ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πούτιν: Προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο Πούτιν, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον Τούρκο πρόεδρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

(UPD 10:56). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ηταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπροσώπους του Τύπου στο Κρεμλίνο.

«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.

Ζελένσκι: Θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία άρχισε να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.

«Είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτέλους αρχίσει να σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο (…) και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία», έγραψε στο Χ ο Ζελένσκι.

«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία – πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη–, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τις οποίες πρότεινε χθες Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Τραμπ: «Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι σκοπεύει να «συνεχίσει να εργάζεται με τις δύο πλευρές» προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για μια «ενδεχομένως σπουδαία ημέρα», μετά την πρόταση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για «άμεσες» διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας και την έκκληση των Δυτικών για «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών ήδη από αύριο Δευτέρα.

«Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε στο Truth Social ο Τραμπ χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται.

Πρόσθεσε: «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν με τον τερματισμό, ας ελπίσουμε, αυτού του ατελείωτου ‘λουτρού αίματος’.(…) Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί».
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πολύ περήφανος» για το γεγονός ότι η Ινδία και το Πακιστάν δέχθηκαν να αναστείλουν τις μεταξύ τους εχθροπραξίες και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με τις δύο αντίπαλες χώρες.

«Είμαι πολύ περήφανος για την ισχυρή και ακλόνητα δυναμική ηγεσία της Ινδίας και του Πακιστάν που είχαν τη δύναμη (…) να κατανοήσουν ότι έχει έρθει η ώρα να τερματίσουν τις συγκρούσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τόσους νεκρούς και καταστροφές», σημείωσε στο Truth Social.

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε επίσης να «αυξήσει σημαντικά το εμπόριο με αυτά τα δύο μεγάλα κράτη».

Αντίδραση Μακρόν

Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, είναι «μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί», αντέδρασε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Της άνευ όρων εκεχειρίας δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις, εξ ορισμού», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού κατέβηκε από το τρένο στην πόλη Πσέμισλ της Πολωνίας, επιστρέφοντας από το Κίεβο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτή η αντιπρόταση δείχνει ότι ο Πούτιν «αναζητά έναν δρόμο, αλλά πάντα επιθυμεί να κερδίσει χρόνο».

Σύνοδος στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της Ευρώπης κάλεσαν το Σάββατο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Δύση θα επιβάλει νέες κυρώσεις και θα ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο.

«Οχι άλλα “αν” και “αλλά”, όχι άλλες καθυστερήσεις — ο Πούτιν πρέπει να αποδεχτεί την εκεχειρία και να εργαστεί για μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τους προέδρους της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Πάνω από εννιά ώρες

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και διήρκεσε πάνω από εννέα ώρες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν μαζί με τρένο, επιδεικνύοντας κοινό μέτωπο στήριξης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η παρέμβασή τους ακολούθησε τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είχε απορρίψει κάθε εκεχειρία εφόσον συνεχίζεται η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν αντέκρουσε τη ρωσική θέση λέγοντας: «Οποιος θέτει όρους για την εκεχειρία, στην ουσία προσπαθεί να αποφύγει την ειρήνη».

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης των ηγετών στο ανάκτορο Μαριίνσκι, ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο κινητό του τηλέφωνο, ενημερώνοντάς τον μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες για την πορεία των συνομιλιών.

Ο Τραμπ απάντησε στην κλήση – ήταν πριν τις 7 το πρωί στην Ουάσιγκτον- και συμφώνησε να στηρίξει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, όπως αναφέρουν δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

Η προτεινόμενη εκεχειρία θα έχει, όπως δήλωσε αργότερα ο Μακρόν, «εποπτεία κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με συνεισφορά όλων των Ευρωπαίων».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αυτό θα «επιτρέψει την άμεση έναρξη» των διαπραγματεύσεων για μια «διαρκή ειρήνη, αναφορικά με το ζήτημα των εδαφών, των ευαίσθητων ενεργειακών υποδομών και, φυσικά, των εγγυήσεων ασφαλείας».

Απειλή για νέες κυρώσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου: «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πλήρη στήριξή του στην πρωτοβουλία μας», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει δέσμευση της Ουάσιγκτον να συμμετέχει στην επιτήρηση.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα μεγάλη επιτυχία, κυρίως επειδή οι ηγέτες κατάφεραν να εμπλέξουν τον Τραμπ και να εξασφαλίσουν τη στήριξή του — αν και ένας από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την τάση να αλλάζει άποψη… απρόβλεπτα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters και Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση