ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Προεδρικό πραξικόπημα» στην Τυνησία - Αμηχανία στην Άγκυρα

Η Άγκυρα καταδικάζει κάθε πρωτοβουλία «που δεν φέρει συνταγματική νομιμοποίηση και λαϊκή υποστήριξη»

Η Τουρκία, η οποία φέρει εμπειρία από τις εξελίξεις της προηγούμενης περιόδου σε Λιβύη και Αίγυπτο, σήμερα επιστρατεύει πιο προσεκτική στάση απέναντι στο «προεδρικό πραξικόπημα» στην Τυνησία.

Η απόφαση του Προέδρου της Τυνησίας, Κάϊς Σαίντ για παύση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της χώρας προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό στην Άγκυρα. Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί διάλογο με την πτέρυγα των Μουσουλμάνων Αδελφών στην Τυνησία εκφράζει δυσανασχέτηση απέναντι στις εξελίξεις.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Λίγες ώρες μετά την αναστολή της λειτουργίας της βουλής και της κυβέρνησης της Τυνησίας από τον Πρόεδρο της χώρας, οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης άρχισαν να τοποθετούνται. Ο Εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την «αναβολή δημοκρατικών διεργασιών» στην Τυνησία. Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς πρόσθεσε ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε είδους πραξικόπημα όπου και αν συμβεί.

Ο Εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα καταδικάζει κάθε πρωτοβουλία «που δεν φέρει συνταγματική νομιμοποίηση και λαϊκή υποστήριξη». Ο δε, Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σέντοπ δήλωσε ότι «ο λαός της Τυνησίας θα υπερασπιστεί την συνταγματική τάξη και την έννομη τάξη».

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να επιστρατεύσει πιο προσεκτική γλώσσα για τις εξελίξεις στην Τυνησία, τονίζοντας σε σχετικό ανακοινωθέν ότι η Τουρκία προβληματίζεται για την αναστολή της λειτουργίας της βουλής της Τυνησίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας άλλος εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, ο Φαχρεττίν Αλτούν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης στην Τυνησία. Τις ανησυχίες του για το μέλλον του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τυνησία εξέφρασαν και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ.

Αμηχανία και επιφυλακτικότητα στην Άγκυρα

Σε γενικές γραμμές, όλες οι προαναφερόμενες δηλώσεις και τελευταίες εξελίξεις ρίχνουν φως στο κλίμα έντονου προβληματισμού που επικρατεί στην τουρκική πρωτεύουσα για τα όσα λαμβάνουν χώρα από χθες στην Τυνησία.

Η τουρκική πλευρά προσεγγίζει πολυδιάστατα τις εξελίξεις, τόσο από την σκοπιά των δικών της κινήσεων στην Α. Μεσόγειο όσο και ως προς τις παραδοσιακές καλές σχέσεις που διατηρεί με διάφορα παρακλάδια των Μουσουλμάνων Αδελφών. Το ενδεχόμενο της εκ νέου απομάκρυνσης των Μουσουλμάνων Αδελφών της Τυνησίας από την εξουσία προκαλεί αμηχανία και προβληματισμό στις τάξεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, έμπειροι αναλυτές υπογραμμίζουν ακόμη ότι, η Τουρκία, η οποία φέρει εμπειρία από τις εξελίξεις της προηγούμενης περιόδου σε Λιβύη και Αίγυπτο, σήμερα επιστρατεύει πιο προσεκτική στάση στην Τυνησία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση