ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Το Πεκίνο ανεβάζει τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ

Η κινεζική ηγεσία παρουσιάζεται να ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Δύση, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι το Πεκίνο υιοθετεί πια τακτικές προπαγάνδας

Kathimerini.gr

«Την επερχόμενη περίοδο, οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θα ενταθούν», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το βήμα ομιλίας του, προετοιμάζοντας τον κινεζικό κρατικό/κομματικό μηχανισμό για τις εντεινόμενες προκλήσεις που έπονται.

«Καθώς μπαίνει πια στην τρίτη προεδρική θητεία του, ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στέλνει το μήνυμα, ότι θα υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι σε αυτό που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν την άνοδο της Κίνας. Και το κάνει χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα ωμά λόγια», γράφει ο Κιθ Μπράντσερ, διευθυντής του γραφείου των New York Times στο Πεκίνο, επικαλούμενος ως ενδεικτικά των κινεζικών διαθέσεων όσα δήλωσε ο Σι από το βήμα ομιλιών του την Κυριακή, ενώπιον των μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο, και τη Δευτέρα.

«Οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν εφαρμόσει πολιτικές περιορισμού, περικύκλωσης και καταπίεσης της Κίνας, που θέτουν την ανάπτυξη της χώρας μας ενώπιον άνευ προηγουμένου προκλήσεων», δήλωσε ο Σι τη Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μια ημέρα μετά, την Τρίτη, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας (και πρώην πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον), Τσιν Γκανγκ, θα ερχόταν να ενισχύσει, από την πλευρά του, τις προειδοποιητικές βολές περί επαπειλούμενης σινοαμερικανικής σύγκρουσης τρίζοντας και εκείνος τα δόντια προς την πλευρά της Δύσης και των ΗΠΑ.

«Αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λανθασμένο δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση», δήλωσε ο Τσιν ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κινεζικού ΥΠΕΞ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Τσιν Γκανγκ REUTERS/Thomas Peter

«Ο περιορισμός και η καταπίεση (σ.σ. της Κίνας) δεν πρόκειται να κάνουν την Αμερική σπουδαία, αλλά ούτε και να σταματήσουν την αναγέννηση της Κίνας», διεμήνυσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα προς την πλευρά της Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο μάλιστα της ιδίας ομιλίας, ο νέος επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας παρουσίασε το μοντέλο των σινορωσικών δεσμών, το οποίο χαρακτηρίζεται από σχέσεις «καλής γειτονίας» και «στρατηγικής εμπιστοσύνης» όπως είπε, ως «παράδειγμα προς μίμηση» και για τις υπόλοιπες χώρες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Από την ομιλία του, βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει και το θέμα της Ταϊβάν. «Γιατί οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να μην παρέχει όπλα στη Ρωσία, ενώ εκείνες συνεχίζουν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν;», διερωτήθηκε, καλώντας παράλληλα την Ουάσιγκτον «να επιστρέψει στη θεμελιώδη αρχή της μίας Κίνας» και «να αντιταχθεί κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ότι οι προπαγανδιστικές κινήσεις και οι τακτικές (παραπληροφόρησης, επηρεασμού της κοινής γνώμης, κυβερνοεπιθέσεων και ψυχολογικών επιχειρήσεων/ΨΕΠ) που υιοθετεί η Κίνα μοιάζουν πια ολοένα περισσότερο με εκείνες της Ρωσίας.

«Η νέα αμεσότητα του Σι θα μπορούσε να έχει απήχηση στο εθνικιστικό κοινό εντός των κινεζικών συνόρων, αλλά κινδυνεύει να προκαλέσει ανησυχία στο εξωτερικό σε μια περίοδο κατά την οποία το Πεκίνο επιδιώκει να σταθεροποιήσει τους δεσμούς του με τη Δύση», γράφει ο Κιθ Μπράντσερ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική ηγεσία προετοιμάζεται πια να μπει σε μια φάση μεγαλύτερης αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ.

Αναλυτές όπως ο Μάικλ Σουέιν (του Quincy Institute for Responsible Statecraft) υποστηρίζουν είναι ότι είναι η πρώτη φορά που ο Σι Τζινπίνγκ βγαίνει ανοιχτά και στοχοποιεί τόσο απερίφραστα τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Σύμφωνα με τον Άντριου Κόλιερ ωστόσο (της Orient Capital Research), ο Κινέζος πρόεδρος, όταν ανεβάζει τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ, απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό, κινεζικό ακροατήριο.  

REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Η συνάντηση που είχαν, πάντως, τον περασμένο Νοέμβριο οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Ινδονησία δεν συνέβαλε τελικώς στο να πέσουν οι τόνοι.

Αντιθέτως, το κλίμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα, με φόντο τον εμπορικό «πόλεμο» (κυρώσεις) που εξακολουθεί να μαίνεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, τον τεχνολογικό ανταγωνισμό (TikTok, 5G, Huawei, μικροτσίπ κ.ά.), την Ταϊβάν (επίσκεψη Πελόζι), το φερόμενα ως κατασκοπευτικά μπαλόνια της Κίνας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σινορωσικές σχέσεις.  

«Η στενή ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία, σε μια περίοδο κατά την οποία η Δύση επιδιώκει να απομονώσει τη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, έχει εντείνει τις ανησυχίες για έναν νέο τύπο ψυχρού πολέμου», σύμφωνα με τους NY Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση