ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σενάρια για δίκες «τύπου Νυρεμβέργης» με Ουκρανούς αιχμαλώτους

Ο Άντριου Ροθ, επικαλείται σε άρθρο του το μήνυμα που φέρεται να έστειλε Ρώσος πρώην διπλωμάτης στο WhatsApp όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Ετοιμαστείτε για μια Νυρεμβέργη 2.0».

Επενδύοντας στο αφήγημα περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας που έχει προωθήσει, η ρωσική πλευρά φέρεται να εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να στήσει και ένα επικοινωνιακό «σόου» με δίκες «τύπου Νυρεμβέργης» και κατηγορούμενους τους Ουκρανούς που μάχονταν στον Αζόφσταλ στη Μαριούπολη.

Ο Άντριου Ροθ, ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, επικαλείται σε άρθρο του το μήνυμα που φέρεται να έστειλε Ρώσος πρώην διπλωμάτης στο WhatsApp όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Ετοιμαστείτε για μια Νυρεμβέργη 2.0».

Πλέον, έπειτα από τρεις μήνες πολέμου και ενώ η Ρωσία έχει πια πάρει τον έλεγχο της Μαριούπολης αιχμαλωτίζοντας εκατοντάδες άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων που είχαν ταμπουρωθεί στην χαλυβουργεία Αζόφσταλ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας μιλούν για «στρατιωτικές δίκες» εμπνευσμένες από το παρελθόν.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονέτσκ, υποστήριξε πως οι εκεί «Αρχές» σχεδιάζουν να οργανώσουν ένα «διεθνές δικαστήριο» που θα μπορούσε να θυμίζει μια δίκη που είχε γίνει στο Χάρκοβο το 1943, όταν ο σοβιετικός στρατός δίκασε, καταδίκασε και εκτέλεσε δια απαγχονισμού τρεις Γερμανούς ναζί.

Σε ανάλογο πνεύμα, η ηγεσία της Κριμαίας, που βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο, υποστήριξε πως εάν στήνονταν δίκες στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι τοπικές «Αρχές» υποστηρίζουν και τη θανατική ποινή, αυτό θα χρησίμευε ως ένα «μάθημα για όσους έχουν ξεχάσει τα διδάγματα της Νυρεμβέργης».

Το εάν το Κρεμλίνο υπάρχει περίπτωση όντως να προχωρήσει σε ένα τέτοιο «σόου» παραμένει προς το παρόν ασαφές, πλην όμως η συγκεκριμένη ιδέα έχει ήδη βρει υποστηρικτές στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στη ρωσική Δούμα, υποστηρικτές σύμφωνα με τους οποίους η ρωσική πλευρά δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί να προχωρήσει σε ανταλλαγές αιχμαλώτων με την Ουκρανία αλλά αντιθέτως να δικάσει όσους έχει αιχμαλωτίσει, όπως σημειώνει στο άρθρο του ο ανταποκριτής του Guardian από τη Μόσχα.

Κατά αυτόν τον τρόπο, το Κρεμλίνο θα προωθούσε περαιτέρω στο αφήγημα περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας πάνω στο οποίο έχει επιχειρήσει άλλωστε να «δικαιώσει» την εισβολή, στέλνοντας Ουκρανούς «ναζί» στο εδώλιο σε δίκες εμπνευσμένες από εκείνες των Γερμανών ναζί.

Κατά τον ίδιο τρόπο ωστόσο, το Κρεμλίνο θα μπορούσε παράλληλα να επιχειρήσει να «απαντήσει» και στις κατηγορίες της Δύσης και της Ουκρανίας που μιλούν για ρωσικά εγκλήματα πολέμου εντός των ουκρανικών συνόρων, αλλά και στις δίκες των Ρώσων που έχουν αιχμαλωτιστεί από την ουκρανική πλευρά.

Με πληροφορίες από Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση