ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σ. Κυριακίδου: Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος στο άρθρο της καταγράφει ότι

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

"Δεν είναι τώρα η ώρα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης", προειδοποιεί με σημερινό της άρθρο σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος στο άρθρο της καταγράφει ότι "σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή πρόκληση" και "μέσα σε λίγους μήνες η νόσος COVID-19 εξαπλώθηκε ραγδαία, προκαλώντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας και οικονομική κρίση, διαταράσσοντας την καθημερινότητά μας όπως ποτέ άλλοτε".

"Αυτοί οι τελευταίοι μήνες μας υπενθύμισαν, με τον πιο έντονο τρόπο, ότι η υγεία είναι δώρο και για να προστατεύσουμε αυτό το δώρο, λάβαμε πρωτοφανή μέτρα στον τομέα της δημόσιας υγείας με σκοπό να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των νέων λοιμώξεων", υπενθυμίζει.

"Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις τεράστιες θυσίες των πολιτών μας, επέτρεψαν την προοδευτική άρση πολλών περιορισμών που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ο κόσμος και οι οικονομίες μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα έπειτα από μήνες εγκλεισμού, να νιώσουν μια αχτίδα ελπίδας", επισημαίνει η Επίτροπος.

"Ωστόσο, από πολλές απόψεις, βρισκόμαστε τώρα στη σημαντικότερη φάση. Βλέπουμε γύρω μας τα μπαρ, τα εστιατόρια και τους κινηματογράφους να ξανανοίγουν και πολλοί ετοιμαζόμαστε να χαρούμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Οι πολίτες μας δικαιολογημένα ανυπομονούν να ξαναπρογραμματίσουν γεγονότα ορόσημα της ζωής τους που ακυρώθηκαν - τελετές αποφοίτησης, τα πρώτα επαγγελματικά βήματα των νέων μας, γάμους ή διακοπές. Ωστόσο, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται επαγρύπνηση και προσοχή", προειδοποιεί η Επίτροπος.

"Παρόλο που είδαμε την κατάσταση στην ΕΕ να βελτιώνεται σταθερά, με τους δείκτες των νέων κρουσμάτων και των θανάτων να μειώνονται και τα κρεβάτια των νοσοκομείων να παραμένουν άδεια έπειτα από μήνες χάους και πολύ μεγάλων δυσκολιών, ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί, με δριμύτητα, αν πάψουμε να προσέχουμε", προειδοποιεί η Στέλλα Κυριακίδου και τονίζει ότι "το έχουμε δει να συμβαίνει ήδη, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ αναφέρουν κύματα αύξησης των λοιμώξεων ή μεγάλες τοπικές επιδημικές εξάρσεις".

"Δεν είναι τώρα η ώρα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης. Τώρα είναι η ώρα για να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητάς μας να προστατεύσουμε τους πολίτες μας σε περίπτωση εμφάνισης νέων εξάρσεων της νόσου. Και ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας", τονίζει η Επίτροπος.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλώ όλα τα κράτη μέλη να αυξήσουν τα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών και την επιτήρηση της δημόσιας υγείας — οποιαδήποτε νέα εστία θα πρέπει να εντοπίζεται το συντομότερο δυνατόν και αμέσως να επιβάλλονται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο. Πουθενά στην Ευρώπη δεν θα πρέπει κάποια εκδήλωση που μπορεί να αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης ή μια εστία σε κάποιο εργοστάσιο να προκαλέσει την εκ νέου ευρεία μετάδοση του ιού", ξεκαθαρίζει.

"Μολονότι η αναχαίτιση της νόσου COVID-19 μπορεί να σώσει ζωές και η περίθαλψη όσων έχουν προσβληθεί εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, αυτό δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος των ασθενών με άλλα νοσήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητώ αλληλεγγύη πέρα από σύνορα, όταν η δυναμικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο δοκιμάζεται. Την έχουμε ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να αποφύγουμε, πάση θυσία, στον απόηχο της επιδημίας της νόσου COVID-19 την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα", αναφέρει.

"Δεν θα πρέπει ποτέ ξανά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να χρειαστεί να επιλέξουν ποιον ασθενή να κρατήσουν στη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλώ όλα τα κράτη μέλη να ετοιμάσουν σαφή εικόνα των αναγκών τους σε ιατρικά εφόδια, σε εθνική παραγωγική ικανότητα και σε αποθέματα εξοπλισμού ουσιώδους σημασίας. Τα μέσα σε επίπεδο ΕΕ για την προμήθεια αυτών των ειδών είναι στη διάθεσή τους και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν, τώρα", υπενθυμίζει η Επίτροπος.

"Καθώς απολαμβάνουμε τις μεγάλες μέρες και τον ήλιο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Φέτος, τα ταξίδια μπορεί να ενέχουν κίνδυνο. Φέτος, οι νέες γνωριμίες και η κοινωνικοποίηση μπορεί να ενέχουν κίνδυνο. Ακόμη και η μικρότερη έκθεση σε κίνδυνο μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες. Για τον λόγο αυτό, καλώ τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες αρχές σε όλη την ΕΕ να είναι σταθερές, σαφείς και άμεσες στην επικοινωνία τους με τους πολίτες. Έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, οι πολίτες μας είναι στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του ιού αυτού. Και ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, για τη στήριξη της πρόσβασης σε θεραπείες, σε φάρμακα εντατικής θεραπείας και σε κλινικές δοκιμές για την αναπροσαρμογή της χρήσης φαρμάκων — η αποτροπή της επανεμφάνισης της νόσου COVID-19 εξαρτάται προς το παρόν από εμάς, τους πολίτες και την πιστή, κατά γράμμα τήρηση των συστάσεων των επιστημόνων", αναφέρει η Στέλλα Κυριακίδου.

"Απαιτείται η συνεργασία όλων και η επικέντρωση των προσπαθειών μας στην αποφυγή τυχόν αναζωπύρωσης και στην απομόνωση των τοπικών επιδημικών εξάρσεων. Πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη και την υπομονή που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί ο ιός υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε σιγά σιγά η ζωή μας να ξαναβρεί τον κανονικό της ρυθμό. Ωστόσο, αυτό θα γίνει με μικρά βήματα και δίνοντας πάντοτε απόλυτη προτεραιότητα στην επιστήμη και στην προστασία της δημόσιας υγείας", καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση