ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πούτιν: Ο πρόεδρος και ο πληροφοριοδότης

Οι εικασίες γερμανικής εφημερίδας για πράκτορα στον στενό κύκλο του Πούτιν

Πηγή: FAZ

Το ερώτημα εάν υπάρχει κάποιος πληροφοριοδότης στον στενό κύκλο γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν θέτει η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» σε άρθρο του ανταποκριτή της από την Ουάσιγκτον, Ματζίντ Σατάρ. Ο Σατάρ επισημαίνει ότι είναι φυσικά αδύνατο να δοθεί επίσημη επιβεβαίωση μιας τέτοιας εικασίας, αλλά εκθέτει τους λόγους για τους οποίους το ενδεχόμενο είναι πιθανό.

Η αντικατάσταση της πηγής το 2017, η αμερικανική πληροφόρηση και οι «μασκίροφσκα».

Η Ουάσιγκτον διέθετε εξαιρετικά καλή πληροφόρηση για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν επαναλάμβαναν συστηματικά, τις ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι η εισβολή θα πραγματοποιηθεί και ότι οι ρωσικές ανακοινώσεις για τη λήξη των στρατιωτικών ασκήσεων στη Λευκορωσία δεν είχαν κανένα αντίκρισμα.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, περιέγραψε με λεπτομέρειες τις ρωσικές προσπάθειες πρόκλησης σύγχυσης στους παρατηρητές, γνωστές ως «μασκίροφσκα», εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά τη στρατηγική άμεσου αποχαρακτηρισμού απόρρητων εγγράφων ώστε να γνωρίζει ο Ρώσος πρόεδρος ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις του κατά πόδας.

Κάποιες από τις πληροφορίες αυτές προήλθαν από την προσεκτική παρατήρηση του τι συνέβαινε στο πεδίο των στρατιωτικών ασκήσεων – π.χ. το γεγονός ότι οι Ρώσοι συγκέντρωναν φιάλες αίματος θεωρήθηκε σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία εισβολής.

«Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών δεν πιστεύει ότι οι πληροφορίες μπορεί να προήλθαν μόνο από ηλεκτρονική παρακολούθηση», αναφέρει το άρθρο. «Ο πρώην πράκτορας της KGB Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό ότι αποφεύγει τις ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ σε πολλές συναντήσεις δεν λαμβάνονται σημειώσεις και δεν τηρούνται πρακτικά».

Μία ένδειξη για το πόσο στενός ήταν ο κύκλος αυτών που γνώριζαν, έδωσαν οι συνομιλίες της Γενεύης, τον Ιανουάριο, στις οποίες οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές δεν είχαν ιδέα για τα σχέδια του Πούτιν.
Σύμφωνα με το άρθρο, έως το 2017 υπήρχε πληροφοριοδότης των Αμερικανών στον στενό κύκλο του Πούτιν, ο οποίος ενημέρωσε τις αμερικανικές υπηρεσίες μεταξύ άλλων για την ανάμειξη του Ρώσου προέδρου στην απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2016. Το 2017 τον απέσυραν – ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί η καλλιέργεια μιας τέτοια πηγής απαιτεί χρόνια.

«Ως προς το ερώτημα πώς κατάφεραν να πληροφορηθούν τα σχέδια του Ρώσου προέδρου πρέπει να υποθέσει κανείς ότι στο μεταξύ κατόρθωσαν να βρουν αντικαταστάτη», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Μπορεί να επρόκειτο για πληρωμένο συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών ή για κάποιο στέλεχος του επιτελείου του Ρώσου προέδρου το οποίο άφησε τις πληροφορίες να διαρρεύσουν επειδή διαφωνούσε με τους σχεδιασμούς του Πούτιν.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA Τζέιμς Κλάπερ εξέφρασε την ανησυχία πως αποκαλύπτοντας πόσα γνωρίζουν, οι ΗΠΑ ρισκάρουν ότι η πηγή θα «στεγνώσει» ή ότι οι Ρώσοι θα την ανακαλύψουν. «Η εργασία των υπηρεσιών συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή το ερώτημα που τους απασχολεί είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να πάει ο Πούτιν;» καταλήγει το άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση