δηλώνει «βαθύτατα λυπημένη για αυτήν την θρασύτατη κλοπή».

Η καναδική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του πορτρέτου και φυσικά του κλέφτη, εξετάζοντας το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου. Ωστόσο, η ταυτοποίηση του δράστη μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, επισημαίνει η Ζενεβιέβ Ντιμά, υπενθυμίζοντας ότι λόγω των μέτρων προστασίας για την Covid-19 είναι πολύ πιθανό ο κλέφτης να φορούσε μάσκα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ