ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς το πράσινο πάσο μπαίνει στη ζωή μας

Η χρήση του, οι συζητήσεις εντός της Ε.Ε. και η αποτελεσματικότητά του

Kathimerini.gr

Πολύπλοκη, μακρά και γεμάτη με τεχνικές δυσκολίες και πολιτικές παγίδες θα είναι η προσπάθεια ανάπτυξης του περιβόητου ψηφιακού «πράσινου πάσου» για τις μετακινήσεις στην εποχή του κορωνοϊού την οποία φιλοδοξεί να κατευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πιστοποιητικό θα περιέχει πληροφορίες για το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, τα αποτελέσματα PCR και rapid test ή πληροφορίες για το αν έχει περάσει κορωνοϊό και αν έχει αντισώματα.

Όπως πληροφορείται η «Κ», το πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιείται μέσω εφαρμογών για κινητό τηλέφωνο (το κάθε κράτος θα πρέπει να αναπτύξει τη δική του), όμως αυτή δεν θα είναι η μόνη επιλογή, καθώς θα πρέπει να είναι προσβάσιμο και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή χωρίς πρόσβαση στην ίδια τεχνολογία. Για αυτό αναμένεται πως θα υπάρχει και η επιλογή του έντυπου το οποίο μπορεί να εκτυπωθεί.

Το κοινό σημείο όμως είναι πως ο κάθε πολίτης θα έχει τον δικό του κωδικού ο οποίος θα παίρνει την μορφή barcode ή QR code, ο οποίος θα ελέγχεται μέσω ενός ασφαλούς ονλάιν συστήματος. Θα προσομοιάζει δηλαδή με το Cyprus Flight Pass με το οποίο η Κύπρος όπως και άλλες χώρες ελέγχουν σήμερα το καθεστώς κάθε επιβάτη και αν πρέπει να εξεταστεί ή όχι, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X