ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προειδοποίηση ΠΟΥ για τα εμβόλια

Ο επικεφαλής του Οργανισμού χαρακτήρισε «άδικο» τον εμβολιασμό νέων και υγιών

Kathimerini.gr

Στα πρόθυρα «ηθικής κατάρρευσης» βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στον κίνδυνο που διατρέχει η ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια κατά της COVID-19, λόγω του «εμβολιαστικού εθνικισμού». Ο δρ Γκεμπρεγέσους, στη συνέχεια, εξήγησε ότι η εμφάνιση υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού καθιστά επιτακτική τη δίκαιη, ίση και έγκαιρη πρόσβαση όλων στα εμβόλια, ώστε να μη γίνουν και αυτά «ένα ακόμα πετραδάκι στο τείχος της ανισότητας που χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς».

Επίσης, χαρακτήρισε «άδικο» τον εμβολιασμό νέων και υγιών, στα πλούσια κράτη, πριν από τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, στα πιο φτωχά. «Οφείλουμε να συνεργαστούμε ως μία παγκόσμια οικογένεια προκειμένου να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, σε όλα τα κράτη» κατέληξε ο δρ Γκεμπρεγέσους, καλώντας Ε.Ε., ΗΠΑ και Βρετανία να διαθέσουν κάποια από τα εκατομμύρια δόσεις που έχουν προ-αγοράσει στην πρωτοβουλία Covax, ώστε να έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση σε αυτά.

Ξεκίνησαν, τις τελευταίες ημέρες, οι εμβολιασμοί σε δύο από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την COVID-19: τη Βραζιλία και την Ινδία. Ο Oργανισμός Φαρμάκων Anvisa της Βραζιλίας έδωσε το πράσινο φως στα εμβόλια της AstraZeneca και της κινεζικής Sinovac, μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη τη στιγμή κατά την οποία η επιδημία εμφανίζει έξαρση και ιδιαίτερα στην πολιτεία Αμαζόνας, όπου τα νοσοκομεία καταρρέουν με μεγάλες ελλείψεις ακόμα και σε οξυγόνο. Στην Ινδία ξεκίνησε το Σάββατο, το πιο φιλόδοξο σχέδιο εμβολιασμού 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (τα 300 εκατομμύρια πριν από τον Ιούλιο), κατά της COVID-19 με δύο εμβόλια ινδικής παρασκευής (Covishield και Covaxin).

Τέλος, ευχάριστες είναι οι εξελίξεις, από το επιστημονικό πεδίο. Ενα νέο τεστ, που επινόησαν ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, μπορεί να διαπιστώσει ποιοι ασθενείς θα έχουν δυσμενέστερη έκβαση της COVID-19. Το τεστ μετρά τα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA, το οποίο όταν διαρρέει από το εσωτερικό των κυττάρων στην κυκλοφορία, υποδεικνύει την κυτταρική νέκρωση λόγω της λοίμωξης από τον ιό. Οπως διαπιστώθηκε, οι συγκεντρώσεις του μιτοχονδριακού DNA ήταν δεκαπλάσιες σε ασθενείς COVID-19 που τελικά κατέληξαν. Επίσης, οι υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα ασθενών «μαρτυρούσαν» εξαπλάσια πιθανότητα διασωλήνωσης, τριπλάσια εισαγωγής σε ΜΕΘ και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με ασθενείς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα κατά την εισαγωγή τους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νέο τεστ θα τους έλυνε τα χέρια όσον αφορά την αντιμετώπιση των αρρώστων που εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες μέχρι το νέο τεστ να εγκριθεί και να περιληφθεί στην ιατρική πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση