ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Azovstal: «Ναι» Πούτιν για συνδρομή ΟΗΕ στην απομάκρυνση αμάχων

Πούτιν σε Γκουτέρες: «Περίπλοκη» και «τραγική» η κατάσταση στη Μαριούπολη

Βαθιά ανήσυχος για την ανθρωπιστική κατάσταση εμφανίστηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντηση του με τον Πούτιν στη Μόσχα.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

21:22 - Πούτιν: Οι συνομιλίες με την Ουκρανία πέτυχαν «σοβαρή πρόοδο», αλλά οι ισχυρισμοί για την Μπούτσα το άλλαξαν «δραστικά»

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία κατάφεραν να επιτύχουν μια «σοβαρή πρόοδο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, αλλά η κατάσταση άλλαξε «δραματικά» μετά τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας για εγκλήματα στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

«Στην Κωνσταντινούπολη, καταφέραμε να επιτύχουμε πρόοδο, επειδή οι Ουκρανοί συνάδελφοί μας δεν συνέδεσαν τις απαιτήσεις ασφάλειας, διεθνούς ασφάλειας της Ουκρανίας, με μια τέτοια έννοια όπως τα διεθνώς αποδεκτά σύνορα της Ουκρανίας… Αλλά, δυστυχώς, μετά την επίτευξη συμφωνιών δείξαμε ξεκάθαρα τις προθέσεις να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αντιμετωπίσαμε μια πρόκληση στην Μπούτσα, με την οποία ο ρωσικός στρατός δεν έχει καμία σχέση», είπε ο Πούτιν, μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Μόσχα.

«Και η θέση των διαπραγματευτών μας από την Ουκρανία για μια περαιτέρω διευθέτηση, άλλαξε δραματικά μετά από αυτό. Αποχώρησαν από τις προηγούμενες προθέσεις τους να παραμερίσουν τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας και τα εδάφη της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης και των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Απλώς τα παράτησαν», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι πρότεινε τη δημιουργία μιας τριμερούς ανθρωπιστικής ομάδας μεταξύ του ΟΗΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον συντονισμό της συνεργασίας στους διαδρόμους εκκένωσης στην Ουκρανία.

21:12 - ΟΗΕ: Κατ' αρχήν συμφωνία Πούτιν στη συμμετοχή των ΗΕ και του ΔΕΣ στην εκκένωση αμάχων από το Αζόφσταλ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε «κατ' αρχήν» στη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση πολιτών από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πούτιν την Τρίτη στη Μόσχα.

Ο Γκουτέρες «επανέλαβε επίσης τη θέση των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, και συζήτησαν τις προτάσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και εκκένωση αμάχων από ζώνες συγκρούσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Βαθιά ανήσυχος για την ανθρωπιστική κατάσταση εμφανίστηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα.

Είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η εισβολή στην Ουκρανία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό του καταστατικού του ΟΗΕ. Δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για την ανθρωπιστική κατάσταση και πρόσθεσε ότι ήθελε να δημιουργήσει μια νέα ομάδα που θα αποτελείται από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ για να συντονίσει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

21:04 - Ρωσία - Υπουργείο Άμυνας: Η Ουκρανία έχασε όλο τον έλεγχο της Χερσώνας και κομμάτια από τρεις ακόμα περιοχές

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «απελευθέρωσαν» ολόκληρη την περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου που είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταλάβει τμήματα των περιοχών Ζαπορίζια και Μικολάιβ, καθώς και μέρος του Χαρκόβου.

20:31 - Πούτιν: Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «περίπλοκη» και «τραγική»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομιλώντας με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Μόσχα, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μαριούπολη ως «τραγική».

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη εκεί και τραγική. Αλλά είναι απλό, πραγματικά. Μίλησα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σήμερα, είπε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνταν εκεί. Όχι, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τελείωσαν εκεί. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη», τόνισε.

Τα σχόλια Πούτιν έρχονται μετά τις κατηγορίες της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία βομβαρδίζει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από την πολιορκημένη πόλη. Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τους Ουκρανούς μαχητές ότι «κρύβονται πίσω από αμάχους στα χαλυβουργεία του Azovstal» και υπογράμμισε ότι «το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τους απελευθερώσει».

Απευθυνόμενος στον Γκουτέρες, επισήμανε: «Μιλάτε για τους ρωσικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ότι δεν λειτουργούν. Όχι, σας είπαν ψέματα. Δουλεύουν με το σύστημά μας».

Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Μαριούπολη που ήταν «ελεύθεροι να πάνε οπουδήποτε». «Κάποιοι θέλουν να πάνε στη Ρωσία, κάποιοι στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

20:16 - Μπλίνκεν: Ο Πούτιν δεν είναι σοβαρός στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη έως σήμερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι σοβαρός σχετικά με τη διεξαγωγή σημαντικών διαπραγματεύσεων», είπε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις ουκρανικές αρχές στις διπλωματικές προσπάθειές τους να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία, συμπλήρωσε, εξηγώντας πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ενισχύσουν τη θέση τους σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Ο Μπλίνκεν απάντησε στον γερουσιαστή Ραντ Πολ, έναν Ρεπουμπλικάνο που αντιτίθεται στην παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι συνέβαλε στην απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία «διατυμπανίζοντας (την ιδέα) μιας ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

Όμως, για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, είναι σαφές, συζητώντας με τη Ρωσία πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ότι οι επικρίσεις του Πούτιν σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ήταν ένα πρόσχημα. «Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε σοβαρά με (τους Ρώσους) σχετικά με αυτά τα θέματα», εξήγησε.

«Είναι απολύτως σαφές, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του προέδρου Πούτιν, ότι αυτό δεν είχε να κάνει ποτέ με μια ενδεχόμενη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επειδή πίστευε πάντα ότι η Ουκρανία δεν αξίζει να είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», πρόσθεσε.

19:56 - Πούτιν: Οι συζητήσεις με την Ουκρανία συνεχίζονται σε διαδικτυακή μορφή

«Ελπίζω ότι οι συζητήσεις με την Ουκρανία θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

19:34 - Μπλίνκεν: Τα όπλα στην Ουκρανία φτάνουν μέσα σε 72 ώρες

«Τα όπλα των ΗΠΑ μεταφέρονται πιο γρήγορα από ποτέ προς την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Τζ. Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Εκεί που κάποτε χρειάστηκαν εβδομάδες από τη στιγμή της προεδρικής εντολής, είπε, «τώρα, συχνά είναι 72 ώρες».

19:16 - Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Αεροπορικές επιδρομές στο Αζόφσταλ

«Οι θηριωδίες της Ρωσίας στη Μαριούπολη είναι τρομακτικές. Σήμερα, η Ρωσία πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη χαλυβουργία Azovstal, η οποία παραμένει καταφύγιο για πολλούς κατοίκους της Μαριούπολης», σημειώνει το Ουκρανικό ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση