ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς οι ρωσικοί ουρανοί γέμισαν ουκρανικά drones

Εξισορροπούν τον πόλεμο και κάνουν την Ουκρανία πιο αυτάρκη;

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο εναέριος χώρος της Ρωσίας είναι πλέον διάτρητος από τα δεκάδες ουκρανικά drones που περνούν καθημερινά τα σύνορα με άνεση και φτάνουν σε όποια πόλη θέλουν, ακόμη και στη Μόσχα, με το Κίεβο να επιτυγχάνει χάρη στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και την καθυστέρηση της ρωσικής προέλασης στα εδάφη του, όπου επίσης πλήττει τους εισβολείς με τη φθηνή αλλά αποτελεσματική αυτή τεχνολογία.

Μόνο την τελευταία νύχτα, μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν στη διάρκεια της νύκτας 122 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία είχαν στόχο την πρωτεύουσα της Ρωσίας και άλλες περιφέρειες, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, οι ρωσικές αρχές.

Οποιοδήποτε μεγάλο όχημα που επιχειρεί κοντά στο μέτωπο είναι πλέον ένας προφανής στόχος

Περισσότερα από τα μισά απ’ αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από τις νότιες περιφέρειες του Μπέλγκοροντ, του Κουρσκ και του Μπριάνσκ που συνορεύουν με την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στο Telegram.

Ωστόσο τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια της ίδιας της Μόσχας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τραυματισμός

Ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε ελαφρά και μια πολιτική εγκατάσταση υπέστη μικρές ζημιές στην περιφέρεια του Σμολένσκ που συνορεύει με τη Λευκορωσία, ανέφερε μέσω του Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Βασίλι Ανόχιν.

Χθες, Τετάρτη, επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 17 στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η παραίνεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να πλήξει ακόμη και τη Μόσχα με αμερικανικά όπλα, όπως έγραψαν οι Financial Times. Ωστόσο η φθηνή τεχνολογία των drones επιτρέπει χωρίς ανθρώπινο κόστος για τον αντεπιτιθέμενο, στην περίπτωση αυτή, να φτάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά του και να δημιουργήσει πρόβλημα όχι μόνο στην αεροπορική άμυνα της Ρωσίας και ζημιές επί τους εδάφους, αλλά και να πλήξει τόσο την εναέρια πολιτική κυκλοφορία στη χώρα όσο και το γόητρο της λεγόμενης «αρκούδας».

Drone διά πάσαν νόσον

Αλλά και εντός συνόρων, οι Ουκρανοί έχουν στρέψουν την πολεμική τους στρατηγική σε μεγάλο βαθμό στη χρήση των drones για κάθε σκοπό: Drone για ανίχνευση, drone για έλεγχο του μετώπου και του αντιπάλου, drone για επίθεση κατά στόχων, drone για αντιμετώπιση αντίπαλου drone, κ.ο.κ.

Αυτά τα μικρά μηχανήματα σαρώνουν τους ουρανούς σε τεράστιους αριθμούς. Σμήνη ολόκληρα, αλλά διασκορπισμένα. Είναι φθηνά, είναι θανατηφόρα και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία πιστεύει ότι μπορεί να αντισταθεί στις προελάσεις των ρωσικών δυνάμεων φέτος και ακόμη αργότερα, σύμφωνα με 12 Ουκρανούς διοικητές, αξιωματούχους και κατασκευαστές όπλων που εμπλέκονται στην άμυνα του Κιέβου και μίλησαν στο πρακτορείο Reuters σχετικά.

Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν τον γεμάτο drones διάδρομο που καλύπτει περίπου 10 χλμ. στο μέτωπο ως «ζώνη θανάτου», επειδή τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές μπορούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν γρήγορα στόχους.

Η εξέλιξη του πολέμου στην πιο έντονη σύγκρουση με drones που έχουν δει ποτέ οι Ρώσοι έχει μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλεύεται τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα σε αριθμό στρατευμάτων, πυροβολικό και άρματα μάχης, σύμφωνα με δύο Ουκρανούς διοικητές πεδίου μάχης που έδωσαν συνέντευξη στο βρετανικό πρακτορείο.

Οποιοδήποτε μεγάλο όχημα που επιχειρεί κοντά στο μέτωπο είναι πλέον ένας προφανής στόχος, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν πλέον να κάνουν το είδος των γρήγορων προελάσεων που έκαναν το 2022 με φάλαγγες τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με τους διοικητές καθώς και τον ιδρυτή του OCHI, ενός συστήματος που συγκεντρώνει ροές βίντεο από πάνω από 15.000 πληρώματα ουκρανικών στρατιωτικών drones στις πρώτες γραμμές του μετώπου.

Εξισορρόπηση

Πολλοί ανέφεραν την κυριαρχία των drones ως κάτι που εξισορρόπησε τον πόλεμο σε έναν βαθμό και έκανε την Ουκρανία πιο αυτάρκη.

«Μπορούμε να αντέξουμε για μήνες», δήλωσε ο Ολεξάντρ Καμίσιν, ειδικός σε όπλα και στρατηγικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, όταν ρωτήθηκε για το τι θα συνέβαινε εάν σταματούσαν οι προμήθειες όπλων των ΗΠΑ. «Το 2023 ή το 2024, θα ήταν πολύ χειρότερα – θα μιλούσαμε για μέρες ή εβδομάδες».

Δεν αρκούν βέβαια τα drones. Ο Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής Κόνραντ Μούζικα είπε στο Reuters πως «για να προκαλέσεις σε έναν στόχο την ίδια ζημιά που προκαλεί ένα βλήμα πυροβολικού, θα χρειαστεί να εκτοξεύσεις δεκάδες drones. Τα drones μπορούν να καλύψουν τα κενά σε κάποιο βαθμό και να σου δώσουν μια ανάσα, αλλά δεν υποκαθιστούν το πυροβολικό».

Η εκτεταμένη χρήση των UAV

Σύμφωνα με εσωτερικές ουκρανικές εκτιμήσεις που επικαλείται το Reuters, τα drones αντιπροσώπευαν το 69% των επιθέσεων εναντίον ρωσικών στρατευμάτων και το 75% των επιθέσεων εναντίον οχημάτων και εξοπλισμού το 2024. Περίπου το 18% των επιθέσεων εναντίον ρωσικού πεζικού και το 15% των επιθέσεων εναντίον οχημάτων και εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν με πυροβολικό, και ακόμη λιγότερο με όλμους, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Φέτος τα ποσοστά είναι ακόμη πιο συντριπτικά υπέρ των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως εκτιμάται.

Η κούρσα εξοπλισμών με UAV κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει δημιουργήσει πολλές καινοτομίες. Και οι δύο πλευρές αναπτύσσουν drones μικρής εμβέλειας, οπτικών ινών που δεν μπορούν να μπλοκαριστούν ηλεκτρονικά, καθώς και αναχαιτιστικά που κυνηγούν και καταστρέφουν εχθρικά drones αναγνώρισης και επίθεσης.

Μεγάλη εμβέλεια

Η προγραμματισμένη για το 2025 παραγωγή του Κιέβου περίπου 30.000 UAV μεγάλης εμβέλειας, σχεδιασμένων να επιτίθενται σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, όπως αποθήκες όπλων και ενεργειακές εγκαταστάσεις, δίνει στην Ουκρανία αυξημένη επιθετική απειλή, σύμφωνα με τον Βαντίμ Σουκαρέφσκι, διοικητή των δυνάμεων drones της χώρας μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Το μέσο κόστος ενός drone μεγάλης εμβέλειας κρούσης κυμαίνεται από 50.000 έως 300.000 δολάρια, περίπου 10 φορές λιγότερο από έναν πύραυλο παρόμοιας εμβέλειας, αν και η κεφαλή ενός drone είναι μικρότερη, είχε δηλώσει ο κ. Σουκαρέσφκι σε συνέντευξή του ενώ βρισκόταν ακόμη στο πόστο.

«Αυτή είναι η ασύμμετρη απάντησή μας», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία άρχισε να αναπτύσσει τέτοια drone «ακριβώς επειδή μας λείπουν πύραυλοι».

Ο κ. Καμίσιν πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν μεγάλο πόλεμο αν αμύνεσαι μόνο». Οι επιθέσεις με drone μεγάλης εμβέλειας είναι «ένα από τα κύρια χαρτιά που μπορεί να παίξει η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας αυτή τη στιγμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τα αντίπαλα στρατόπεδα και οι μάχες που θα κρίνουν το μέλλον… της Μέσης Ανατολής - Δρούζοι και αλαουίτες, Κούρδοι και Ισραηλινοί, ...
Του Γιώργου Σκαφιδά
 |  ΚΟΣΜΟΣ